Την ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο νησί της Ίου ζητά ο Δήμος Ιητών

Αίτημα ενίσχυσης των εκπαιδευτικών δομών

  • Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021 - 06:13

Αίτημα ίδρυσης Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και πιο συγκεκριμένα στη Γ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, απευθύνει ο Δήμος Ιητών.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιητών, αναφορικά με τη διατύπωση αιτήματος προς το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ιδρυθεί και στο νησί της Ίου εκπαιδευτική δομή για τη λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, την οποία ανέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Παξιμαδάς Στυλιανός, τα Σχολεία ∆εύτερης Ευκαιρίας είναι ένας θεσμός που παρέχει την ευκαιρία σε άτομα άνω των 18 ετών, που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, να ολοκληρώσουν την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το Σχολείο ∆εύτερης Ευκαιρίας είναι δημόσιο σχολείο και παρέχει στους αποφοίτους του, απολυτήριο ισότιμο του Γυμνασίου. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος σπουδών είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) οι οποίοι κατανέμονται σε δύο 9μηνα και οι ώρες διδασκαλίας είναι 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται δωρεάν, απογευματινές ώρες, από ∆ευτέρα έως Παρασκευή. Η επιτυχής ολοκλήρωση της διετούς φοίτησης του εκπαιδευόμενου πιστοποιείται με τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου.

Τα Σχολεία ∆εύτερης Ευκαιρίας θεσμοθετήθηκαν με το Ν. 2525/1997όπως ισχύει και η ίδρυσή τους γίνεται μετά από απόφαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου και διατύπωση σχετικού αιτήματος.

Όπως τόνισε ο κ. Παξιμαδάς, στον Δήμο Ιητών διαπιστώνεται η ανάγκη ύπαρξης Σχολείου ∆εύτερης Ευκαιρίας, με δεδομένο το ότι υπάρχουν οπωσδήποτε 25 δημότες όπως ορίζεται ως ελάχιστος αριθμός για την ίδρυσή του, οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες του.

Αναφέροντας ότι τα Σχολεία ∆εύτερης Ευκαιρίας είναι ένα καινοτόμο και ευέλικτο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και υπηρετεί την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης, ο ίδιος τόνισε, ότι φοιτώντας κανείς στο Σχολείο ∆εύτερης Ευκαιρίας:

• Κατακτά βασικές γνώσεις και δεξιότητες.

• ∆ιδάσκεται με μεθόδους κατάλληλες για ενήλικες μαθητές.

• Παρακολουθεί ένα ευέλικτο πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες, στα ενδιαφέροντα και στις δυνατότητές του.

• Στηρίζεται σε κάθε βήμα του από τους συμβούλους του σχολείου.

Όπως διευκρινίστηκε, για τη λειτουργία του Σχολείου αυτού κατά τις απογευματινές ώρες θα διατεθεί το υπάρχον κτήριο του Γυμνασίου-Λυκείου Ίου, όπου υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος.

Ετικέτες: