Μηνύματα για την απώλεια του Μ. Γλέζου

  • Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2020 - 20:56

Ο κόσμος των Κυκλάδων αποχαιρετά τον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο. 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΡΟΥ

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου εκφράζει την θλίψη του για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου.
Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε ενεργός και δραστήριος πολίτης αυτής της χώρας,  δημοκράτης, αγωνιστής και μέλος της Εθνικής Αντίστασης , ενώ είχε διατελέσει και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάρου. Με τον τρόπο που έζησε τη ζωή του και τις δράσεις του υπήρξε πηγή έμπνευσης και σύμβολο για πολλούς ανθρώπους. Η χώρα μας σήμερα πενθεί για το χαμό ενός πατριώτη που πάλεψε για εκείνη, την ελευθερία της και τα δικαιώματα του λαού της .
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Καλό Ταξίδι Μανώλη. 

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων - Αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο

Καλό ταξίδι Κυκλαδίτη σύντροφε Μανώλη.

Έζησες μια ζωή που έκανε για πολλές μαζί. Με αγώνα από τότε που δούλευες για να πηγαίνεις στο Γυμνάσιο, μέχρι τα 95 χρόνια σου και εκείνη την απίστευτα συμβολική φωτογραφία μπροστά στο μνημείο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Με 16 χρόνια φυλακές για την πολιτική σου δράση, με επαίνους και εκτίμηση από εχθρούς και φίλους, με συνέπεια και εμπιστοσύνη στην Αριστερά, με πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές ιστορικές στιγμές της ελληνικής Ιστορίας, από την σημαία των ναζί που κατέβασες με τον Σάντα από την Ακρόπολη το 1941 μέχρι την ομιλία σου στην Ευρωβουλή το 2015, ως Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με ποιητικό και συγγραφικό έργο, με επιστημονικό έργο στη γεωλογία και παρουσία στο δρόμο και στα κινήματα για σχεδόν έναν αιώνα, ένας από τους τελευταίους της «Δρακογενιάς» της Αριστεράς, είσαι από αυτούς που θα θέλαμε πρότυπο για τα παιδιά μας.

Ενεργός πολίτης, συνεπής και αγωνιστικός, με εντιμότητα και θάρρος, με παρουσία στα κοινά του τόπου ως έφηβος, νέος, μεσήλικας αλλά και υπερήλικας, παρών σε όλες τις κοινωνικές συνθήκες και πολιτικές αναταράξεις, σε χούντα, πόλεμο, αντίσταση, εμφύλιο, χούντα ξανά, μεταπολίτευση, οικονομική κρίση. Πάντα στην πρώτη γραμμή με άποψη και διεκδικητική στάση υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων  και των συμφερόντων των πολλών.

Ναξιώτης και Παριανός μαζί, είχες παρουσία στα δημοτικά δρώμενα και των δύο νησιών, αφήνοντας παρακαταθήκη πρωτοποριακές ιδέες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και περιβαλλοντικές λύσεις των οποίων η αξία διακρίνεται δεκαετίες μετά, όπως τα μικρά φράγματα, οι αξιοποίηση της ξερολιθιάς, η άμεση δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων του Δήμου. 

Θα θυμόμαστε την τελευταία σου κουβέντα με αγάπη, τρυφερότητα και ένταση, όπως ακριβώς την είπες:

«θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ».

Να τηρήσεις την υπόσχεση, Σύντροφε.

Απεραθίτικος Σύλλογος 

Η καμπάνα στ' Απεράθου χτύπησε σήμερα πένθιμα στην είδηση της απώλειας του ηρωικού του παιδιού, Μανώλη Γλέζου. Ο Μανώλης Γλέζος, υπήρξε μία από τις σπουδαίες μορφές της νεότερης ελληνικής ιστορίας και αποτέλεσε εμβληματικό σύμβολο αγώνα για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη. Για όλους εμάς, υπήρξε ο Απεραθίτης που πλούτισε με την ακατάπαυστη, ποικίλη και ανιδιοτελή προσφορά του την αγαπημένη του γενέτειρα γη. «Το σπίτι που γεννήθηκα μιαν ανεμοφωλιά, μιαν αειφόρα οπτασία, στ' Απεραθιού και της ιστορίας τα διάσελα, στης Φυροΐστρας την πιο αψηλή τη ρύμνη, ένα σημάδι στο δρόμο του ήλιου, της ζωής μου το σημάδι, πάνω στην πλάτη της ΨάρηςΠλάκας». Για όλους εμάς, θα αποτελεί πρότυπο ηρωισμού, ανιδιοτέλειας, ήθους και δύναμης ψυχής, αφήνοντας πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές. Ω Μανώλη, σε αποχαιρετούμε και υποσχόμαστε "στο σπίτι που γεννήθηκες ο λύχνος θα καίει"!!! Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Απεραθίτικου Συλλόγου Νάξου.

Επιμελητήριο Κυκλάδων 

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του συντοπίτη μας και σπουδαίου έλληνα αγωνιστή, Μανώλη Γλέζου.
Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε για τη νεότερη ιστορία μας ένα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, που συνέδεσε το όνομά του με τον αγώνα κατά του φασισμού, γενναίος υπερασπιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.
Γεννημένος στην Απείρανθο της Νάξου, υπηρέτησε, εκτός των άλλων, και τις Κυκλάδες μέσα από τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε εποχές που αξίες όπως η δικαιοσύνη και η ελευθερία δοκιμάζονται διεθνώς, ας είναι η στάση του έμπνευση και οδηγός για όλους.
Ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη στην οικογένεια και τους οικείους του.

Φίλιππος Φόρτωμας - Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ

Έφυγε σήμερα από τη ζωή μια εμβληματική φυσιογνωμία της αριστεράς, μια μεγάλη μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, μια ξεχωριστή προσωπικότητα των Κυκλάδων, ένας μεγάλος άντρας, ο Μανώλης Γλέζος. 
Ο έφηβος που τόλμησε, να αφαιρέσει τη γερμανική σημαία του Γ΄ Ράιχ από την Ακρόπολη Αθηνών κι αποτέλεσε το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς. Έδωσε με την πολιτική του παρουσία άλλη διάσταση στην πολιτική διαφωνία και την αντίθετη γνώμη, με γνώμονα μόνο την προκοπή του τόπου. 
Αγωνιστής μέχρι τέλους. Εμείς οι Κυκλαδίτες, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ανδρείας του. Παραμένει αθάνατος στις καρδιές όλων των ανθρώπων που οραματίζονται να αλλάξουν τον κόσμο! 
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Κατερίνα Μονογυιού - Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ

Πέθανε σήμερα ο Μανώλης Γλέζος. Αυτός ο Έλληνας που 31 Μάιου 1941 με κίνδυνο της ζωής του κατέβασε τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από την Ακρόπολη και γράφτηκε στην ιστορία με χρυσά γράμματα. Οι Ναξιότες θα τον θυμούνται για πάντα σαν ηρωικό τεκνο από την Απείρανθο Νάξου και θα είναι υπερήφανοι . Μανώλη αιωνία σου Η μνήμη θα σε θυμόμαστε πάντα.

Νίκος Συρμαλένιος

Ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, ο ογκόλιθος μαχητής για την κοινωνική απελευθέρωση και το σοσιαλισμό με δημοκρατία Μανώλης Γλέζος, δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας. Ο Μανώλης όχι μόνο έγραψε ιστορία, ήταν ο ίδιος η ιστορία των κοινωνικών αγώνων της πατρίδας μας τα τελευταία 80 χρόνια. Δεν υπάρχουν λόγια να χαρακτηρίσεις αυτό τον άνθρωπο, που όχι μόνο δεν δείλιασε ποτέ ακόμα και σε υπέρτερους εχθρούς όπως οι ναζί ή τα εκτελεστικά αποσπάσματα, αλλά τους αντιμετώπισε αγέρωχα ανοίγοντας δρόμους για την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική απελευθέρωση.

Εμείς οι κυκλαδίτες, που τον γνωρίσαμε από κοντά, όχι μόνο στο κομματικό μετερίζι, αλλά και στη γενικότερη ανεκτίμητη κοινωνική του προσφορά, τον αποχαιρετούμε με απέραντο σεβασμό, θαυμασμό και περηφάνεια. Σεβασμό για την αταλάντευτη αγωνιστική του διαδρομή και τις αξίες του, θαυμασμό για το πείσμα και την εμμονή του στην εκπλήρωση των στόχων του ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, περηφάνεια που τιμώντας την καταγωγή του, τα Απεράθου, τη Νάξο, την Πάρο, τις Κυκλάδες όλες, νησί νησί και πέτρα πέτρα, ανέδειξε τον ανεκτίμητο πλούτο τους, γεωλογικό, πολιτισμικό, περιβαλλοντικό.

Μανώλη, η ηρωϊκή μορφή σου και η ιστορική παρακαταθήκη που μας αφήνεις, θα μας εμπνέει πάντα στη ζωή και τους καθημερινούς μας αγώνες!!!!!

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, ο αγωνιστής της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος. Ο Μ. Γλέζος γεννήθηκε το 1922 στην Απείρανθο, Παριανός από μάνα και τόπος αγαπημένος του η Πάρος όπου πέρασε πολλά από τα χρόνια της ζωής του.

Μαζί με τον Λάκη Σάντα, κατέβασαν το 1941 από την Ακρόπολη τη χιτλερική σημαία, ενέργεια-σύμβολο της αντίστασης του ελληνικού λαού.

Τη περίοδο της Κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Αρχισυντάκτης στον "Ριζοσπάστη" συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Περνά χρόνια σε φυλακές, εξορίες και από βασανιστήρια όπως χιλιάδες αγωνιστές.

Εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ το 1951. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της "Αυγής", που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ.

Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

Το 1961 εκλέγεται μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το οποίο αποχωρεί 1968. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια σε φυλακές και τόπους εξορίας μέχρι το 1971.

Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, απ΄όπου αποχώρησε το 2015 και στη συνέχεια με την ΛΑΕ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το1986 εκλέγεται κοινοτάρχης Απειράνθου, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα έργα περιβαλλοντικής προστασίας και πολιτισμού.

Το 2002 εκλέγεται νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών – Πειραιώς.

Το 2010 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Πάρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ελευθέριος Καραΐσκος - Δήμαρχος Αμοργού

Ο Μανώλης Γλέζος φεύγοντας παραμένει ΑΘΑΝΑΤΟΣ και νικητής! 

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος. «Ο Απειραθίτης, Ο Ναξιώτης, ο Κυκλαδίτης, ο  Έλληνας, ο πολίτης του κόσμου» Μανώλης Γλέζος.

Θα παραμένει για πάντα ένα ηχηρό κομμάτι Αντίστασης και Αγώνα της νεότερης ιστορίας, εμπνέοντας όλες τις γενιές. Ένα σύμβολο ενότητας πέρα από ιδεολογίες και κόμματα.

Η πλέον παράτολμη και εμβληματική ενέργεια ήταν την νύχτα της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν και κατέβασαν από το βράχο της Ακρόπολης,  το μισητό σύμβολο των Ναζί, τη σημαία με τη σβάστικα, δίνοντας πιότερη δύναμη στον κατακτημένο αλλά αδούλωτο λαό  της Ελλάδας.

Ήταν πάντα παρόν στα γεγονότα, όρθιος, μάχιμος, οραματιστής. Είναι χαραγμένος στις σελίδες της ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και στην ψυχή της Αμοργού που την άγγιξε και με λέξεις. Ο Μανώλης Γλέζος ζωγράφισε την απεραντοσύνη των αισθήσεων που ξυπνά τούτο το μικρό νησί και γίνεται τεράστιο. Εξακολουθεί λοιπόν να λέει στο βιβλίο του  «Η συνείδηση της πετραίας γης»:

«Η Αμοργός με την αίσθηση της αφής. Από την πρώτη γνωριμία ως τη σημερινή. Όσες φορές και μ’ όποιον τρόπο και αν την γνώρισα. Η Αμοργός ζει μέσα μου, υπάρχει μέσα μου, πρώτα και κυριαρχικά σαν αφή, αλλά και ως όραση, ως ακοή, ως οσμή, ως γεύση. Και ακόμα ως γνώση και ως ζωή. Ως ένα κομμάτι από τον εαυτό μου, ως μια δυνητική προέκταση του είναι μου.»

Όλη του τη ζωή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντιμαχόμενος με σθένος κάθε απολυταρχική μορφή εξουσίας και κυρίως τον φασισμό!

Νικούν το θάνατο όσοι γίνονται παράδειγμα ζωής για όλες τις επόμενες γενιές. Έτσι ο Μανώλης Γλέζος φεύγοντας παραμένει ΑΘΑΝΑΤΟΣ και νικητής και ταξιδεύει στις καρδιές μας! Εκεί που ο αιγαιοπελαγίτικος ορίζοντας έχει και άλλο… εκεί εξακολουθεί να είναι ο Μανώλης Γλέζος!

Tα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Γιώργος Λεονταρίτης - Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο Κυκλαδίτη, για τον οποίο όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι. Έναν μεγάλο αγωνιστή της Δημοκρατίας, μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, έναν πρωταγωνιστή των κοινωνικών αγώνων, έναν ελεύθερο διανοούμενο, έναν ιδεολόγο πολιτικό, τον Μανώλη Γλέζο.

Νιώθω βαθιά θλίψη για τον χαμό του αλλά και περηφάνια για την αγωνιστική κληρονομιά που αφήνει πίσω του. Θα τον θυμάμαι ως έναν σεμνό αγωνιστή και γνήσιο πατριώτη. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. 

Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ Νάξου 

Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάξο αποχαιρετούμε με βαθειά θλίψη τον συμπατριώτη Σύντροφο μας Μανώλη Γλέζο.

Αποχαιρετούμε τον αγωνιστή της Αριστεράς, που έταξε τη ζωή του στον ακατάπαυστο αγώνα για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Τον καθημερινό μαχητή που μετέτρεψε κυριολεκτικά τη ζωή και τη δράση του σε ένα μανιφέστο ενάντια στην υποταγή.

Τον άνθρωπο που έγινε παγκόσμιο σύμβολο της ακατάβλητης πάλης του Ανθρώπου για την Αξιοπρέπεια.

Τον ακούραστο και πολυμήχανο εργάτη του πνεύματος.

Στις πρωτόγνωρες συνθήκες της κρίσης που ζούμε σήμερα δεν είναι δυνατός ο αποχαιρετισμός με τη φυσική παρουσία μας στο «ξόδι» σου, σύντροφε Μανώλη.

Σε αποχαιρετούμε από μακριά με ένα δάκρυ αλμυρό αιγαιοπελαγίτικο και την υπόσχεση να συνεχίσουμε τον αγώνα για το δίκιο και τη λευτεριά στο φως του παραδείγματός σου.

Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ!

Κομματική Οργάνωση Νάξου του ΚΚΕ

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, ο αγωνιστής της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος. Ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη μισητή, χιτλερική σημαία, ενέργεια-σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού.

Την περίοδο της Κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης στον "Ριζοσπάστη". Συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Όπως χιλιάδες αγωνιστές πέρασε χρόνια σε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια.
Τον Σεπτέμβρη του 1951, όντας φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της "Αυγής", που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.
Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του Κόμματος. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια στο Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό.
Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968.
Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Η ΚΟ Νάξου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας 

Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον Μανόλη Γλέζο, έναν άνθρωπο γνήσιο, έναν οραματιστή με ισχυρές αξίες και πεποιθήσεις, έναν αυθεντικό μαχητή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Ο Μανόλης Γλέζος χαράχθηκε στις καρδιές και τις συνειδήσεις μας ως σύμβολο της αντίστασης. Ακολούθησε μεγάλη και δύσκολη πολιτική διαδρομή, μένοντας στην πρώτη γραμμή του αγώνα μέχρι τέλους να υπερασπίζεται κάθε μορφή καταπίεσης.

Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο, παραμένει όμως ζωντανός στη μνήμη μας και στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Τον αποχαιρετούμε με τα δικά του λόγια, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του:

«Ζω για τους συντρόφους μου που χάθηκαν.... Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσένα δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί κι από μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο, να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα! Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο, είναι δυνατόν;».

Αντώνης Σιγάλας - Δήμαρχος Θήρας

Φτωχότερη η Ελλάδα. Έφυγε ο Κυκλαδίτης συμπατριώτης μας Μανώλης Γλέζος.

Ο Ήρωας της Εθνικής Αντίστασης και αγωνιστής της Δημοκρατίας, ο Κυκλαδίτης συμπατριώτης μας, ο Έλληνας Μανώλης Γλέζος έφυγε από κοντά μας.

Σε τούτες τις δύσκολες ώρες ο πατριωτισμός του, η αυτοθυσία του, το απαράμιλλο θάρρος του και η αυξημένη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, οφείλουν να καθοδηγούν τα βήματα μας.

Τον αποχαιρετούμε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για την εθνική του προσφορά.

Κοινό Τηνίων 

1922 Απείρανθος Νάξου – 30 Μαρτίου 2020 Αθήνα

Ο Μανώλης Γλέζος δεν είναι πια μαζί μας.

Δεν υπάρχουν λόγια για να γράψει κανείς για τον Μανώλη Γλέζο. Τον ενεργό πολίτη, τον μάχιμο μέχρι το τέλος, τον αντιστασιακό, τον ασυμβίβαστο δημοκράτη.

Στην πρώτη γραμμή για τα δίκαια των πολλών, πιστός στο όραμά του για μια καλύτερη ζωή.

Τα τέσσερα χρόνια ως κοινοτάρχης στο χωριό του, στην Απείρανθο της Νάξου, το στίγμα του έμεινε παρακαταθήκη μέχρι σήμερα. Εισήγαγε την άμεση δημοκρατία στην λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων στην κοινότητα σε πρωτοποριακά για την εποχή του θέματα.

Ένα σύγχρονο, λαμπρό κομμάτι της ιστορίας μας, πέρασε στην ιστορία. Ο Μανώλης, με τις ιδέες του, θα παραμείνει ανάμεσα μας και δε ξεχαστεί ποτέ.

Το Κοινό Τηνίων εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του και ως ελάχιστη τιμή, καταθέτει συμβολικά, αντί στεφάνου ένα ποσό στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στο χωριό του την Απείρανθο, σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειάς του.

Καλό ταξίδι Μανώλη…

Μανώλης Μικέλης - Δήμαρχος Μήλου

Ο Μανώλης Γλέζος ήταν πολιτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Πάνω από όλα όμως το όνομά του χαράχτηκε στις καρδιές των Ελλήνων ως ένα θαρραλέο εθνικό αντιστασιακό σύμβολο του λαού όταν τη νύχτα της 30ης Μάΐου του 1941 κατέβασε από την Ακρόπολη τη χιτλερική σημαία, πράξη για την οποία βασανίστηκε και εξορίστικε, αλλά ως γνήσιος Έλληνας δεν το μετάνιωσε ποτέ.

Όπως ο ίδιος είχε γράψει,επίκαιρο όσο ποτέ, για εκείνους που δεν είναι πια εδώ:

"Πριν από κάθε μάχη μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσένα δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί και για μένα.Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι όταν ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα! Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο; Είναι δυνατόν;"

...Μπορούμε να ξεχάσουμε όσα υπήρξες για όλους τους Έλληνες; Είναι δυνατόν;

Ήρωα και Επίτιμε Δημότη Μήλου, Μανώλη Γλέζο, καλό ταξίδι!

Εκφραζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του!

Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων

Ως Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων εκφράζουμε τη θλίψη όλων των Παριανών της Αθήνας για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου. Ο Μανώλης Γλέζος, Παριανός κατά το ήμισυ, υπήρξε όχι μόνον μια ηρωική μορφή του αντιστασιακού αγώνα κατά των Γερμανών κατά τη διάρκεια της Κατοχής αλλά και μια πολύπλευρη προσωπικότητα με ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων και δράσεων, από την πολιτική και τον πολιτισμό μέχρι την επιστήμη και τα γράμματα. Άνθρωπος αδιαμφισβήτητου ήθους και βαθιά ουμανιστής, διέγραψε μια μοναδική πορεία στη συναρπαστική ζωή του με τεράστια προσφορά σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του. Και με τα χαρακτηριστικά του αυτά εκτιμήθηκε βαθιά τόσο από τους φίλους, όσο και από τους αντιπάλους του. Θα παραμείνει στη μνήμη μας ως ένα σύμβολο αγωνιστικότητας, εντιμότητας και συνέπειας.
Εκφράζοντας τη λύπη μας που δεν θα μπορέσουμε λόγω των ειδικών συνθηκών της περιόδου να τον αποχαιρετήσουμε από κοντά, διαβιβάζουμε στην οικογένειά του τα θερμά συλλυπητήρια όλων των Παριανών της Αθήνας.