Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας, κ. Β. Κικίλια, και του Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους σε Νάξο, Σχοινούσα και Ηρακλειά

«Τα νησιά μας είναι μεγάλη προτεραιότητα»

  • Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021 - 06:19

Στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες βρέθηκε χτες, Πέμπτη, 22 Απριλίου, ο Υπουργός Υγείας, προκειμένου να βρεθεί μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα και να συνομιλήσει με τους υπεύθυνους και ιθύνοντες, για την πορεία του εμβολιασμού.

Τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός, ενώ παρούσα ήταν η αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, κ. Καλή Φραγκίσκου, ο Αντιδήμαρχος, κ. Μανώλης Πολυκρέτης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νάξου, κ. Μάκης Μαυρογιάννης, αλλά και ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας.

Ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί εκτενώς για τα ζητήματα που απασχολούν τη μεγάλη υγειονομική μονάδα της Νάξου, σε συνάντηση που είχε στο Γ.Ν.-Κ.Υ., ενώ είχε συναντήσεις και με άλλους φορείς του νησιού, όπως η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Μάλιστα τα στελέχη του ΕΑΣ, παρέδωσαν στον Υπουργό και ένα γενναίο κέρασμα με τοπικά τυριά. Στη συνέχεια, ο Υπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, επισκέφτηκε τα εμβολιαστικά κέντρα σε Νάξο, Ηρακλειά και Σχοινούσα, συνομιλώντας με το ιατρικό προσωπικό, αλλά και πολίτες, που είτε βρίσκονταν στα Κέντρα προκειμένου να προβούν στον εμβολιασμό τους, είτε συνάντησε στο δρόμο προς αυτά.

«Να εμβολιαστούμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας»

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι τα νησιά είναι προτεραιότητα της Επιχείρησης «Ελευθερία», καθώς η νησιωτικότητα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, ενώ επανέλαβε ότι το Μάιο θα διατεθούν 2-2,5 εκ. δόσεις εμβολίων και τον Ιούνιο 3,5-4 εκ. δόσεις και προέτρεψε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, ειδικά τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες. Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι ολοκληρώνονται οι εμβολιασμοί στα νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους και σύντομα θα επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμών και στα μεγαλύτερα νησιά.

«Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα που μετά τη Νάξο, βρισκόμαστε στην Ηρακλειά και εμβολιάζουμε σχεδόν καθολικά όλο το νησί, κάτι λιγότερο από 100 κάτοικους», δήλωσε ο Υπουργός, συμπληρώνοντας, ότι «είδα ωραίους ανθρώπους με χαμόγελο και αισιοδοξία. Αυτή είναι η έννοια και η ψυχή του προγράμματος “Ελευθερία”». Ο κ. Κικίλιας τόνισε, ότι θα πρέπει «να εμβολιάσουμε όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας – και η νησιωτικότητα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα – όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν».

Σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού, ο Υπουργός σημείωσε, ότι «είναι μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται για πολλούς, πολλούς μήνες. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε πλέον να λέμε ότι αισιοδοξούμε για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας μέσα από τον εμβολιασμό», ενώ προέτρεψε όλους «να εμβολιαστούν, κυρίως τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, αλλά πλέον και τους πιο νέους».

Όπως ενημέρωσε τέλος ο ίδιος σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, «τον Μάιο θα έχουμε 2 με 2,5 εκατομμύρια εμβόλια και τον Ιούνιο 3,5 με 4 εκατομμύρια, άρα θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί όλη η χώρα», υπογραμμίζοντας ότι «τα νησιά μας, όμως, είναι μεγάλη προτεραιότητα για εμάς και μεγάλη ευθύνη και χαιρόμαστε που ανταποκρίνονται οι κάτοικοι και έρχονται όλοι να εμβολιαστούν».

Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Θεμιστοκλέους, κατά τις δηλώσεις του, υπενθύμισε, ότι «στα νησιά κινούμαστε με έναν διαφορετικό ρυθμό σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, κυρίως για επιχειρησιακούς λόγους εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταφοράς του εμβολίου και διενέργειας των εμβολιασμών».

Συγκεκριμένα για την Ηρακλειά, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, ότι αυτή τη στιγμή, «η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων εμβολιάζεται σήμερα, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ αισιόδοξο. Θα συνεχίσουμε και στα υπόλοιπα νησιά, έτσι ώστε μέσα στον επόμενο μήνα να έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων των νησιών μας και τότε θα αφήσουμε εμβολιαστικά κέντρα μόνο στα μεγάλα μας νησιά».

Όσον αφορά στην πορεία των εμβολιασμών στα μεγαλύτερα νησιά, με έως 10.000 κατοίκους, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε, ότι «ολοκληρώνουμε τους εμβολιασμούς στα μικρά νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους και τις επόμενες ημέρες επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς και στα μεγαλύτερα νησιά. Είμαστε στη διαδικασία της προετοιμασίας γι’ αυτό, μαζεύοντας λίστες από τις δημοτικές αρχές».

Η πορεία του εμβολιασμού σε μικρά και μεγαλύτερα νησιά

Στοιχεία, σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος “Ελευθερία” στα νησιά, έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή ερώτηση σχετική με την θωράκιση της χώρας ενόψει τουριστικής περιόδου, που κατατέθηκε από το ΚΙΝ.ΑΛ., που συζητήθηκε στο κοινοβούλιο.

Τα στοιχεία παρασχέθηκαν στον κ. Βρούτση από τον αν. Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, και όπως εξήγησε ο κ. Βρούτσης, σε 20 μικρά νησιά, ανάμεσά τους η Θηρασιά, έχει γίνει πλήρης εμβολιασμός.

  • Σε εξέλιξη και σε ολοκλήρωση εντός των επόμενων εβδομάδων βρίσκεται ο εμβολιασμός σε νησιά ως εξής:

  • Σε 8 νησιά, μεταξύ των οποίων τα Αντικύθηρα, η Ψέριμος, η Νίσυρος, ο Αγ. Ευστράτιος, έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός από τις 19 Απριλίου.

  • Σε Φολέγανδρο, Κίμωλο, Ανάφη, Σίκινο, Δονούσα, Αμμουλιανή, θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση του εμβολιασμού στις 3 Μαΐου.

  • Σε Ελαφόνησο, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, έχει ολοκληρωθεί η α’ φάση εμβολιασμού και η β’ φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί 10 Μαΐου.

  • Σε 19 νησιά, μεταξύ των οποίων, Σίφνος, Κέα, Ίος, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αντίπαρος, ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 60+ και ο εμβολιασμός του συνόλου των κατοίκων θα ολοκληρωθεί επίσης στις 10 Μαΐου.

  • Σε 8 νησιά, όπως Άνδρος, Τήνος και Μήλος, ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες καθολικού εμβολιασμού και θα ολοκληρωθούν 31 Μαΐου.