Δωρεάν τεστ ταχείας διάγνωσης Covid- 19 για εκπαιδευτικούς από Δήμους των Κυκλάδων

Πρωτοβουλία για την προστασία της δημόσιας υγείας

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα δωρεάν ελέγχου Covid-19 που παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να εξεταστούν προληπτικά πριν από την επιστροφή τους στους σχολικούς χώρους.

Η εν λόγω παροχή αποτελεί σύμπραξη των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας, που στοχεύει στην ευρύτερη παρακολούθηση της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα και την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον.

Εν όψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό, να καταθέσουν αίτηση στην πλατφόρμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Η επιλογή των εθελοντών θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες θα τακτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα. Τα πρώτα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από μεγάλους Δήμους των Κυκλάδων, που είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε κατόπιν επικοινωνίας με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστο Καφτηράνη, θα διαθέσουν rapid-test για την προληπτική εξέταση εκπαιδευτικών εν όψει της συνέχισης της δια ζώσης διδασκαλίας.

Άνδρος

Υπενθυμίζεται ότι, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, οι μικροί μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες. Η πανδημία έχει αποσυντονίσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και έχει στερήσει από τα παιδιά πολύτιμες ώρες διδασκαλίας. Όπως επισημαίνεται διαρκώς, η επιστροφή στο σχολείο πρέπει να γίνει με ασφάλεια και υπευθυνότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Άνδρου μερίμνησε εγκαίρως για την προμήθεια επιπλέον rapid-test αντιγόνου Covid-19 για το Κέντρο Υγείας του νησιού, από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, για τη δωρεάν εξέταση των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο. Με αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης εύχεται καλή́ και ασφαλή́ επιστροφή́ στα θρανία.

Σύρος

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς που επιστρέφουν στις σχολικές τάξεις ότι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σήμερα δωρεάν τεστ ταχείας διάγνωσης Covid- 19, στον χώρο στάθμευσης του Super Market Σκλαβενίτης,  από τις 10:00 έως τις 14:00.

Διευκρινίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί που θα προσέλθουν θα πρέπει απαραίτητα να έχουν μαζί τους την Αστυνομική Ταυτότητα και τον ΑΜΚΑ. Για τη μετακίνησή τους, μπορούν να αποστείλουν μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου με τον αριθμό 1 στο 13033.

Σαντορίνη

Ο Δήμος Θήρας, φροντίζοντας για την προστασία της δημόσιας υγείας και την υγειονομικά ασφαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, συνεχίζει τις στοχευμένες δράσεις πρόληψης και αποτροπής διάδοσης του covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας καλεί, αρχικώς τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον το επιθυμούν, να υποβληθούν πριν από την έναρξη των μαθημάτων, σε rapid test ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Τα test ξεκίνησαν χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και θα συνεχιστούν έως τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, κατά το διάστημα 11:00-12:00.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Σπυριδούλα Βλάχου στο τηλ. 2286360183.

Μύκονος

Ο Δήμος Μυκόνου, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία με κάθε τρόπο και με στοχευμένες δράσεις, ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση με το Κέντρο Υγείας Μυκόνου και έχει ήδη προγραμματίσει τη δωρεάν διάθεση και διενέργεια rapid test covid-19 για τους εκπαιδευτικούς του νησιού, πριν την επαναλειτουργία των σχετικών σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα τεστ διενεργούνται από χθες στο Κέντρο Υγείας σε προκαθορισμένα ραντεβού και θα συνεχιστούν σήμερα με την καθοδήγηση και επιμέλεια της διοίκησής του. Σε συνεννόηση με τη γραμματεία του Κέντρου Υγείας θα υπάρξει η δυνατότητα διενέργειας τεστ για τους εκπαιδευτικούς και πέραν αυτού του διημέρου, και πριν την έναρξη των σχολικών μονάδων, ώστε το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με τον πιο ασφαλή τρόπο.

Πάρος

Μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Πάρου και ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 11/01/2021, για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και ειδικότερα την προστασία της υγείας των μαθητών, θα διενεργηθούν  Rapid Test αντιγόνου από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πάρο, στους εκπαιδευτικούς, δασκάλους, νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους καθώς και στο βοηθητικό προσωπικό των σχολικών και κοινωνικών δομών του.

Οι ημέρες και ο τόπος διεξαγωγής των ελέγχων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Η διενέργεια του τεστ αντιγόνου δεν είναι υποχρεωτική.

Νάξος

Μεριμνώντας για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Νάξου και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας να υποβληθούν προαιρετικά σε έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 (rapid test).

Για ραντεβού θα υποβάλλεται αίτηση  μέσω της ιστοσελίδας https://testing.gov.gr, συμπληρώνοντας τη «φόρμα αίτησης δωρεάν ελέγχου για COVID19».

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης καλεί κι άλλους δήμους του Νομού, όπου είναι εφικτό, να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μεγάλων νησιών για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση την ασφάλεια των ίδιων, των μαθητών και των γονέων.

Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για τους ταξιδιώτες

Ο Δήμος Φολεγάνδρου παρακαλεί όσους επιστρέφουν στο νησί, μετά την περίοδο των εορτών να επισκέπτονται το Ιατρείο μετά από τηλεφωνικό ραντεβού με τις ιατρούς στο 2286041222, για έναν προληπτικό έλεγχο για τον Covid-19. Τα τεστ, πραγματοποιούνται δωρεάν.

Επίσης, ασυμπτωματικοί πολίτες έχουν τη δυνατότητα μέσω της ιστοσελίδας testing.gov.gr να συμπληρώνουν μία αίτηση δωρεάν ελέγχου για Covid 19 και εφόσον επιλεγούν μέσω κλήρωσης θα τους πραγματοποιείται έλεγχος με προιόντα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοιού SARS-COV-2.

«Θέλουμε να επαναλάβουμε ακόμη μία φορά ότι μόνο με ατομική υπευθυνότητα και ευαισθησία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να μείνουμε όλοι υγιείς», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Αυστηρά μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια της Αμοργού από τη διάδοση του κορωνοϊού αποφάσισε ομόφωνα στη τελευταία της συνεδρίαση η Τοπική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, αναφορικά με όσους μετακινήθηκαν εκτός Αμοργού για τις γιορτές και επιστρέφουν στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή θεωρεί ότι για την αποτροπή της διασποράς του ιού στο νησί επιβάλλεται για την είσοδο και παραμονή  στην Αμοργό η λήψη των κάτωθι προληπτικών μέτρων:

– Αρνητικό τεστ Covid-19 εντός 72 ωρών πριν την άφιξη στην Αμοργό(με προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης)

– Τριήμερος  κατ’ οίκον περιορισμός μετά την άφιξη στην Αμοργό

– Δωρεάν διενέργεια rapid test στο Κέντρο Υγείας Αμοργού, μετά το πέρας του περιορισμού.

Τα παραπάνω μέτρα δεν θα εφαρμοσθούνε το ένα ως εναλλακτικό του άλλου αλλά ως ένα σύνολο ενεργειών που θα εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στην ανίχνευση ενός πιθανού ασυμπτωματικού φορέα.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Υγείας Αμοργού ( τηλ.2285071207)

«Όλοι μαζί έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε την Αμοργό ασφαλή προορισμό και οφείλουμε να διατηρήσουμε την άριστη επιδημιολογική εικόνα. Με υπευθυνότητα, ευαισθησία και πιστή τήρηση όλων των μέτρων θα κρατήσουμε μακριά τον αόρατο και πολυπρόσωπο «εχθρό» προκειμένου να παραμείνουμε ασφαλείς και να επανέλθουμε σύντομα στην κανονικότητα, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της πολιτείας» δήλωσε ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος.