Η Δήμαρχος Σίφνου, Μ. Ναδάλη στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Περιβάλλοντος, στην Αθήνα

Ενέργειες για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Σίφνου

“Για το έργο θα υπάρξει βοήθεια από το Υπουργείο για την εξεύρεση χρηματοδότησης”

Η υπόθεση της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων στη Σίφνο έχει τεθεί στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, με τη Δήμαρχο, Μαρία Ναδάλη να διατηρεί στενή επαφή και συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την προώθηση σχετικών θεμάτων στο Κυκλάδονήσι.

Η ίδια προ ημερών μετέβη στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει το θέμα της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στο νησί, με την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και τον Γενικό Γραμματέα, Μανώλη Γραφάκο.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών της προς την “Κοινή Γνώμη”, τόνισε πως ο Δήμος Σίφνου βρίσκεται στο στάδιο των αναθέσεων των μελετών για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, ενώ όπως πρόσθεσε, για το απαραίτητο έργο, θα βοηθήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο κομμάτι της χρηματοδότησης.

Συνεργασία για προώθηση υποθέσεων

Ειδικότερα, η Δήμαρχος Σίφνου υπογράμμισε την καλή συνεργασία με την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να “τρέξουν” υποθέσεις που συνδέονται με την ορθή διαχείριση των αποβλήτων στο νησί.

“Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων και με τον Γενικό Γραμματέα, αλλά και με όλους τους συνεργάτες του. Είναι μία συνεργασία που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο” σχολίασε αρχικά η κ. Ναδάλη, προκειμένου όπως εξήγησε να προωθηθούν βασικοί στόχοι της Δημοτικής Αρχής.

“Ο πρώτος στόχος ήταν να ξεπεράσουμε - με την καλή συνεργασία και των υπηρεσιών της Περιφέρειας - κάποια ζητήματα σε σχέση με την έκδοση της έγκρισης για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ, η οποία είναι υποχρέωση του εργολάβου για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια του Δήμου”. Επιπλέον, γνωστοποίησε πως, “προχωράμε στην επικαιροποίηση της ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ, κάτι που επίσης πρέπει να γίνει εντός του χρόνου γιατί λήγουν οι όροι στις 31/12” ενώ ακολούθως, συμπλήρωσε πως, η τελευταία συνάντηση με το Υπουργείο αφορούσε το πολυσυζητημένο θέμα της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.

“Αυτή τη φορά η συνάντηση στο Υπουργείο ήταν για να προχωρήσουμε στην τεχνική μελέτη και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και στη συνέχεια στην εκπόνηση της οριστικής και στα τεύχη δημοπράτησης” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με χρηματοδότηση η αποκατάσταση

Στην ερώτηση να προσδιορίσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται ακριβώς ο Δήμος Σίφνου για τα παραπάνω σημαντικά θέματα, η ίδια εξήγησε τα εξής: “Είμαστε στο στάδιο των αναθέσεων και για την επικαιροποίηση της ΑΕΠΟ και για τις μελέτες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ. Αυτή τη στιγμή έχουν προϋπολογισθεί στον προϋπολογισμό του 2020 τα απαιτούμενα ποσά και από εκεί και πέρα, ο στόχος μας είναι – όπως και η πρόθεση της Γενικής Γραμματείας – να μας βοηθήσει οικονομικά στο έργο της αποκατάστασης. Δηλαδή να υπάρξει μία χρηματοδότηση με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας ώστε να τελειώσουμε με τη συγκεκριμένη υπόθεση”.

Μάλιστα, αναφορικά με το κλείσιμο των ΧΑΔΑ σε όλο το Ν. Αιγαίο για το οποίο υπήρξε και η επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος στη Σαντορίνη το Σάββατο, η κ. Ναδάλη εξήγησε πως, “αυτός ο στόχος πραγματικά είναι πολύ σημαντικός για τα νησιά”.

Από την αρχή η ανακύκλωση

Πέραν των ανωτέρω, η Δήμαρχος θέλησε να υπογραμμίσει πως ο Δήμος έχει ξεκάθαρη στόχευση και για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης σε τοπικό επίπεδο.

“Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουμε και άλλες δράσεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και να πιάσουμε από την αρχή – κατά τη γνώμη μου – το θέμα της διαχείρισης της ανακύκλωσης” ανέφερε, συμπληρώνοντας μάλιστα πως “Το θέμα της ανακύκλωσης πρέπει να ξεκινήσει από την καλή ενημέρωση και των παιδιών και των ενηλίκων”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Σκοπεύουμε στο επόμενο διάστημα και μόλις ανοίξουν τα σχολεία να δημιουργήσουμε κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα και να προχωρήσουμε και σε αυτό, μαζί με την ομάδα εργασίας για το περιβάλλον, η οποία είναι αρκετά δραστήρια και ασχολείται με τα ζητήματα αυτά”.

Σχετικά με τη δημιουργία πράσινων σημείων, η κ. Ναδάλη υπήρξε σαφής: “Δεν έχουμε προλάβει να εκπονήσουμε τα απαιτούμενα. Είναι κι αυτό κάτι που έχουμε στο μυαλό μας. Δυστυχώς όμως, οι συνθήκες που προηγήθηκαν και ειδικά το τρίμηνο του κορωνοϊού από τον Μάρτιο και μετά και η εξέλιξη των μεγάλων έργων στο νησί, όπως το έργο της αποχέτευσης, δεν μας άφησαν αρκετό χρόνο για να προχωρήσουμε αυτό το ζήτημα”.

Ποιότητα για δημότες και προβολή Σίφνου

Στην ερώτηση αν η ίδια παρουσιάζεται ικανοποιημένη σχετικά με τις προσπάθειες του Δήμου στην τρέχουσα θητεία οι οποίες έχουν επίκεντρο το περιβάλλον και την προστασία του, η Δήμαρχος απάντησε τα εξής: “Πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σίγουρα υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος. Ευχαριστημένη είμαι για την καλή συνεργασία και για τη βοήθεια που εισπράττω από το Υπουργείο στα θέματα που μας προβληματίζουν. Αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά”.

Μάλιστα, σε συνέχεια των ανωτέρω, υπενθύμισε πως παλαιότερα για τη λειτουργία του ΧΑΔΑ είχαν επιβληθεί πρόστιμα, σχολιάζοντας πως, “Αυτός είναι ένας στόχος και της Γενικής Γραμματείας απ΄ ό,τι έχω καταλάβει να διαγραφούν αυτά τα πρόστιμα σε συγκεκριμένους χρόνους και να παρουσιαστούν συγκεκριμένες ενέργειες”.

Αναφορικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και την προώθηση της ανακύκλωσης, η ίδια θέλησε να σημειώσει πως πρόκειται για εξελίξεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών, ενώ βοηθούν και στην εικόνα της Σίφνου σε Ελλάδα και εξωτερικό.

“Το ένα είναι συμπληρωματικό του άλλου. Θεωρώ ότι είναι σημαντικά και τα δύο και πρωτίστως η υγεία και σε συνέχεια η εικόνα που προβάλλει το νησί σε σχέση με το πόσο προστατεύει το περιβάλλον και το φυσικό αλλά και το αρχιτεκτονικό” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η ίδια ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της, σημειώνοντας τέλος πως η Σίφνος προχωρά με πλάνο στην υλοποίηση των στόχων της.

“Γίνονται διάφορα πράγματα στο νησί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ικανοποιητική επισκεψιμότητα, υπάρχει μία προσοχή σε σχέση με την τήρηση των πρωτοκόλλων. Περιμένουμε να “βγει” ο Αύγουστος που είναι δύσκολος μήνας, για να προχωρήσουμε και στα θέματα που έχουμε σχεδιάσει για τη Σίφνο μας”.