Στο “τραπέζι” και πάλι το ζήτημα της μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων στον Καστανά έπειτα από προσφυγή του Δήμου Μήλου, αλλά και σχετικής επιστολής της εταιρείας

«Φοβού τους Δαναούς...»

Αρνητικός συνεχίζει να εμφανίζεται ο Δήμος Μήλου, απέναντι σε αδειοδοτημένη επένδυση εταιρείας, η οποία προτίθεται να εγκαταστήσει μονάδα αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων στην περιοχή “Καστανάς”.

Μία επιστολή της επενδύτριας εταιρείας προς το Δήμο, οδήγησε σε αναλυτική ενημέρωση του Δημάρχου Μήλου, κ. Μανώλη Μικέλη, προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, όσον αφορά στις κινήσεις στις οποίες μέχρι στιγμής έχει προβεί ο Δήμος για την υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε σχετική προσφυγή που είχε κάνει ο Δήμος προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για το θέμα, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

Από την πλευρά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη, εξαπολύθηκαν “πυρά”, σχετικά με μη ικανοποιητική, όπως υποστήριξε, διαχείριση της υπόθεσης. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος ξεκαθάρισε, πως η μείζων αντιπολίτευση θα βρίσκεται στο πλευρό της δημοτικής αρχής, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για το νησί, το περιβάλλον, αλλά και το τουριστικό προϊόν του.

Στόχος η συμβολή στην ανάπτυξη και η ανταπόδοση σε έργα για τον τόπο

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος το Σώμα, εκπρόσωποι της εταιρείας επισκέφτηκαν το Δήμο Μήλου, όπου είχαν συνάντηση με τον ίδιο, ενώ ζήτησαν να ακουστεί η άποψη της εταιρείας στην τοπική κοινωνία. Παρ’ ό,τι προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν απάντησαν στην πρόσκληση, ωστόσο απέστειλαν σχετική επιστολή προς το Σώμα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα στελέχη της ενημερώθηκαν κατόπιν της συνάντησης που είχαν με το Δήμαρχο, σχετικά με την ειδική διοικητική προσφυγή που είχε κατατεθεί από πλευράς του Δήμου στην ΑΔΑ, με την οποία επιχειρείται προσβολή της άδειας λειτουργίας, που έχει λάβει η εταιρεία για την εν λόγω επιχείρηση.

Ωστόσο, προκειμένου να ενημερωθεί, όπως υποστηρίζεται, η τοπική κοινωνία, η εταιρεία σημειώνει στη σχετική επιστολή της, πως η επένδυση «έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αδειοδοτικές Αρχές, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας και μέριμνας για το τοπικό περιβάλλον και το τοπικό οικοσύστημα», ενώ υποστηρίζει, πως το έργο λογίζεται ως “μειωμένης περιβαλλοντικής όχλησης”. Η εταιρεία επισημαίνει επίσης, πως ο τύπος της δραστηριότητας εμπίπτει στον εγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό του Δήμου Μήλου.

Στην επιστολή αναφέρεται, ότι «η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί τον επιχειρηματικό και τουριστικό τομέα (ανεφοδιασμός πλοίων, σκαφών αναψυχής), ενώ πολλαπλά οικονομικά οφέλη θα έχουν και οι κάτοικοι (θέρμανση, κίνηση). Στόχος μας είναι η αρμονική συμβίωση και η αγαστή συνεργασία, τόσο με τις Αρχές του τόπου, όσο και με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στη Μήλο».

Η εταιρεία, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει, ότι επιθυμεί τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, ενώ αποδέχεται ως σεβαστές τις αποφάσεις των τοπικών οργάνων, ωστόσο υποστηρίζει, πως «στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην οικονομική και κοινωνική ευημερία του τόπου, ανταποδίδοντας με έργα στην κοινότητα που δραστηριοποιούμαστε», όπως επίσης και «να αποτελέσουμε ένα υγιές κομμάτι της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας και να συμβάλλουμε με όλο το φάσμα των εργασιών μας στη βελτίωση της καθημερινής ζωής και στην πρόοδο του νησιού γενικότερα».

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου, κ. Μικέλη, ο Δήμος κατέθεσε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε Πειραιά και Σύρο, «και η απάντηση που πήραμε, ήταν ότι η προσφυγή μας είναι απαράδεκτη – νομικός όρος, αντίθετος του παραδεκτού».

Όπως ανέφερε ο κ. Μικέλης, «οι λόγοι που ισχυρίζονται ο Αντιπεριφερειάρχης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ότι είμαστε εκπρόθεσμοι. Εμείς στις 15 του μήνα κάναμε την προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη σε Πειραιά και Σύρο. Εστάλη με e-mail, με φαξ, με το σύστημα “Ίριδα” και με συστημένη επιστολή από το γραφείο του δικηγόρου μας την Αθήνα. Άρα, αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει».

Επιπλέον, όσον αφορά σε αυτό καθαυτό το περιεχόμενο της προσφυγής, «ο Δήμος έχει δικαίωμα, σύμφωνα με το αρ. 152 να έχει λόγο και δη, όσον αφορά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Δε βρίσκονται μέσα στο χωροταξικό σχεδιασμό τέτοιου είδους επιχειρήσεις και επηρεάζουν την ήπια ανάπτυξη του τουρισμού που έχουμε στο νησί μας. Είναι μία καινούρια βιομηχανική εγκατάσταση και δεν προβλέπεται σε κανένα χωροταξικό σχεδιασμό», τόνισε ο Δήμαρχος, ενώ υπογράμμισε, ότι ο Δήμος θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προκειμένου να παλέψει ενάντια στις απορριπτικές αποφάσεις σχετικά με την προσφυγή και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, αναφορικά με τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραμείνει ενωμένο, απέναντι στην “ενεργειακή επίθεση” που δέχεται το νησί.

«Έχετε μεγάλες ευθύνες για το λάθος»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Μήλου, κ. Γ. Δαμουλάκης, άσκησε κριτική για τις μέχρι στιγμής ενέργειες, από πλευράς Δήμου Μήλου, ξεκαθαρίζοντας όμως από την πρώτη στιγμής, ότι η παράταξή του θα σταθεί στο πλευρό της δημοτικής αρχής, στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο κ. Δαμουλάκης ανέγνωσε μέρος του σκεπτικού της απόφασης του Συντονιστή της ΑΔΑ, «διότι σαφέστατα αναφέρετε ότι ο Συντονιστής λέει ψέματα, όταν λέτε ότι εσείς έχετε στείλει τα χαρτιά ενώ εκείνος έρχεται με ημερομηνίες και συγκεκριμένα αναφέρει ότι δεν εστάλη και κανένα χαρτί, με αποτέλεσμα η προσφυγή να μην έχει ασκηθεί νομοτύπως».

Ο ίδιος τόνισε, πως δεδομένης της κατάστασης, είναι αυτονόητο ο Δήμος να προχωρήσει σε επόμενο βήμα για την αποδοχή της προσφυγής του, όπως προβλέπεται από το νόμο, ωστόσο, όπως επεσήμανε «στο πρώτο μας βήμα, που είναι καθοριστικό, έγιναν λάθη. Και για αυτά τα λάθη, ό,τι θέλουμε ας πούμε, αλλά ένα είναι ξεκάθαρο: Έχετε πολύ μεγάλες ευθύνες για το λάθος που έγινε».

Ο κ. Δαμουλάκης ζήτησε να του γνωστοποιηθεί αν υπάρχει σχετική απόφαση ανάθεσης της υπόθεσης σε δικηγόρο, όπως επίσης ζήτησε ενημέρωση αν ο συγκεκριμένος δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση έχει εμπειρία σε αυτά τα θέματα ή αν ασχολείται με άλλα θέματα του Δήμου «και επ’ ευκαιρίας τον φωνάξαμε να κάνει και αυτό». Συνέχισε δε, κατά των ενεργειών του δικηγόρου, αναφέροντας “τι δικηγόρο είχαμε; Έναν άνθρωπο, ο οποίος αντί να κοιτάξει να δει τα συμφέροντά μας, πήγε και έκανε ένα λάθος το οποίο θα έκανε ένας μαθητευόμενος δικηγόρος; Κάτι δεν πάει καλά. Και δεν είναι όλα “μέλι-γάλα”. Κάποιος έχει ευθύνες», ενώ κατηγόρησε το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για κακούς χειρισμούς.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τόνισε, πως «από δω και πέρα όλες μας οι κινήσεις πρέπει να έχουν σοβαρότητα, διότι απέναντί μας δεν έχουμε έναν απλό πολίτη, αλλά μία εταιρεία πετρελαιοειδών», ενώ έκλεισε λέγοντας «”φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”. Τι μας λέει η εταιρεία; Ότι θα φέρει “δώρα” στην τοπική κοινωνία και στην τοπική κοινότητα, αλλά “ελάτε να καταστρέψουμε ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία και όπλα που έχει το νησί για να προχωρά την τουριστική του ανάπτυξη”; Είναι έξυπνο από την πλευρά τους, αλλά εμείς δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτή την παγίδα».

Τέλος, επανέλαβε την πρόθεσή του η παράταξη της μειοψηφίας να στηρίξει κάθε περαιτέρω ενέργεια, με γνώμονα το συμφέρον της Μήλου.

«Δε δέχομαι αμφισβήτηση από τη στιγμή που υπάρχουν στοιχεία»

Στα λεγόμενα του κ. Δαμουλάκη ο Δήμαρχος απάντησε, πως τα έγγραφα εστάλησαν κανονικά και εμπρόθεσμα, σημειώνοντας πως υπάρχουν και αποδείξεις επ’ αυτού και ότι με αυτές τις αποδείξεις πρόκειται να “απαντήσει” ο Δήμος. Επιπλέον, σημείωσε πως τα στοιχεία είναι διαθέσιμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Παράλληλα, επέστρεψε τις ευθύνες περί κακής διαχείρισης στον κ. Δαμουλάκη, δεδομένου ότι βρισκόταν στο “τιμόνι” του Δήμου το 2013, 2016 και 2019, όταν το θέμα της εγκατάστασης της μονάδας είχε απασχολήσει ξανά το Δήμο, τονίζοντας ότι σχετική αλληλογραφία το 2013 και το 2019 δεν πήρε καν αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ υπήρξε το 2016 σχετική αρνητική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου, χωρίς όμως να έχει υπάρξει ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων.

«Είναι λυπηρό να μου καταλογίζετε ευθύνες, διότι από το 1998, που έχουν περάσει πέντε Δήμαρχοι από αυτήν εδώ την καρέκλα, ήμουν ο μόνος που το ξεκίνησα και που το παλεύει. Και δε δέχομαι καμία αμφισβήτηση από κανέναν, από τη στιγμή που υπάρχουν όλα τα στοιχεία.

Ετικέτες: