Πρόταση του Δήμου Μυκόνου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών σε διοίκηση, πολιτική προστασία και τουρισμό/πολιτισμό

Πολυεπίπεδη αναβάθμιση ψηφιακών υπηρεσιών

Πρόταση, ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, καταθέτει ο Δήμος Μυκόνου, στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών που επιθυμεί να προσφέρει στους πολίτες.

Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου, τα μέλη ενέκριναν ομόφωνα την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και συγκεκριμένα στον άξονα «Smart Cities: Ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση, πολιτισμό, τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19».

Οι στόχοι του προτεινόμενου έργου

Με την πρόταση του Δήμου Μυκόνου, η οποία έχει ως τίτλο “Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Μυκόνου” και για την οποία ο Δήμος διαθέτει τα τεύχη δημοπράτησης και των τεσσάρων υποέργων που περιλαμβάνει, ο Δήμος στοχεύει να διαχειρίζεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο τις αστικές υποδομές, να εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση αλλά και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες/επισκέπτες, την αποδοτικότερη χρήση των πόρων, την υγεία και ασφάλεια των πολιτών, καθώς και την ενίσχυση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, με την υλοποίηση της συγκεκριμένης πράξης, ο Δήμος αναμένεται σύμφωνα με την πρόταση που παρουσιάστηκε στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, να έχει μεταξύ άλλων τα παρακάτω οφέλη:

- Θα αποκτήσει Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών

- Θα ενσωματώνει νέες υπηρεσίες τουριστικής και πολιτιστικής προβολής, καθώς και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

- Θα αποκτήσει τη δυνατότητα να ενταχτεί στο στρατηγικό σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας του Δήμου ο μηχανισμός πρόληψης και ενημέρωσης για έκτακτες ανάγκες

- Θα μειωθεί η γραφειοκρατία κα ιτο διαχειριστικό κόστος με την ψηφιιοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών και η παροχή νέων ψηφιακών μέσων για τη διάδραση Δήμου – Δημότη – Επιχείρισης – Επισκέπτη, ενώ θα εξυπηρετεί ταχύτερα το δημότη με πλήρη διαφάνεια.

Πολιτική προστασία και ασφάλεια

Στο πλαίσιο των παραπάνω, προβλέπεται η προμήθεια, τόσο εξοπλισμού, όσο και λογισμικού ειδικών προδιαγραφών, το οποίο θα παρέχει στο Δήμο τα απαραίτητα δεδομένα και τις πληροφορίες που χρειάζεται για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την προμήθεια μίας κεντρικής πλατφόρμας διαχείρισης κρίσεων και εξοπλισμό ραδιοεπικοινωνίας για τα στελέχη και τους εθελοντές. Εφαρμογή ενημέρωσης των πολιτών μέσω κινητών, εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου εθελοντών για τα έκτακτα συμβάντα και λογισμικό & εξοπλισμός για τη διαχείριση και την παρακολούθηση των οχημάτων της πολιτικής προστασίας.

Τέλος, ο Δήμος θα εφοδιαστεί με μετεωρολογικούς και περιβαλλοντικούς σταθμούς, εξοπλισμό συλλογής δεδομένων σε 20 σημεία του Δήμου, ασύρματο Free WiFi σε άλλα 20 σημεία, κάμερες συνοδευόμενες από το κατάλληλο λογισμικό λειτουργίας τους και λογισμικό περιβαλλοντικής παρακολούθησης παραλιών, το οποίο θα περιλαμβάνει πλατφόρμα συλλογής & παρουσίασης, εφαρμογή κινητών και εφαρμογή επισκεψιμότητας.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται και η ανάπτυξη δράσεων προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία. Μέσω της πρότασης, ο Δήμος αναμένεται να προμηθευτεί 100 συσκευές ανίχνευσης πτώσης και 100 συσκευές εντοπισμού θέσης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ώστε να βελτιώσει και να κάνει ταχύτερη την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, καθώς και το απαραίτητο λογισμικό διαχείρισης αυτών των συσκευών. Επίσης, θα εφοδιαστεί με μια κεντρική πλατφόρμα 24ώρης εξυπηρέτησης για 2 έτη και σύστημα μέτρησης της επισκεψιμότητας χώρου για την βέλτιστη δυνατή προστασία των πολιτών και των επισκεπτών του Δήμου από την εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19, ενώ στο συγκεκριμένο υποέργο περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες δημοσιότητας αυτού.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στην ίδια πρόταση, ο Δήμος στοχεύει στην ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας, με την προμήθεια διάφορων λογισμικών, ώστε ο Δήμος να αυξήσει σημαντικά τις διοικητικές ικανότητες των υπηρεσιών του, βελτιώνοντας παράλληλα την εσωτερική του οργάνωση και λειτουργία, ενώ επιπλέον θα παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους δημότες και επισκέπτες του.

Συγκεκριμένα, μέσω του υποέργου, προβλέπεται η προμήθεια λογισμικού διαχείρισης διαδικασιών και εγγράφων, λογισμικού απομακρυσμένης πληρωμής, εφαρμογής αναφοράς προβλημάτων και διαχείρισης αιτημάτων πολιτών, καθώς και διαδικτυακή εφαρμογή διαχείρισης ραντεβού στις υπηρεσίες του Δήμου και εφαρμογής παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς δημότες και επισκέπτες του νησιού.

Ευφυή συστήματα

Σε ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, προσβλέπει ο Δήμος Μυκόνου με τη συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης, ο συνολικός προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 3.161.138 ευρώ.

Στον τομέα αυτό, ο Δήμος επιθυμεί να προμηθευτεί επίσης διάφορους τύπους λογισμικού, υπηρεσιών και εξοπλισμού για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τουριστικής προβολής του, καθώς και για ατην ανασυγκρότηση και τη βελτίωση των υποδομών του στον τομέα του οδοκαθαρισμού.

Συγκεκριμένα, θα γίνει προμήθεια λογισμικού παρακολούθησης της πληρότητας των κάδων και αισθητήρων ελέγχου πληρότητας αυτών, εφαρμογής παρακολούθησης & διαχείρισης του στόλου των απορριμματοφόρων, καθώς και τηλεματικού εξοπλισμού για τα απορριμματοφόρα. Επίσης, ο Δήμος θα προμηθευτεί εφαρμογή εναέριας περιήγησης, εφαρμογή τουριστικού περιεχομένου για φορητές συσκευές, λογισμικό εικονικής ξενάγησης, εικονικό βοηθό σε 6 γλώσσες, καθώς και διαδικτυακή τουριστική και πολιτιστική πύλη και τέλος, γεωγραφική βάση δεδομένων τουρισμού & πολιτισμού.

Ετικέτες: