Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, προκειμένου να επανέλθουν στο Δήμο όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΤΑΔ Α.Ε.

Εντείνονται οι προσπάθειες για επανάκτηση «χαμένων» εδαφών

Συνεχής αγώνας να αποτραπεί η «θυσία» στους επενδυτές στις ζώνες αιγιαλού

Έπειτα από τον γενικό ξεσηκωμό, που προκάλεσε στο νησί των ανέμων, η υπόθεση της μίσθωσης «φιλέτων» της ΕΤΑΔ σε ιδιώτες, οι οποίοι προβαίνουν σε αλλοίωση του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας για τη διευκόλυνση της άσκησης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, ο Δήμος Μυκόνου πιέζει για επανάκτηση των συγκεκριμένων περιοχών προς όφελος των δημοτών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου, παρουσία του προέδρου και μελών του συμβουλίου της Κοινότητας, καθώς και πολιτών της Άνω Μεράς, του Γ.Γ. του Δήμου, κ. Δ. Τζάνου, του αν. προϊστάμενου της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Μ. Τσιμπλάκη και της δικηγόρου του Δήμου, κ. Μ. Φρούντζου και η οποία συνεκλήθη εκτάκτως έπειτα από αίτημα της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, «Μύκονος Πρώτη Ξανά», συζητήθηκε εκτενώς και με την πολύτιμη συνεισφορά των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου το θέμα της εκμίσθωσης ακινήτων ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στις θέσεις Καλό Λιβάδι, Λιά, Καλαμοπόδι, Πάνορμος, για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Απαράδεκτη η ιδιωτικοποίηση, αντί να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας»

Ξεκινώντας τη συνεδρίαση, το λόγο έλαβε πρώτα ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τους πολίτες, σχετικά με τις διαδικασίες που έχει ακολουθήσει ο Δήμος Μυκόνου μέχρι στιγμής προκειμένου να επαναφέρει στην αρχική του μορφή και χρήση το τμήμα του Παλαιού Αιγιαλού στο Καλό Λιβάδι, το οποίο έχει εκμισθωθεί σε ξενοδοχειακή εταιρεία από την ΕΤΑΔ Α.Ε. (άσκηση ένδικων μέσων ενώπιον του ΣτΕ προς ακύρωση της ανωτέρω μίσθωσης της ΕΤΑΔ, διακοπή εργασιών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, εξώδικη διαμαρτυρία προς την ΕΤΑΔ και αυτοψίες στην Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων προκειμένου να εκδώσει πρωτόκολλο απομάκρυνσης – κατεδάφισης στην εταιρεία για τις εργασίες που έχει πραγματοποιήσει).

Επίσης ενημέρωσε το Σώμα ότι πάγια θέση της ΚΕΔΕ αλλά και του Δήμου είναι να παραχωρηθεί η διαχείριση του αιγιαλού και της παραλίας στους Δήμους.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Χρήστος Βερώνης, ο οποίος αφού προχώρησε σε ένα μικρό ιστορικό της υπόθεσης, κατέληξε πως «Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι Παλαιοί Αιγιαλοί στη Μύκονο αποτελούν τμήμα της αμμουδιάς, ήταν ανέκαθεν δημόσιες εκτάσεις και δεν αποτελούν έκταση προς διαπραγμάτευση. Το να εμφανίζεται η ΕΤΑΔ να τις ονομάζει ΑΒΚ (Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής), και αντί να προστατεύει τον δημόσιο χαρακτήρα τους, να τις ιδιωτικοποιεί και να τις ενοικιάζει ή να τις πουλάει είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. Θα πρέπει να επιστραφούν στον δήμο και τους δημότες εκεί που ανήκαν πάντοτε και να παραμείνουν κοινόχρηστες». Επιπλέον, κατέθεσε τις προτάσεις της παράταξης, οι οποίες ενσωματώνονται στην τελική απόφαση.

Το λόγο έλαβαν επίσης τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, με τον αν. προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας να αναλύει, μεταξύ άλλων, τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η υπηρεσία προκειμένου να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε, προς το παρόν, εργασίες που γίνονται στο επίμαχο σημείο στο Καλό Λιβάδι και να απομακρυνθούν τα φερτά αντικείμενα, και την δικηγόρο του Δήμου, κ. Φρούντζου, η οποία ενημέρωσε σχετικά με τις άμεσες ενέργειες προκειμένου να ακυρωθεί η μίσθωση και να επανέλθει η νομιμότητα στην περιοχή.

Επιπλέον των παραπάνω ο Δήμαρχος, κ. Κουκάς πρότεινε στα μέλη του Δ.Σ. «εφόσον η επιχείρηση και η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία αδρανήσει στο θέμα της επαναφοράς της έκτασης στην προτεραία μορφή της ο Δήμος με απόφαση ομόφωνη του δημοτικού συμβουλίου, να αναλάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να επαναφέρει την κατάσταση στην προτεραία μορφή της».

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Κατόπιν της αναλυτικότατης παρουσίασης και συζήτησης του θέματος, ομόφωνα, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου, κατέληξαν στη διαμόρφωση της απόφασης (61/2021), η οποία αναφέρει τα εξής:

Α. Η ΕΤΑΔ να παραχωρήσει την χρήση των ακινήτων της στο νησί της Μυκόνου στο Δήμο Μυκόνου, άνευ ανταλλάγματος για την εκπλήρωση των κοινωφελών δραστηριοτήτων του, είτε κατ’ εξαίρεση έναντι ανταλλάγματος.

Β. Να γίνει τεκμηριωμένη μελέτη καταγραφής των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου και γενικότερα όλων των δημόσιων – κοινόχρηστων εκτάσεων στο παραλιακό μέτωπο του νησιού, από την Τεχνική Υπηρεσία και σε περίπτωση αδυναμίας της από εξωτερικό συνεργάτη.

Γ. Να προταθεί νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με τη ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία οι παλαιοί αιγιαλοί θα παραχωρούνται κατά προτεραιότητα στους Δήμους, καθώς και να αποσαφηνιστεί και να γίνει ξεκάθαρο το νομοθετικό πλαίσιο των διαδικασιών εκμίσθωσης των παλαιών αιγιαλών με υποχρεωτική πάντοτε την ενημέρωση των Ο.Τ.Α. Επίσης παραλιακές εκτάσεις που είχαν ανέκαθεν κοινόχρηστο χαρακτήρα δεν θα επιτρέπεται να μετατρέπονται σε ιδιωτικές. Το ίδιο θα ισχύει κατά μείζον λόγο εφόσον θα πρόκειται για ελεύθερες αμμουδιές – παλαιούς αιγιαλούς, οι οποίες θα παραμένουν στην κοινή χρήση των λουόμενών όπως ήταν ανέκαθεν.

Δ. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου, σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων και την Ελληνική Αστυνομία, να προχωρήσουν σε ελέγχους για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων στην παραλία και τον παλαιό αιγιαλό.

Ε. Στο ΕΠΣ που θα ανατεθεί τις επόμενες μέρες σε Μύκονο και Σαντορίνη να υπάρξει από πλευράς του Δήμου ουσιαστική εμπλοκή με υποβολή προτάσεων για εξειδίκευση και καταγραφή των δημόσιων χώρων, ρεμάτων, δρόμων , παραλιακών εκτάσεων καθώς και για την προστασία της γεωμορφολογίας και του χαρακτήρα τους.

ΣΤ. Να κοινοποιηθεί στον επιχειρηματία εξώδικη κλήση να επαναφέρει τον χώρο του παλαιού αιγιαλού στην προτεραια των επεμβάσεων κατάσταση και μην διαταράσσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του και να του δοθεί η εύλογη και καταληκτική προθεσμία των πέντε ημερών να το πράξει , άλλως και στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ταχθείσα προθεσμία και αδρανήσει η επιχείρηση, η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία ή η ΕΤΑΔ Α.Ε. να αναλάβει ο Δήμος με δικά του μέσα την αποκατάσταση του κοινόχρηστου χώρου και την απόδοση του στο κοινό , όπως αρμόζει στον χαρακτήρα του.

Ζ. Ταυτόχρονα να γίνει μηνυτήρια αναφορά στο μηχανικό που εξέδωσε την σχετική άδεια με ταυτόχρονη ενημέρωση της πολεοδομίας Σύρου.

Η. Να ενημερωθεί η Περιφέρεια ,το Περιφερειακό Συμβούλιο , οι Βουλευτές του νομού και να γίνουν παρεμβάσεις ως προς την κατεύθυνση της προστασίας των ευαίσθητων παράκτιων οικοσυστημάτων και διαφύλαξης του δημόσιου- κοινόχρηστου χαρακτήρα τους

Θ. Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο για τις δικές του νόμιμες ενέργειες.

Ετικέτες: