Έντονη διαμάχη μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Κιμώλου για το γεγονός ότι ο Δήμος παραμένει έως σήμερα χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό

Χωρίς προϋπολογισμό στα τέλη Αυγούστου ο Δήμος Κιμώλου

Οξύνονται οι τόνοι, ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την παράταξη της αντιπολίτευσης, του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου, με αφορμή το γεγονός, πως διανύοντας ήδη τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, ο Δήμος Κιμώλου δε διαθέτει εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2021.

Η συνεχής «πολεμική» που έχει εδραιωθεί το τελευταίο διάστημα, μεταξύ της παράταξης της πλειοψηφίας του Δημάρχου, κ. Κωνσταντίνου Βεντούρη και της (μοναδικής) παράταξης της μειοψηφίας "Κίμωλος, Νέα Πορεία Εμπρός", με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Βεντούρη, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιμώλου, φαίνεται να εντείνεται τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το ζήτημα της έγκρισης του προϋπολογισμού.

Μάλιστα, μία δημόσια αναφορά εκ μέρους του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Συρμαλένιου, σχετικά με το ζήτημα, φαίνεται να πυροδότησε οξυμένη αντίδραση εκ μέρους της παράταξης της μειοψηφίας, που με τη σειρά της έφερε και την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Κιμώλου, κ. Κ. Βεντούρη.

Η αναφορά του βουλευτή

Μετά την επίσκεψή του στο νησί της Κιμώλου, ο βουλευτής Κυκλάδων, κ. Συρμαλένιος, εξέδωσε σχετικό δελτίο Τύπου, όπου μεταξύ των άλλων επαφών του, αναφέρεται και στη συνάντησή του με το Δήμαρχο εκφράζοντας τη θέση του, όσον αφορά στο ζήτημα του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στο δελτίο Τύπου του, ο βουλευτής αναφέρει:

«Στο Δήμο έγινε αναλυτική συζήτηση με το δήμαρχο, Κώστα Βεντούρη και τον αντιδήμαρχο Τάκη Σάρδη, παρουσία και των ενεργών πολιτών Αγγελέτου Κανά και Πέτρου Καλούδη. Κυρίαρχο ζήτημα αναδεικνύεται η μη ψήφιση του Π-Υ για το 2021 (η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα), διότι παρά την απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας, η αντιπολίτευση με δώδεκα συνεχείς ενστάσεις, κατάφερε να  μπλοκάρει την υπερψήφιση του. Αποτέλεσμα, η μη δυνατότητα πληρωμών απολύτως αναγκαίων τρεχουσών δαπανών, όπως καύσιμα κλπ και η αδυναμία προώθησης αναγκαίων έργων».

Δριμύ «κατηγορώ» από την μειοψηφία

Η αντίδραση της παράταξης της μειοψηφίας υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρή, τόσο προς τον βουλευτή, όσο και προς τη δημοτική αρχή της Κιμώλου. Μάλιστα, ζητούν από τον κ. Συρμαλένιο να ανακαλέσει και να τροποποιήσει το περιεχόμενο του σχετικού δελτίου Τύπου.

Όσον αφορά στο ζήτημα του προϋπολογισμού, όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων τα μέλη της μειοψηφούσας παράταξης, «η δημοτική αρχή Κιμώλου, έφερε προς ψήφιση τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2021, στις 10 Μαΐου 2021, όπου, το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κιμώλου, τον ενέκρινε ομόφωνα. Επομένως, από πού προκύπτει η “μη ψήφιση του προϋπολογισμού”;»

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί, ότι κατά τη σχετική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2021, η παράταξη της αντιπολίτευσης είχε αποχωρήσει διαμαρτυρόμενη επί της διαδικασίας, ενώ είχε καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο ωστόσο η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Κιμώλου έκρινε ως μη παραδεκτό, κυρίως καθώς στο κατατεθειμένο εναλλακτικό σχέδιο δεν υπήρχε ισοσκελισμός εσόδων και εξόδων, ενώ εντοπίστηκαν και μερικά επιπλέον προβλήματα.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν, «ο προϋπολογισμός για το 2021, έπρεπε να είχε ψηφιστεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2020! Δηλαδή, με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής, σημειώθηκε μια καθυστέρηση έξι μηνών».

Η μειοψηφία τονίζει, ότι, παρά το γεγονός ότι ασκήθηκε Ειδική Διοικητική Προσφυγή κατά της σχετικής απόφασης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αυτή απορρίφθηκε από τον Συντονιστή του φορέα και δεν ελήφθη ποτέ υπόψιν στην απόφασή του περί αναπομπής του προϋπολογισμού. Μάλιστα, παραθέτουν και την ενημέρωση της Αποκεντρωμένης προς το Δήμο, η οποία έχει ως εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι ο προϋπολογισμός και το ΟΠΔ του φορέα σας για το οικονομικό έτος 2021 τον οποίο αποστείλατε προς έγκριση στην υπηρεσία μας, δεν πληροί τις προϋποθέσεις προϋπολογισμού στις ανταποδοτικές υπηρεσίας (20) Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας , (25) Υπηρεσία Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης και (45) Νεκροταφείων, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 3 της παρ. Β.3 της υπ’ αριθ. 46735/23-07-2020  Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, “Έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα και δαπάνες ανταποδοτικών υπηρεσιών”. Ως εκ τούτου αναπέμπουμε τον προϋπολογισμό και το ΟΠΔ και θα πρέπει να προβείτε άμεσα σε τροποποίησή τους για το οικονομικό έτος 2021».

Η αντιπολίτευση επιρρίπτει όλο το βάρος της ευθύνης για τη μη έγκριση μέχρι και σήμερα του προϋπολογισμού στη δημοτική αρχή, επισημαίνοντας, ότι «συμπληρώνονται δύο μήνες από το ανωτέρω έγγραφο και η δημοτική αρχή του Δήμου Κιμώλου, ακόμα δεν έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να ολοκληρωθεί η ψήφιση του τροποποιημένου προϋπολογισμού. Επομένως, από πού προκύπτει η “στείρα στάση της αντιπολίτευσης”; Η συνεχής και συστηματική κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής για περισσότερους από οκτώ μήνες έχει εγκλωβίσει το Δήμο Κιμώλου σε αυτή τη δύσκολη θέση», ενώ επιπλέον τονίζεται, ότι «η παράταξή μας δεν έχει υποβάλλει δώδεκα συνεχείς ενστάσεις και δεν έχει μπλοκάρει την υπερψήφιση του προϋπολογισμού».

Σε έντονο ύφος και η απάντηση του Δημάρχου Κιμώλου

Απαντώντας στην δηκτική ανακοίνωση της μειοψηφίας, ο Δήμαρχος Κιμώλου σε ανάλογα έντονο ύφος, υποστηρίζει, ότι η στάση της αντιπολίτευσης δημιουργεί συνεχή προβλήματα στο Δήμο Κιμώλου, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς για τα μέλη της παράταξης.

Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι «η αντιπολιτευόμενη παράταξη του Δήμου Κιμώλου, έχοντας ξεπεράσει πλέον ακόμα και τα όρια της λογικής, με περίσσια υπεροψία και σαφή γνώση της ζημιάς που προκαλεί στο νησί της Κιμώλου, έχει αποφασίσει να στραφεί δημόσια εναντίον κάθε παράγοντα, κυβερνητικού και μη, που προσπαθεί να ευνοήσει με οιοδήποτε τρόπο το νησί της Κιμώλου. Τα μέλη της συγκεκριμένης παράταξης, δεν υπολογίζουν τίποτα, μπροστά στην πολιτική τους ανέλιξη και επιλέγουν να καταστρέψουν τα πάντα, να κάνουν το χειρότερο κακό στο νησί της Κιμώλου, προκειμένου να επιπλεύσουν οι ίδιοι, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι έχουν μετατρέψει τους εαυτούς τους σε πολιτικούς φελλούς, και πλέον κολυμπούν σε βαθιά νερά, χωρίς κανένα ουσιαστικό πολιτικό υπόβαθρο, αναμένοντας τον χρόνο της πολιτικής τους φθοράς και διάλυσης».

Επιπλέον σημειώνει, πως «είναι γεγονός, και αποδεικνύεται από πληθώρα δημοσίων εγγράφων, ότι η αντιπολιτευόμενη παράταξη προσφεύγει, επικαλούμενη κυρίως λόγους τυπικούς, σχεδόν κατά κάθε απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.  Στράφηκε εναντίον όλων των αποφάσεων των δημοτικών τελών και του προϋπολογισμού, καταθέτοντας περισσότερες από δέκα διοικητικές προσφυγές, άσκησε πιέσεις στις Αρχές προκειμένου να ακυρωθούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς καν να υπολογίζει τη ζημιά που προκαλεί στο νησί της Κιμώλου η συμπεριφορά αυτή».

Διερωτώμενος, αν «έχουν αντιληφθεί, άραγε τη ζημιά που προκαλούν στο νησί», ο Δήμαρχος αναφέρει, ότι «κάθε γόνιμα σκεπτόμενη αντιπολίτευση, θα έπραττε τα πάντα για να βοηθήσει το νησί και ασφαλώς θα μπορούσε να αναφερθεί πολιτικά στη Δημοτική Αρχή. Όταν όμως είχε καταφέρει να παράξει η ίδια επωφελές έργο. Αμφισβητούν, λοιπόν, ότι έχουν καταθέσει περισσότερες από δέκα διοικητικές προσφυγές, ότι κάνουν διαρκώς καταγγελίες σε όποια Αρχή βρεθεί μπροστά τους και ότι ο σκοπός τους είναι να καταστραφεί το νησί, μόνο και μόνο για να εκδικηθούν τη Δημοτική Αρχή, αντί να συνδράμουν στην ευμάρεια της Κιμώλου;».

Η ανακοίνωσή του καταλήγει πως «η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κιμώλου, παρά τις προσπάθειες της Αντιπολίτευσης για την διάλυση του Δήμου, θα καταφέρει να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της ανάπτυξης της Κιμώλου. Εξάλλου, η μακρόχρονη πορεία μας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει δείξει τις δικές μας προθέσεις και την αποτελεσματικότητά μας. […] Ας συνεχίσουν να φέρονται εκδικητικά και κακόπιστα, κι εμείς θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον τόπο μας, όπως κάνουμε ήδη και με ακόμα εντονότερους και αποτελεσματικότερους ρυθμούς», με το Δήμαρχο να δεσμεύεται, πως «μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου μας, ωστόσο, θα επανέλθουμε παρουσιάζοντας σε όλους τους Κιμωλιάτες την πραγματική αλήθεια με στοιχεία».

Ετικέτες: