Επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Πάρο, απ’ όπου προήδρευσε ευρύτατης τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους όλων των Κυκλάδων

Οι Κυκλάδες ασφαλείς και “πράσινοι” προορισμοί

Στην Πάρο βρέθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να συζητήσει με τους εκπροσώπους των νησιών, για τα ζητήματα ασφάλειας στις Κυκλάδες, καθώς και για την προετοιμασία της ΕΛ.ΑΣ., ενόψει της τουριστικής περιόδου, αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας.

Μετά τις δύο επισκέψεις του Υπουργού, σε Μύκονο και Σαντορίνη, όπου ιδρύονται αστυνομικές Υποδιευθύνσεις, με ευρεία οργανογράμματα και μόνιμο προσωπικό, ο κ. Χρυσοχοΐδης, κατόπιν πρόσκλησης, την οποία είχε απευθύνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, βρέθηκε στο νησί της Πάρου την Παρασκευή, 16 Απριλίου, καθώς μετά την αναβάθμιση του αεροδρομίου του, το νησί προετοιμάζεται να αποτελέσει την τρίτη διεθνή πύλη εισόδου στο νομό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός προήδρευσε ευρείας τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, με φυσική παρουσία ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Έπαρχος Πάρου και Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κ. Κώστας Μπιζάς, οι Δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου, κ.κ. Μάρκος Κωβαίος και Τάσος Φαρούπος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου και ο Αστυνομικός Διευθυντής Κυκλάδων, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι των νησιών, καθώς και οι Διευθυντές των Αστυνομικών Τμημάτων.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους και τα αιτήματά τους στον Υπουργό, ο οποίος με το πέρας της ευρύτατης αυτής διάσκεψης, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει, άμεσα, εξειδίκευση των αναγκών του κάθε νησιού και θα γίνει η αντίστοιχη κατανομή προσωπικού, ενώ θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό τα αεροδρόμια των νησιών που κάνουν διαβατηριακούς ελέγχους.

Στόχευση για ασφαλή νησιά σε κάθε επίπεδο

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της διάσκεψης, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε, πως πρόθεσή του είναι να δοθεί έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας, αλλά και προστασίας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, ώστε οι Κυκλάδες να αποτελέσουν ιδιαίτερα ελκυστικούς προορισμούς σε αυτή την τουριστική περίοδο και από υγειονομικής πλευράς. «Θέλουμε τις Κυκλάδες απόλυτα ασφαλείς χωρίς μεγάλη εγκληματικότητα, χωρίς ναρκωτικά, χωρίς παρανομία, χωρίς αταξία. Θέλουμε τις Κυκλάδες να εμπνέουν εμπιστοσύνη και να παρέχουν ασφάλεια σε όλους τους επισκέπτες», υπογράμμισε.

Ο ίδιος δήλωσε ευχαριστημένος από τη συμμετοχή και το αποτέλεσμα της διάσκεψης, ενώ υποστήριξε ότι δόθηκαν ήδη κατευθύνσεις για ενίσχυση του προσωπικού σε όλα τα αστυνομικά τμήματα και αστυνομικούς σταθμούς των νησιών, «ώστε η ασφάλεια να είναι ένα αυτονόητο αγαθό για όλους τους επισκέπτες, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών». Παράλληλα, σημείωσε, ότι μέσω των self test και του “πράσινου διαβατηρίου”, σε κάποιες εβδομάδες θα μπορούν οι πολίτες με ασφάλεια να κινούνται ελεύθερα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσουν οι προσλήψεις 600 περίπου αστυνομικών, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη στελέχωση στα διεθνή αεροδρόμια των Κυκλάδων, αλλά και της Δωδεκανήσου, με στόχο ο διαβατηριακός έλεγχος να γίνεται γρήγορα, απρόσκοπτα και χωρίς ταλαιπωρία για τους επισκέπτες.

Ειδικά δε για την περίπτωση της Πάρου σημείωσε, ότι «μετά από αίτημα του δημάρχου, ζήτησα από τις υπηρεσίες μου να προετοιμάσουν, ταυτόχρονα με την υλοποίηση της επέκτασης του αεροδρομίου ούτως ώστε αυτό να καταστεί διεθνές, και έναν φάκελο, ώστε η Πάρος, εφόσον ολοκληρωθεί η επέκταση, να έχει ένα αεροδρόμιο που να μπορεί να δέχεται πτήσεις από τη ζώνη Σένγκεν, αλλά και εκτός αυτής, από τρίτες χώρες, με στόχο να γίνει ακόμα ελκυστικότερη για τους επισκέπτες Ευρωπαίους και μη».

Συνέχεια των επισκέψεων στο νομό με τη Σύρο(;)

Κληθείς από την εφημερίδα να απαντήσει, σχετικά με το σκεπτικό της πρόσκλησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τον Υπουργό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, επεσήμανε πως το Επιμελητήριο είχε απευθύνει τη σχετική πρόσκληση εδώ και αρκετό καιρό, καθώς υπάρχει αναγνωρισμένη ανάγκη η πολιτεία να συμβάλει περισσότερο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας στα νησιά και μάλιστα, όχι με εμβαλωματικό τρόπο, μόνο για την κάλυψη των αναγκών το καλοκαίρι. Ωστόσο, προέκυψε η εξάπλωση της πανδημίας και ως εκ τούτου ιεραρχήθηκαν άλλες προτεραιότητες και ανάγκες σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, ο Υπουργός, παρ’ όλα αυτά, άκουσε με μεγάλη προσοχή τα αιτήματα των Δημάρχων Μυκόνου και Σαντορίνης, προχωρώντας στην ίδρυση των δύο Υποδιευθύνσεων στις “ναυαρχίδες” του τουρισμού των Κυκλάδων, ενώ μόλις το επέτρεψαν οι συνθήκες, ικανοποίησε και το αίτημα του Επιμελητηρίου για τον ευρύ αυτό διάλογο, αναφορικά με τις ανάγκες των νησιών.

Ενόψει δε της επίσκεψης του Υπουργού, το Επιμελητήριο προέβη στη διοργάνωση τηλεδιάσκεψης, η οποία έτυχε και μεγάλης συμμετοχής, με το σύνολο των επαγγελματικών φορέων του νομού, όπου καταγράφηκαν τα αιτήματα, τα οποία και θα υποβληθούν με τη μορφή υπομνήματος προς τον Υπουργό, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της συνάντησης δεν ήταν φυσικά δυνατόν να αναφερθούν όλα και με την τεκμηρίωση που απαιτείται.

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, ήταν και η παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε επιχειρήσεις, καθώς όπως επεσήμανε, ένα “lockdown” εν μέσω σεζόν, αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, αναφορικά με τα όσα εξήγγειλε ο Υπουργός, κατά τη διάσκεψη, «το πρώτο μέτρο είναι ότι θα αυξήσει τον αριθμό των δοκίμων αστυνομικών που καλύπτουν τις εποχικές ανάγκες των νησιών, ενώ θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες, με μετάθεση έμπειρων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. από το κέντρο, η αστυνόμευση για τα νησιά, όπου προκύπτει ανάγκη. Επίσης, θα ξεκινήσει περαιτέρω συνεργασία και επικοινωνία από το γραφείο του, με έναν προς έναν τους Δημάρχους των Κυκλάδων, ώστε πέραν των καταγραφών που γίνονται από τις ίδιες τις αστυνομικές υπηρεσίας, να έχει μία πιο εμπεριστατωμένη εικόνα, αλλά και να συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς για την εξεύρεση δομών και υποδομών, για την άρτια λειτουργία Τμημάτων και Σταθμών. Αυτό, διότι εκτός από το στελεχειακό δυναμικό, απαιτείται στήριξη σε δομές φιλοξενίας και εφόσον το κράτος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, σε αυτό συμβάλουν οι Δήμοι και πολύ συχνά ο επιχειρηματικός κόσμος στα νησιά».

Όσον αφορά στο αν αυτή η συνεργασία του Υπουργού με τους φορείς των Κυκλάδων θα έχει και συνέχεια, ο κ. Ρούσσος σημείωσε, πως «στο σχέδιο του Υπουργού είναι, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ίδρυσης και λειτουργίας των Υποδιευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ., σε Μύκονο και Σαντορίνη, που ομολογουμένως είναι και το πιο δύσκολο και σημαντικό κομμάτι της ενίσχυσης της ασφάλειας στις Κυκλάδες καθώς απαιτείται στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, στη συνέχεια και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μεταβεί στη Σύρο, όπου από την έδρα της Περιφέρειας και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, θα υπάρξει εκ νέου ευρεία διάσκεψη, κατά την οποία θα γίνει αποτίμηση των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν και θα συζητηθεί η εξέλιξη των θεμάτων ασφάλειας στον νομό».

Παράθεση αιτημάτων για την Πάρο

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της επίσκεψης του κ. Χρυσοχοΐδη στο νησί, επισημαίνοντας, πως ο ίδιος εξέθεσε τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν πλέον στο νησί, λόγω της αναβάθμισης του αεροδρομίου, για αυξημένη στελέχωση. Επίσης, ζήτησε να επεκταθεί το μέτρο του οριζόντιου εμβολιασμού του πληθυσμού για τους κατοίκους και της Πάρου και μάλιστα σύντομα, πριν την έναρξη της σεζόν, ώστε να μην υπάρχει ανασφάλεια στην υποδοχή των επισκεπτών. Τέλος απηύθυνε αίτημα προς τον Υπουργό, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την υποδοχή, στο νέο, αναβαθμισμένο αεροδρόμιο του νησιού, και πτήσεων εκτός ζώνης Σένγκεν, με τον Υπουργό να ενημερώνει σχετικά με τις κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν, για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Ανοίγουμε μία πολύ σημαντική πύλη για την ανάπτυξη της Πάρου ως διεθνούς, πλέον, προορισμού και με τη βοήθεια της πολιτείας, αυτή να είναι μία πύλη ασφαλής και λειτουργική, που θα προασπίζει τη δημόσια ασφάλεια και υγεία», σημείωσε, ενώ τόνισε πως το “άνοιγμα” της Πάρου σε χώρες εκτός ζώνης Σένγκεν, θα προσελκύσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον από αγορές στόχους, όπως είναι το Ισραήλ.

«Αόριστες εξαγγελίες που δεν απαντούν στα προβλήματα»

Η επίσκεψη του Υπουργού, ωστόσο, έφερε και αντιδράσεις στο νησί. Πιο συγκεκριμένα, κατά την άφιξη του Υπουργού, πολίτες της Πάρου και μέλη της ΕΛΜΕ Πάρου Αντιπάρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με σύνθημα “Θέλουμε μέτρα υγειονομικά, όχι αστυνομικά”, ενώ πολλά ερωτηματικά είχε εγείρει η ιδιαίτερα αυξημένη, αισθητή και αυστηρή παρουσία της αστυνομίας στο νησί.

Η μείζων μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Πάρου, παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”, σε ανακοίνωσή της τόνισε, πως «η επίσκεψη του Υπουργού δεν αποτέλεσε αφορμή καταγραφής των προβλημάτων της Πάρου» και πως δόθηκαν «αόριστες Υπουργικές εξαγγελίες», που μπορεί «να λύνουν τις επικοινωνιακές ανάγκες και τις υπηρεσιακές δεσμεύσεις του υπουργείου του, αλλά δεν απαντούν στα χρονίζοντα προβλήματα της προστασίας της υγείας, της ζωής της περιουσίας των πολιτών, ούτε στις άθλιες εργασιακές συνθήκες των ανθρώπων του Α.Τ. Πάρου». Επίσης, σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του κ. Χρυσοχοΐδη, «αποτυπώθηκε η αναστάτωση της καθημερινότητας των κατοίκων της Πάρου με τα πρωτοφανή μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Παροικιάς, με την “επιστράτευση” ακόμη και πολιτών σε ρόλο δυνάμεων ασφαλείας και με την παρεμπόδιση δημοσιογραφικών μέσων, όπως καταγγέλλεται, να επιτελέσουν το έργο τους».

Από την πλευρά της η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάρου – Αντιπάρου έκανε επίσης λόγο για αόριστες υποσχέσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, «σε ένα νομό που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα παραβατικότητας εξαιτίας της υποστελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στο έργο τους, αφού στερούνται του αναγκαίου προσωπικού, περιπολικών, αλλά και σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων», καλώντας τον Υπουργό «να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα ασφάλειας των πολιτών των Κυκλάδων και του μεγάλου αριθμού παραθεριστών που φιλοξενούν», όπως και «να δώσει άμεση λύση στη στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος και, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού, να λύσει το τριτοκοσμικό κτιριακό πρόβλημά του».

Η ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωσή της, πέραν των ανωτέρω σημείων που θίγονται παραπάνω, αναφέρει, ότι «αντί να πάρουν μέτρα ενίσχυσης των δομών υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, απόκτησης και εκσυγχρονισμού των απαραίτητων μέσων, επίταξης των ιδιωτικών κλινικών και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, προετοιμάζουν και εντείνουν τα μέτρα καταστολής για να αντιμετωπίσουν τη διογκούμενη, για την πολιτική τους, λαϊκή δυσαρέσκεια».