Συντονισμένες ενέργειες των δημοτικών οργάνων του Δήμου Μυκόνου για ακύρωση απόφασης της ΕΤΑΔ Α.Ε. αναφορικά με παραχώρηση έκτασης παλαιού αιγιαλού στο Καλό Λιβάδι

Την επανάκτηση του δικαιώματος στο νησί τους ζητούν οι Μυκονιάτες

e-mykonos

Να προστατεύσει τον χαρακτήρα και τον φυσικό πλούτο του νησιού επιχειρεί ο Δήμος Μυκόνου, αυτή τη φορά απέναντι στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., αναφορικά με τις απευθείας εκμισθώσεις παλαιού αιγιαλού σε ιδιωτικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Έχοντας ήδη ένα μέτωπο ανοικτό, όσον αφορά στις επενδύσεις «μαμούθ» που προετοιμάζονται για το νησί, ο Δήμος Μυκόνου επιχειρεί με κάθε νόμιμο μέσο να υπερασπιστεί τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, απέναντι στην ιδιωτική εκμετάλλευση.

Η τεράστια δυναμική που έχει παγιωθεί για το νησί τις τελευταίες δεκαετίες, φέρνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον από εταιρείες, προκειμένου να εξασφαλίσουν παράκτια «φιλέτα», ώστε να προσδώσουν στις επενδύσεις τους προστιθέμενη αξία. Ωστόσο, η υπερεκμετάλλευση και ο σταδιακός κορεσμός του νησιού, προκαλεί την αντίδραση των τοπικών φορέων, που πλέον διαμηνύουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους, στην «υφαρπαγή» της Μυκόνου για ιδιωτικό όφελος, ενώ παράλληλα, οι μόνιμοι κάτοικοι εκφράζουν την πεποίθηση, ότι αφαιρείται το δικαίωμα ουσιαστικά των ντόπιων να απολαμβάνουν το νησί τους.  

«Μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν είναι μόνο οι πλούσιοι επιχειρηματίες»

Αυτή είναι και η επιχειρηματολογία εκ μέρους της Τοπικής Κοινότητας Άνω Μεράς, στην απόφασή της, σχετικά με τη μίσθωση από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίων Α.Ε. (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) εκτάσεων αιγιαλού στο νησί, ανεξάρτητα μάλιστα από τον τρόπο και τον χρόνο, στον οποίο περιήλθε στην κυριότητά της η κάθε έκταση.

Πιο συγκεκριμένα, και με αφορμή συγκεκριμένη μεταβίβαση από την ΕΤΑΔ προς ιδιώτη επενδυτή, η Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς, εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου να προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες, «για την ακύρωση των μεταβιβάσεων εκτάσεων των αιγιαλών στη γεωγραφική περιοχή Άνω Μεράς Μυκόνου, με δεδομένο ότι η σημερινή χρήση με την αλλοίωση των χώρων και δυστυχώς φοβούμαστε και η μελλοντική, θίγει την ποιότητα ζωής και κινήσεων κυρίως των ντόπιων κατοίκων της Μυκόνου, περιορίζοντας την προσβασιμότητα  ή αναγκάζοντας τους να πληρώνουν θέσεις στάθμευσης προκείμενου να επισκεφτούν την παραλία», όπως αναφέρεται σχετικά στην απόφαση της Δ.Κ. Άνω Μεράς.

Συνεχίζοντας, οι τοπικοί σύμβουλοι επισημαίνουν, πως «γνωρίζοντας όλοι ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν είναι μόνο πλούσιοι επιχειρηματίες, αλλά είναι βιοπαλαιστές, εργάτες, συνταξιούχοι και οικογένειες που πηγαίνουν με τα παιδιά τους ένα μπάνιο και θεωρούμε ότι είναι άδικο να τους το στερούμε σταδιακά το δικαίωμα αυτό. Λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη, ότι από τις συγκεκριμένες μισθώσεις δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του Δήμου μας, προκειμένου να υπάρχει κάποια ανταποδοτικότητα».

Το τοπικό συμβούλιο με την απόφασή του κάλεσε το Δήμο Μυκόνου, «όπως λειτουργήσετε άμεσα προς όφελος των κατοίκων του νησιού», ενώ πρότεινε, ως έσχατη λύση αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την ΕΤΑΔ, «να εξεταστεί ο ίδιος ο Δήμος να είναι μισθωτής καθώς το τίμημα των μισθώσεων της ΕΤΑΔ θεωρούμε ότι δεν είναι απαγορευτικό για τον Δήμο μας».

Στην Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του Δήμου Μυκόνου, καθώς στην Οικονομική Επιτροπή υπήρξε εισήγηση από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, σχετικά με τη λήψη απόφασης ασκήσεως ενδίκων μέσων/βοηθημάτων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση απόφασης της Γενικής Διευθύντριας Αξιοποιήσεως Ακινήτων για την απευθείας εκμίσθωση της εκτάσεως παλαιού αιγιαλού σε ιδιώτη στη θέση Καλό Λιβάδι Άνω Μεράς Μυκόνου».

Σύμφωνα με την εισήγηση του Γεν. Γραμματέα στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, η έκταση παλαιού αιγιαλού, εμβαδού 1.338,20 τ.μ. δυτικά της παραλίας Καλό Λιβάδι, παραχωρήθηκε από την ΕΤΑΔ ΑΕ στην επενδύτρια εταιρεία δυνάμει του από 6.7.2021 ιδιωτικού συμφωνητικού μισθώσεως.

Το εν λόγω συμφωνητικό υπεγράφη σε συνέχεια της σχετικής αποφάσεως της Γενικής Διευθύντριας Αξιοποιήσεως Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ για απευθείας εκμίσθωση της εκτάσεως παλαιού αιγιαλού στην εταιρία, όπως τονίζεται, με τον Γενικό Γραμματέα να επισημαίνει, ότι εν λόγω απόφαση οφείλει να προσβληθεί δικαστικώς με τα κατάλληλα ένδικα μέσα, προκειμένου σε πρώτο στάδιο να ανασταλεί άμεσα η εκτέλεσή της, ώστε να σταματήσει κάθε επέμβαση (χωματουργικές εργασίες κ.ο.κ) εντός της θαλάσσιας έκτασης, και σε δεύτερο στάδιο να ακυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα, προκειμένου να παραδοθεί ελεύθερη η έκταση στους κατοίκους της Μυκόνου για να έχουν ακώλυτη πρόσβαση στην παρακείμενη έκταση αιγιαλού και παραλίας, όπως συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια, όπου η συγκεκριμένη θέση αποτελούσε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων για τους λουόμενους.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την εισήγηση, η αίτηση ακύρωσης και η αίτηση αναστολής θα αφορούν στην παράνομη παραχώρηση της εκτάσεως παλαιού αιγιαλού του ΑΒΚ 7 στην εταιρία από την ΕΤΑΔ, στην προσβολή της κοινοχρησίας του παλαιού αιγιαλού από την υπόψη παραχώρηση και από τις εργασίες που εκτελούνται στην υπόψη μέση, χωρίς να έχουν επιδειχθεί εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών από την μισθώτρια, κατά παράβαση των ίδιων των προβλέψεων της συμβάσεως μισθώσεως, στην παρεμπόδιση της ακώλυτης πρόσβασης των κατοίκων της περιοχής στην παρακείμενη έκταση αιγιαλού και παραλίας, στην αλλοίωση της γεωμορφολογίας της ακτής, ενόψει των εκτελούμενων εργασιών και στην εν γένει επιβάρυνση μίας θαλάσσιας περιοχής που είναι ήδη κορεσμένη εξ απόψεως δραστηριοποιήσεως επιχειρηματικών μονάδων, την στιγμή που ο αιγιαλός, η παραλία και ο παλαιός αιγιαλός αποτελούν φύσει ευπαθή οικοσυστήματα.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δικαστική προσβολή της συγκεκριμένης απόφασης εκ μέρους της ΕΤΑΔ, ενώ χτες, συνεδρίασε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου, προκειμένου να ενισχυθεί η απόφαση, αλλά και να εξεταστούν περαιτέρω ενέργειες, στις οποίες μπορεί να προβεί ο Δήμος Μυκόνου, ώστε να αποτρέψει αντίστοιχα φαινόμενα και στο μέλλον.

Ετικέτες: