Σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Μήλου για σχεδιασμό και υλοποίηση καμπάνιας ενημέρωσης στα ζητήματα της βίας όλων των μορφών και παροχής στήριξης σε παιδιά και ενήλικες

«Η βία δεν αποτελεί τρόπο ζωής»

Μία σημαντική δράση ξεκινά ο Δήμος Μήλου, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, αναφορικά με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κατά της βίας, με οποιαδήποτε μορφή, κυρίως μέσα στα σχολεία, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας.

Για την πρωτοβουλία αυτή ενημέρωσε η προϊστάμενη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μήλου, κ. Αθηνά Τζίκα, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναλύοντας τις δράσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η Υπηρεσία, υπό τη μορφή μίας συνολικής και οργανωμένης καμπάνιας.

Ουσιαστική, βιωματική ενημέρωση και στήριξη

Σύμφωνα με την κ. Τζίκα, «κατόπιν συζήτησης που είχαμε με τον Δήμαρχο Μήλου και τους συνεργάτες μου στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δράσεις αναφορικά με το θέμα της βίας. Είναι ένα θέμα πολύ επίκαιρο και πολύ τραγικό ταυτόχρονα. Ειδικά το τελευταίο διάστημα “βομβαρδιζόμαστε” από τα ΜΜΕ για διάφορες καταστάσεις που έχουν σχέση με τη βία. Αυτό μας προβλημάτισε και μας κινητοποίησε προκειμένου να ξεκινήσουμε κάποια δράση, που κυρίως στοχεύει στα παιδιά. Όχι μόνο στα παιδιά, στους ενήλικες επίσης, αλλά θεωρούμε ότι τα παιδιά αποτελούν μία ευάλωτη ομάδα και χρειάζονται υποστήριξη».

Όπως σημείωσε η ίδια, «η εκστρατεία αυτή θα στηριχθεί σε ένα ισχυρό μήνυμα που θα περάσουμε. Πρότασή μας είναι το σύνθημα ότι “η βία δεν αποτελεί τρόπο ζωής”. Η ομάδα-στόχος θα είναι τα σχολεία και ταυτόχρονα όλη η κοινότητα. Η πρωτοβουλία θα επικοινωνηθεί τόσο μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου, όσο επίσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σχετικά φυλλάδια που θα δημιουργηθούν. Σκοπός της δράσης θα είναι η ενημέρωση του πληθυσμού».

Η κ. Τζίκα τόνισε, πως «είμαι πολλά χρόνια στη δουλειά και γνωρίζω πολύ καλά, ότι όλα αυτά ακούγονται τετριμμένα. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου το τυπικό κομμάτι, παρά μόνο η ουσία. Δηλαδή, δεν μας ενδιαφέρει η ενημέρωση, σε ένα πλαίσιο “παίρνω, διαβάζω κάτι και τελείωσε”. Πρόθεσή μας είναι να προσπαθήσουμε αυτή την καμπάνια να την κάνουμε με βιωματικό τρόπο», που όπως ανέφερε, θα μπορούσε να περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι ή αξιοποίηση του κινηματογράφου.

Παράλληλα, ενημέρωσε, ότι «βρίσκομαι σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας, καθώς για οποιαδήποτε δράση πραγματοποιείται στα σχολεία οφείλει να έχει έγκριση από εκεί. Αναμένουμε, λοιπόν, να μας ενημερώσουν όσον αφορά στις προϋποθέσεις, προκειμένου να αποστείλουμε ως Τμήμα και ως Δήμος ένα υλικό, που θα προορίζεται για τα σχολεία. Θα αφορά σε διάφορα βίντεο τα οποία είναι έτοιμα και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπως επίσης και κείμενα, με εκφώνηση και φωτογραφίες, τα οποία όμως θα γίνουν από εμάς. Επιπλέον, η εκστρατεία θα έχει λογότυπο που θα σχεδιαστεί μόνο για εμάς […] δηλαδή δεν θα έχουμε θέματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Θα έχει σύνθημα δικό μας και θα υπάρχει μόνιμα στην ιστοσελίδα του Δήμου ένα banner, που θα αναφέρει και θα προωθεί την εκστρατεία».

Στόχος της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, σύμφωνα με την κ. Τζίκα, «είναι να πλησιάσουμε τους μαθητές, που πολλές φορές κακοποιούνται από το ίδιο τους το περιβάλλον. Πολλές φορές κακοποιητές είναι οι ίδιοι οι γονείς, με οποιαδήποτε μορφή βίας. Ακόμη και η λεκτική βία, είναι μορφή βίας. Η βία δεν αφορά μόνο στη σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Ακόμη και η έλλειψη επικοινωνίας, είναι μία μορφή βίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το παιδί ενδεχομένως να μην έχει τη δυνατότητα να το επικοινωνήσει και να συζητήσει με τον ίδιο τον γονιό, ο οποίος συχνά άθελά του μπορεί να είναι κακοποιητής. Θέλουμε να κάνουμε ένα “άνοιγμα” προς τα εκεί και τα παιδιά να έχουν τα τηλέφωνα, τόσο από διαπιστευμένους φορείς με τετραψήφια νούμερα, όσο και το δικό μας, ώστε να μπορούν να απευθύνονται στην κοινωνική υπηρεσία. Έχουμε μία πολύ καλά στελεχωμένη Κοινωνική Υπηρεσία, με τρεις κοινωνικούς λειτουργούς και έναν ψυχολόγο. Έχουμε δυνατότητα και εκπαίδευση ώστε να παρέχουμε περαιτέρω υποστήριξη».

«Δεν είναι μία προσπάθεια που αρκείται σε ένα φυλλάδιο. Θα δουλέψουμε πραγματικά με τους μαθητές, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να έχουμε το δικαίωμα της νόμιμης πρόσβασης, αλλά και με επιστημονικότητα, την οποία με διαρκή εκπαίδευση αποκτούμε», υπογράμμισε η προϊστάμενη της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ενώ τόνισε, πως «είναι φοβερά σημαντική η αρωγή που έχουμε από τη διοίκηση του Δήμου στο θέμα της εκπαίδευσής μας, διότι η επιστήμη μας δεν είναι στατική, ανανεώνεται, εξελίσσεται».

«Είναι δύσκολη περίοδος, πρέπει να είμαστε στο πλευρό του κόσμου»

Από την πλευρά της, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ζαμπέτα Τούρλου, τόνισε πως θεωρεί επιβεβλημένο να υπάρξουν δράσεις από το Δήμο, σχετικά με την βία, καθώς με αυτό τον τρόπο δίνεται ένα ηχηρό μήνυμα, σχολιάζοντας επίσης, ότι η πρωτοβουλία όπως την περιέγραψε η κ. Τζίκα κινείται σε σωστή λογική και βάση.

Η ίδια πρότεινε, δεδομένου, ότι κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχε πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία και πάλι, μία δράση που είχε ως στόχο τους γονείς, με τη “σχολή γονέων”, η δράση αυτή να ξεκινήσει ξανά, έστω και σε ψηφιακό επίπεδο, ώστε να υπερκαμφθούν τα εμπόδια της πανδημίας.

Τέλος, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανόλης Μικέλης, ο οποίος υπογράμμισε, ότι «έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια για αυτό το θέμα. Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον και από κάποιους Συλλόγους, οι οποίοι έχουν ήδη στείλει έγγραφα, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν και να συμμετέχουν. Η προσπάθεια αυτή καλό θα είναι να είναι συνολική, διότι πέραν της επικαιρότητας του θέματος, ο κόσμος, λόγω της πανδημίας, είναι πάρα πολύ πιεσμένος. Είναι μία περίοδος όπου όλοι περνάμε πάρα πολύ δύσκολα και θα πρέπει να είμαστε στο πλευρό του κόσμου με την Κοινωνική Υπηρεσία που έχουμε και με τις δράσεις που θα κάνουμε, με οποιοδήποτε τρόπο, είτε μέσα από το διαδίκτυο, είτε διά ζώσης στα σχολεία αν μας το επιτρέψουν από το Υπουργείο».

Ετικέτες: