Παρέμβαση του Δημάρχου Πάρου σχετικά με την ανακοίνωση του Ν. Χαρδαλία ότι το νησί συγκαταλέγεται στις περιοχές με αύξηση επιδημιολογικού φορτίου

«Να υπάρχει αμφίδρομη σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης»

imagine Paros

Για μία ακόμη χρονιά, έκδηλη είναι η ανησυχία που εγείρεται, αναφορικά με τη δημόσια εικόνα των νησιών αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία και πληροφόρηση προς τις τοπικές αρχές.

Για μία φορά, στο “στόχαστρο” βρέθηκε το νησί της Πάρου, καθώς κατά την ενημέρωση των συντακτών από το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά, η Πάρος συγκαταλέχθηκε στις περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση ιικού φορτίου και οφείλουν να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

Αυτή η αναφορά προκάλεσε ευλόγως ανησυχία στην τοπική κοινωνία του νησιού, η οποία αφενός φαίνεται να μη γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους η Πάρος συμπεριλήφθηκε στις περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση του ιικού φορτίου πλέον του 5%, ενώ αφετέρου προσπαθούν να αποφύγουν περιστατικά αντίστοιχα της προηγούμενης τουριστικής σεζόν, όπου η ΠΕ Πάρου στοχοποιήθηκε με βαρύ lockdown στο ζενίθ της σεζόν, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και με αποτέλεσμα, να “κοπεί” πολύ νωρίς η ήδη μικρή περίοδος επισκεψιμότητας για την τοπική οικονομία του νησιού.

«Το νησί μας στοχοποιείται αδίκως για δεύτερη συνεχή χρονιά»

Πιο συγκεκριμένα, στις 28 Απριλίου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εννέα Περιφερειακές Ενότητες παραμένουν σταθερές, ενώ 19 παρουσιάζουν αύξηση πλέον του 5%, ήτοι οι περιοχές αυτές που χρειάζεται ιδιαίτερη ακόμη προσοχή. Είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Μήλου, Φλώρινας, Λέσβου, Πάρου, Θήρας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Άρτας, Καλύμνου, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Εύβοιας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Χανίων, Ρεθύμνου, Δράμας και Τρικάλων. Ειδικά σε αυτές τις περιοχές, απευθύνουμε ισχυρότατη σύσταση για απαρέγκλιτη συνέχιση της τήρησης των μέτρων. Βλέπουμε ότι στο σύνολο της επικράτειας, πάντως, η επιδημιολογική εικόνα, όπως είπαν και οι Επιδημιολόγοι μας, βελτιώνεται σταδιακά».

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Πάρου, κ. Μάρκου Κωβαίου, ο οποίος απευθύνθηκε προς τον Υφυπουργό με επιστολή του, σχετικά με τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πορεία της πανδημίας στο νησί.

Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος αναφέρει τα εξής:

«Στην ενημέρωση των συντακτών στις 28/04/2021 για την πορεία της πανδημίας του covid-19 στη χώρα μας, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Πάρος βρίσκεται ανάμεσα στις 19 περιφερειακές ενότητες που παρουσιάζουν αύξηση ιικού φορτίου πλέον του 5%.

Με βάση όμως τις ημερήσιες εκθέσεις Covid-19 όπως αυτές ανακοινώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, τα αποτελέσματα στο νομό Κυκλάδων μέχρι χτες 28/14 ήταν ως εξής: ΠΕ Νάξου 46, ΠΕ Μυκόνου 40, ΠΕ Θήρας 39, ΠΕ Μήλου 22, ΠΕ Τήνου 18, ΠΕ Πάρου 14, ΠΕ Σύρου 7, ΠΕ Άνδρου 6.

Κατόπιν τούτου και καθώς οι μέχρι σήμερα μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα από τους 3 ΒΙΟΚΑ είναι αρνητικές, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε με βάση ποια στοιχεία συγκαταλέγεται το νησί της Πάρου στις περιοχές που απευθύνατε ισχυρότατη σύσταση για απαρέγκλιτη συνέχιση της τήρησης των μέτρων και που χρειάζεται ιδιαίτερη ακόμη προσοχή.

Εκτός από τη δική μου, σας μεταφέρω την έκδηλη ανησυχία του κοινού και των επιχειρηματιών της Πάρου, καθώς θεωρούμε ότι το νησί μας στοχοποιείται αδίκως για δεύτερη συνεχή χρονιά και μάλιστα ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, ενώ συνεχίζουμε να βιώνουμε ακόμα και σήμερα τις οικονομικές συνέπειες από το περσινό καλοκαίρι λόγω παρόμοιων ανακοινώσεων που εμείς θεωρούμε ανυπόστατες και ουδέποτε τεκμηριώθηκαν».

«Υπάρχει ασάφεια»

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή και με δεδομένο, ότι η Πάρος μετρά ήδη μία “χαμένη” σεζόν το 2020, όταν τέθηκε σε αυστηρό lockdown στις 14 Αυγούστου, μία ημέρα πριν τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση και με τους επισκέπτες να προβαίνουν σε μαζική έξοδο από το νησί λόγω της μεγάλης ανησυχίας που είχε προκληθεί, ο Δήμαρχος, κ. Κωβαίος επανέλαβε σε όλους τους τόνους, ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η διασφάλιση με κάθε τρόπο της δημόσιας υγείας κατοίκων και επισκεπτών, ωστόσο οφείλει να υπερασπιστεί την πορεία της τοπικής οικονομίας, καθώς προκαλείται ανησυχία, τόσο σε μόνιμους κατοίκους, όσο και σε εν δυνάμει επισκέπτες, ενόψει της σεζόν, την οποία όπως υπογραμμίζει, το νησί δεν αντέχει να χάσει.

«Πιστεύουμε, ότι σαφέστατα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση στη δημόσια υγεία γενικότερα. Θα πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, όπως επίσης να υπάρχει και το “πράσινο πιστοποιητικό” για τους επισκέπτες που θα έρθουν στο νησί, δηλαδή είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πρόσφατο τεστ, ώστε να διασφαλίζεται στο μέτρο του δυνατού η μη διασπορά του covid-19», τονίζει ο κ. Κωβαίος.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι «αντίστοιχη θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της υγείας και των κατοίκων των νησιών. Εμείς αυτή τη στιγμή “φοβόμαστε” αυτούς οι οποίοι θα έρθουν στο νησί. Αν όμως κι εμείς με τη σειρά μας δεν είμαστε εμβολιασμένοι, ή δεν έχουμε κάποιου είδους πιστοποίηση, θα “φοβούνται” κι εκείνοι εμάς. Το αίσθημα εμπιστοσύνης για την ασφάλεια θα πρέπει να είναι αμοιβαίο».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμαρχος αναφέρει, «πιστεύω ότι αν καταφέρουν να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού, οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι και τέλος πάντων όσοι πολίτες έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, αν όχι το σύνολο των πολιτών που θα ήταν το ιδανικό, αλλά και το “πράσινο πιστοποιητικό” των τουριστών, τότε θα υπάρχει ένα αυξημένο αίσθημα ασφάλειας και για εμάς και για τους επισκέπτες μας. Να διαμορφωθεί μία αμφίδρομη σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης».

Σχετικά με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, σημειώνει, πως «πολύ καλά κάνει το κράτος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνουμε, από εκεί και πέρα όμως θέλουμε να γνωρίζουμε ακριβώς, ποια είναι τα στοιχεία που οδηγούν σε αυτές τις κρούσεις. Διότι τα στοιχεία αυτά που μας αποστέλλονται από τον ΕΟΔΥ είναι αυτά που αναφέρω και στην επιστολή μου. Δεν γίνεται από τη μία τα επίσημα στοιχεία να λένε αυτά και από την άλλη να μας εφιστάται η προσοχή, ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο πριν να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Από τη στιγμή μάλιστα, που δεν επιβάλλονται αυστηρά μέτρα σε περιφερειακές ενότητες που έχουν κρούσματα και επιδημιολογικό φορτίο πολλαπλάσιο από το δικό μας. Τέλος πάντων, ας ενημερωθούμε ποιο είναι το ποσοστό ανά χίλιους κατοίκους, από το οποίο κι έπειτα κρίνεται η κατάσταση ως επικίνδυνη».

Όπως υπογραμμίζει «αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ασάφεια. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να κρύψουμε κάτι. Θέλουμε όμως το πλαίσιο και οι κατευθύνσεις να είναι ξεκάθαρα, ώστε να γνωρίζουμε κι εμείς από την πλευρά μας, πώς θα κινούμαστε, αλλά και να βρούμε τρόπος να βοηθήσουμε σε αυτή την κατάσταση».

Ο κ. Κωβαίος υποστηρίζει, ότι «πλέον τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλη μία χρονιά χαμένη. Συγκεκριμένα για την Πάρο, η οικονομία του νησιού μας δεν θα αντέξει επ’ ουδενί άλλο ένα πρόωρο κλείσιμο με βαριά περιοριστικά μέτρα».

 

Ετικέτες: