Συνυπογραφή επιστολής προς το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το ΥΠΕΝ από το Δήμο Μήλου, όσον αφορά στην πρόθεση εκμετάλλευσης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας

«Να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή επίθεση»

Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου, να συνταχθεί το Δήμαρχο Νισύρου, σε κοινή επιστολή προς το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσον αφορά στην πρόθεση για εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας.

Συνεχίζεται ο διαρκής αγώνας του Δήμου Μήλου, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης στο νησί εργοστασίου αξιοποίησης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, που στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε σημαντικότατη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Μήλου με τους Δήμους Νισύρου, Κιμώλου, Μεθάνων και Μυτιλήνης, ο Δήμαρχος Νισύρου, κ. Χριστόφης Κορωναίος, ο οποίος είναι γνώστης του αντικειμένου καθώς είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην έδρα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Διαχείρισης Ενέργειας, απέστειλε προς έγκριση και συνυπογραφή κείμενο επιστολής προς τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσον αφορά στους τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί η εκμετάλλευση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στα νησιά.

«Πλήρης καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Φραγκίσκος Ζούλιας, ανέγνωσε το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Νισύρου, η οποία όπως τόνιζε στο αίτημά του ο ίδιος, θα σταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς επίσης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου «θα εκφράσουμε την αντίθεσή μας για το ψηφισθέν νομοσχέδιο και δε θα δεχτούμε να μετατρέψουμε τα πανέμορφα νησιά μας σε τοπία οικολογικής καταστροφής».

Το κείμενο της επιστολής αναφέρεται στην ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/44 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις”, εξηγώντας ότι η πρώτη Οδηγία αναφέρεται στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπτύξει ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ασφαλές και απαλλαγμένο από ανθρακούχες εκπομπές, ενεργειακό σύστημα, μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κατά τουλάχιστον 40% σε σύγκριση με το 1990, την αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμης ενέργειας που καταναλώνεται, την εξοικονόμηση ενέργειας που αντιστοιχεί στο επίπεδο των φιλοδοξιών της Ένωσης και τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας της Ευρώπης, ενώ η δεύτερη Οδηγία, στην αγορά φυσικού αερίου.

«Στόχος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για όλα τα έργα και δραστηριότητες, τόσο για τη διάρκεια της κατασκευής, όσο και κατά τη διάρκεια λειτουργίας, αλλιώς να μην επιτραπεί η υλοποίησή τους», αναφέρει ο Δήμαρχος στο κείμενο της επιστολής. Σημειώνοντας, ότι στο άρθρο 103 του νέου περιβαλλοντικού νόμο υπάρχει πρόβλεψη για παράταση διάρκειας των συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου”, ενημερώνει, ότι «τα γεωθερμικά πεδία υψηλής θερμοκρασίας, είναι αυτά στα νησιά Νίσυρο, Κίμωλο, Πολύαιγο, Μήλο και στα Μέθανα. Η διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου υψηλής θερμοκρασίας του αρ. 30 του ν. 4342/2015 φτάνουν στο τέλος τους μέσα στο 2020».

Στο κείμενο της επιστολής υπογραμμίζεται, ότι «η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας είναι αποδεδειγμένο ότι θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι επιπτώσεις αυτές προέρχονται από τα υγρά απόβλητα, τα οποία θα οδηγούνται στη θάλασσα, παρά το γεγονός ότι διάφοροι ειδήμονες, που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα, προσπαθούν να πείσουν την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, ότι με τη μέθοδο της επανεισαγωγής όλα τα απόβλητα θα επανέρχονται στο εσωτερικό της γης, χωρίς να υπάρχουν διαρροές. Όμως, η μέχρι σήμερα εμπειρία αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο – και αναφερόμαστε στο γεωθερμικό πεδίο στην Τουρκία, στο Κιζίλ Ντερέ, το οποίο είναι παρόμοιο στη σύνδεση του ρευστού με αυτό της Νισύρου και της Μήλου, ήτοι περιεκτικότητα 48% σε ατμό, 50% ρευστό και 2% σε διοξείδιο του άνθρακα. Έχει δημιουργηθεί τεράστια οικολογική καταστροφή, επειδή η περιεκτικότητα των αποβλήτων είναι αρκετή σε οξείδιο του ασβεστίου και οξείδιο του πυριτίου και προκαλεί επικόλληση στερεών στα τοιχώματα των σωληνώσεων επανεισαγωγής. Αυτό θα συμβεί, διότι στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως στη Νίσυρο που φτάνουν τους 350οC οι ενώσεις αυτές είναι σε υγρή μορφή και διαλυμένες. Η απομάστευση της θερμότητας οδηγεί στην ελάττωση της θερμοκρασίας του ρευστού κατά 100oC με αποτέλεσμα, οι ενώσεις του οξειδίου του ασβεστίου και του οξειδίου του πυριτίου να στερεοποιούνται. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η εκροή του ρευστού στη θάλασσα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Κρίνεται δε ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθεί υπόψιν από τους παραλήπτες το γεγονός, ότι «τα γεωθερμικά πεδία σε αυτά τα νησιά είναι μικρής έκτασης που δεν υπερβαίνει τα τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα, η μικρή επιφάνεια των νησιών δεν έχει τη δυνατότητα απορρόφησης όλων αυτών των αποβλήτων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη θάλασσα», σε αντίθεση με γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας σε ηπειρωτικές περιοχές, όπου δεν υφίσταται αντίστοιχο πρόβλημα.

Επισημαίνοντας ξανά, ότι «τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται αφορούν την έκταση εκμετάλλευσης γεωθερμικού πεδίου και την ευαισθησία του περιβάλλοντος χώρου», η επιστολή κλείνει με αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «να πάρουν θέση, για να σώσουμε το περιβάλλον των ελληνικών και ευρωπαϊκών νησιών μας».

«Χαμένη θα είναι η ίδια η εθνική οικονομία»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανώλης Μικέλης, ανέφερε προς το Σώμα, ότι οι ενέργειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος της γεωθερμίας γίνονται πάντοτε με τη συνεργασία των πέντε Δήμων, ενώ σύμφωνος στο να συνυπογραφεί η επιστολή ήταν και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γεράσιμος Δαμουλακης.

Μάλιστα, ο κ. Δαμουλάκης υπενθύμισε, ότι ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σταθάκης, είχε αλλάξει την ορολογία σε “γεωθερμία εθνικής σημασίας”, όσον αφορά στην υψηλή ενθαλπία, ένας όρος, που όπως υποστήριξε παραπέμπει σε εθνικό συμφέρον κι έτσι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αρνητικά.

Όσον αφορά στο νέο περιβαλλοντικό νόμο, ο Δήμαρχος, κ. Μικέλης, τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά μεγάλες διαφορές μεταξύ της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. «Δεν ξεχνάμε ότι η Μήλος ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, το οποίο καταργήθηκε από την ελληνική νομοθεσία με αυτό το νομοσχέδιο. Δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη υποστηρίζει τους οικονομικούς σκοπούς ενός τόπου προκειμένου να κάνει άλλες επενδύσεις. Δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη κοιτάζει τη βιοποικιλότητα και τον πολιτισμό του κάθε χώρου. Αυτά είναι στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουμε επιπλέον ως νησί και ως Δήμος Μήλου για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ενεργειακή επίθεση που θα δεχτούν τα νησιά μας», δήλωσε εμφατικά.

Υπενθύμισε δε, πως στο συγκεκριμένο νόμο, είχαν αντιδράσει σχεδόν όλοι οι Δήμοι των Κυκλάδων, αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα δασικά. Όπως είπε, «οι Κυκλάδες έχουν να δώσουν στην εθνική οικονομία από τον τουρισμό πάρα πολλά χρήματα. Αν αλλάξει η βιοποικιλότητα, τοποθετώντας ανεμογεννήτριες και κάνοντας παρεμβάσεις ενεργειακές, χαμένη θα είναι η ίδια η εθνική οικονομία», τονίζοντας, πως τόσο στο ζήτημα της γεωθερμίας, όσο και στο ζήτημα των δασικών, ο Δήμος Μήλου προχωρά σε συνεργασία και με άλλους Δήμους, προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι θέσεις του.