Σε μαραθώνια συνεδρίαση με αρκετή ένταση η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου για την κατάσταση στελέχωσης της υγειονομικής μονάδας του νησιού

Πιέσεις για την στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μήλου

  • Παρασκευή, 25 Ιουνίου, 2021 - 06:18

Το ζήτημα της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Μήλου συζητήθηκε σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, παρουσία του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της μονάδας.

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της στελέχωσης των θέσεων του Κέντρο Υγείας Μήλου, όπως επίσης και το θέμα της χρηματικής ενίσχυσης του προσωπικού που εργάζεται, με στόχο την παροχή κινήτρου ώστε το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό να επιλέξει τη μονάδα.

Της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο είχε προηγηθεί η ανταλλαγή ιδιαίτερα δηκτικών επιστολών μεταξύ του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Μήλου, κ. Κωνσταντίνου Μακρή και του Δημάρχου Μήλου, κ. Μανώλη Μικέλη, το περιεχόμενο των οποίων συζητήθηκε με υψηλούς τόνους κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Καμία οικονομική ενίσχυση στους γιατρούς για το 2021»

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ του προέδρου της Δ/Ε του Κέντρου Υγείας και του Δημάρχου, έχουν διαφανεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές, που οι δύο άνδρες έχουν ανταλλάξει επιστολές, ενώ παράλληλα αναφορές έχουν υπάρξει και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, ο κ. Μακρής εξέδωσε ανακοίνωση από την πλευρά του Κέντρου Υγείας, στην οποία απηύθυνε αρκετά σημαντικές κατηγορίες προς το Δήμαρχο Μήλου, καθώς και τον πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Μήλου, κ. Γιώργο Μαρτάκη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μακρής κατηγόρησε το Δήμαρχο, περί ύβρεων προς τη Διοίκηση του Κέντρου Υγείας, συκοφάντηση των ιατρών, αλλά και πως εν γνώση του υπήρξαν καταγγελίες και απειλές καθ’ όλη τη διάρκεια των επισκευών, που πραγματοποιήθηκαν στη μονάδα το προηγούμενο διάστημα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Δήμαρχο «πολέμιο» του Κέντρου Υγείας Μήλου, ενώ υποστήριξε, ότι «κανένας Ιατρός, Ειδικότητας ή Αγροτικός, δεν έχει λάβει χρήματα από το Δήμο Μήλου για το έτος 2021. Επίσης, ποτέ δεν δόθηκε οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση, σίτιση ή διαμονή από το Δήμο Μήλου στους Ιατρούς που στελεχώνουν το Κ.Υ.Μ. κατά την θερινή περίοδο και ως εκ τούτου, δεν υπήρξε καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του».

Όσον αφορά στον κ. Μαρτάκη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας του Δήμου, ο κ. Μακρής υποστήριζε, ότι «κατάφερε με την απαράδεκτη συμπεριφορά του, να οδηγήσει ορισμένα μέλη σε παραίτηση και την ίδια την Επιτροπή σε διάλυση», όπως επίσης και ότι «ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, δεν συγκάλεσε ούτε μία συνεδρίαση από την αρχή της πανδημίας, που να αφορά στην αντιμετώπισή της».

Παράλληλα, ο κ. Μακρής έθιξε στην ανακοίνωσή του και το ζήτημα των διακομιδών ασθενών επιρρίπτοντας ευθύνη στον Δήμαρχο και τον κ. Μαρτάκη, πως σχολιάζουν αρνητικά την κατασπατάληση χρημάτων για τις διακομιδές, σημειώνοντας ότι προκειμένου να εγκριθεί μία διακομιδή απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του επιστημονικού προσωπικού, τόσο του Κέντρου Υγείας, όσο και του ΕΚΑΒ.

«Αγνοείτε ότι Δήμος και Κ.Υ. είναι ανεξάρτητοι φορείς»

Απαντώντας, επίσης με ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Μήλου απευθυνόμενος προς τον κ. Μακρή σημείωσε ότι «το δημόσιο ξέσπασμά σας προς το πρόσωπό μου δεν αποτελεί έκπληξη, εφόσον συνηθίζετε να επιρρίπτετε ευθύνες στον Δήμαρχο για την δραματική κατάσταση του Κέντρου Υγείας Μήλου. Αγνοείτε σκοπίμως ότι ο Δήμος και το Κέντρο Υγείας είναι δύο εντελώς διαφορετικοί και ανεξάρτητοι φορείς διοίκησης, με το Δήμο να ενισχύει τον φορέα της Υγείας με κάθε τρόπο και μέσο, κατά τα επιτρεπόμενο δυνατό. Αντιλαμβάνομαι την κρισιμότητα και τη δυσκολία διαχείρισης όλων των θεμάτων που προκύπτουν καθημερινά στο Κέντρο Υγείας, όμως δεν κατανοώ την πηγαία ανάγκη σας να κατηγορήσετε όλους τους Παρέχοντες βοήθεια για την κατάσταση που οφείλετε ούτως η άλλως να διαχειριστείτε με ψυχραιμία, σύνεση και συνεργασίες».

Στην απαντητική του επιστολή, ο Δήμαρχος κάλεσε τον κ. Μακρή να παραστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να γίνει ορθή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να βρεθεί πιθανή λύση για τα προβλήματα της μονάδας.

Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανακοινώθηκε από τον κ. Μακρή η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με δύο πνευμονολόγους, με εντολή του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ, κ. Χρήστου Ροϊλού. Παράλληλα, από τις 28/6/2021 θα προσφέρει τις υπηρεσίες της και μια ακτινολόγος, η οποία θα εκτελεί υπερηχογραφήματα άνω και κάτω κοιλίας, θυρεοειδούς, triplex καρωτίδων, αρτηριών-φλεβών, κλπ.

Λύση η αποκατάσταση των σχέσεων και η κοινή προσπάθεια

Κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για αρκετή ώρα επικράτησαν πολύ υψηλοί τόνοι, με τους κ.κ. Μακρή, Μικέλη και Μαρτάκη, να «ξεκαθαρίζουν» τα ζητήματα που τέθηκαν μέσα από τις δημόσιες ανακοινώσεις τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις βαρύτατες κατηγορίες του κ. Μακρή προς τον Δήμαρχο και τον κ. Μαρτάκη.

Ένταση επικράτησε και στη συνέχεια, όταν παρεμβαίνοντας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, επέρριψε ευθύνες στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Απόστολο Γκαγκάκη, σχετικά με το γεγονός ότι άφησε το διάλογο να εξελιχθεί σε μία επί προσωπικού συζήτηση των τριών ανδρών, ζητώντας του να επαναφέρει το διάλογο στο θέμα συζήτησης, που ήταν η διερεύνηση των πιθανών λύσεων για την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας.

Τελικώς και μετά σχεδόν από 3 ώρες συζήτησης, με ιδιαίτερη ένταση, επικράτησαν οι φωνές των πιο ψύχραιμων, τονίζοντας, ότι λύση στο πρόβλημα αποτελεί η άσκηση πίεσης προς τις αρμόδιες αρχές, καθώς δεν αποτελεί ευθύνη του Δήμου η στελέχωση του Κέντρου Υγείας, όπως επίσης και η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Διοίκησης του Κέντρου Υγείας και του Δήμου, προκειμένου η Μήλος να προχωρήσει συντεταγμένα στην διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών για την υγειονομική της μονάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Μακρής ενημέρωσε, σχετικά με τη στελέχωση με τις δύο πνευμονολόγους και μία ακτινολόγο, ενώ σημείωσε πως επίσης για τη θερινή περίοδο αναμένονται παιδίατρος και παθολόγος. Όπως είπε, κατά τη θερινή περίοδο θα υπηρετούν 7 ιατροί ειδικότητας στο Κ.Υ. Μήλου, ενώ για τη χειμερινή θα βρίσκονται 3 ιατροί.

Ο κ. Μακρής ζήτησε να καταβληθούν τα χρήματα που ο Δήμος παρέχει ως κίνητρο στους ιατρούς του Κ.Υ. Μήλου. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που παρασχέθηκαν, το επίδομα δεν έχει καταβληθεί για το 2021 καθώς μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου και τα κίνητρα θα καταβληθούν κανονικά. Επίσης, ο Δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία θα επιδοτηθούν τόσο οι μόνιμοι ιατροί όσο και οι επικουρικοί, ενώ έχουν κατασκευαστεί και δωμάτια για την στέγαση του προσωπικού, με ευθύνη του Δήμου.

Στην τοποθέτησή του, ο Αντιδήμαρχος, κ. Φραγκίσκος Ζούλιας, υπογράμμισε πως το ζήτημα θα λυθεί μόνον αν αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο διοικήσεων, προς όφελος των πολιτών και του νησιού, δεδομένου, ότι ο στόχος όλων των πλευρών, παρά τις διαφωνίες, είναι κοινός και αφορά στην εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Επίσης και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, τόνισε πως θα πρέπει να αποφεύγεται η μικροπολιτική στα ζητήματα αυτά και να ακολουθηθεί κοινή στάση μεταξύ Δήμου και Κ.Υ.Μ. όσον αφορά στην άσκηση πιέσεων προς τους αρμοδίους.

Αν και υπήρξαν διαφορετικές εισηγήσεις, όσον αφορά στο αποφασιστικό σκέλος, το Σώμα κατέληξε ομόφωνα στην εισήγηση του δημοτικού συμβούλου κ. Γιώργου Κούρτη, ο οποίος τόνισε πως ο Δήμος θα πρέπει να απευθυνθεί σε όλες τις αρμόδιες αρχές αλλά και στο Γραφείο Πρωθυπουργού, ζητώντας τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας σύμφωνα με το Οργανόγραμμά του, τις προβλεπόμενες δηλαδή θέσεις για την ομαλή λειτουργία του, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ετικέτες: