Νέο αίτημα που αφορά στην μεταφορά τμημάτων ανεμογεννητριών από το δημοτικό οδικό δίκτυο κατατέθηκε στον Δήμο Τήνου

Δήλωση ξανά της κάθετης αντίθεσης Δήμου και κοινωνίας

  • Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021 - 06:16

Για μία ακόμη φορά, Δήμος Τήνου και πολίτες του νησιού, στέκονται απέναντι στο αίτημα της εταιρείας και των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, αναφορικά με την αδειοδότηση της διέλευσης βαρέων οχημάτων για τη μεταφορά ανεμογεννητριών για το αιολικό πάρκο στη θέση “Πράσσα – Κάμπος Πολέμου”.

Την άρνησή του δήλωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου, στα αιτήματα της επενδύτριας εταιρείας και των συνεργαζόμενων με αυτήν επιχειρήσεων, με τα οποία ζητείται η διέλευση βαρέων οχημάτων από το δημοτικό οδικό δίκτυο του νησιού, προκειμένου να μεταφερθούν τμήματα των ανεμογεννητριών για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη θέση “Πράσσα – Κάμπος Πολέμου” στα Υστέρνια της Τήνου.

Σε σχετική ανάρτησή της η κίνηση πολιτών “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”, σημειώνει, ότι «πρόκειται για τα ίδια τμήματα ανεμογεννητριών τα οποία μεταφέρθηκαν από την Ελευσίνα την περίοδο που η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς γενικού lockdown και απαγόρευσης μετακινήσεων, κάτω από ύποπτες συνθήκες τα ξημερώματα της 19ης, 20ης και 22ας Δεκεμβρίου 2020, με το πλοίο Παναγία Παραβουνιώτισσα να πραγματοποιεί τρία ταξίδια προς το νησί χωρίς να εκπέμπει σήμα, κατά παράβαση των κανονισμών ναυσιπλοΐας και τελικώς να προσεγγίζει το αποκλεισμένο λιμάνι της Τήνου».

Επίσης, «πρόκειται για τα ίδια τμήματα ανεμογεννητριών που μεταφέρθηκαν - συνοδεία της τοπικής αστυνομίας - για λογαριασμό της Ενεργειακής Κυκλάδων ΕΠΕ, αποθηκεύτηκαν σε μη κατάλληλο χώρο, ο οποίος έπειτα από αναφορές πολιτών και καταγγελία του Δημάρχου Τήνου, σφραγίστηκε από την υπηρεσία της πολεοδομίας και στη συνέχεια, η σφράγιση παραβιάστηκε ώστε να εκφορτωθούν τα εναπομείναντα τμήματα στο ίδιο σημείο, γεγονός που οδήγησε στην σύλληψη του επενδυτή και των οδηγών της συνεργαζόμενης μεταφορικής εταιρείας».

Παράλληλα, οι πολίτες σημειώνουν ότι «στις 14 Μαΐου εκδικάζεται η άνευ προηγουμένου αγωγή που κατέθεσε η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ κατά 100 πολιτών και επίσης, στις 17 Μαΐου εξετάζεται η ένσταση του επενδυτή για τη σφράγιση του χώρου από την υπηρεσία της πολεοδομίας».

Υπενθυμίζοντας, ότι «η βούληση της τοπικής κοινωνίας, των πολιτιστικών φορέων και συλλογικοτήτων του νησιού είναι αντίθετοι» στη μεταφορά των τμημάτων των ανεμογεννητριών, οι πολίτες καταλήγουν, πως «η απάντηση θα είναι η ίδια όσες φορές χρειαστεί: ΟΧΙ».

Ωστόσο και από την πλευρά του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, έπειτα από εισήγηση που στηρίχθηκε σε ένα εκτενέστατο και εμπεριστατωμένο γνωμοδοτικό σημείωμα του κ. Απόστολου Σοφιαλίδη, επίκουρου καθηγητή Αστικού Δικονομικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, άμισθου νομικού συμβούλου και εμπειρογνώμονος του Δήμου Τήνου αρνήθηκε – όπως και στα προηγούμενα σχετικά αιτήματα από πλευράς των συγκεκριμένων εταιρειών – να δώσει το “πράσινο φως” για τη διέλευση των τμημάτων των ανεμογεννητριών από το δημοτικό οδικό δίκτυο.

Ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής κίνησης “Κοινό Τηνίων” ψηφίζοντας υπέρ της εισήγησης, δεδομένης της πλήρους συμφωνίας της παράταξης με όλα τα σημεία του γνωμοδοτικού σημειώματος του κ. Σοφιαλίδη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο δεν νοείται να συνδράμει στην ολοκλήρωση ενός ιδιωτικού έργου το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο της τοπικής κοινωνίας την οποία εκπροσωπεί και καμία υπηρεσία δεν νοείται να αγνοεί τις αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού οργάνου του Δήμου. Εξάλλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι από τον νόμο έχουν την υποχρέωση να αποβλέπουν πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών και όχι στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων».

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε ομόφωνα αρνητική, με την αιτιολογία ότι οι αιτήσεις και τα δεδομένα τα οποία αυτές παρέχουν δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τη νομιμότητα, την ακρίβεια και τη χρηστή διοίκηση. Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυτές δεν παρέχουν επαρκή δεδομένα και νόμιμους λόγους για να γίνουν δεκτές, ούτε για να ανακληθούν οι προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου.