Ενημέρωση του Δημάρχου Αντιπάρου προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την υπόθεση του ζητήματος της λειτουργίας ταχυδρομείου στο νησί

Εξέταση προσωρινών λύσεων για τα ΕΛΤΑ

Στις κινήσεις και επαφές, στις οποίες έχει προχωρήσει, με στόχο να επιλυθεί η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη λειτουργία των ΕΛΤΑ στο νησί, αναφέρθηκε ενημερωτικά στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος.

Εικόνες, με πολίτες της Αντιπάρου να ψάχνουν σε καλάθια στη μέση του δρόμου την αλληλογραφία τους, έχουν κάνει ήδη το γύρο του διαδικτύου αλλά και τον ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες. Αιτία, το γεγονός ότι δεν υπάρχει χωροθετημένο κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Αντίπαρο, με την αλληλογραφία να μεταφέρεται σε εβδομαδιαία βάση από τα ΕΛΤΑ της Πάρου.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αντιπάρου, ο Δήμαρχος ενημέρωσε σχετικά με τις επαφές που είχε για το ζήτημα, ενώ συζητήθηκαν πιθανές λύσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και του ίδιου του Δήμου.

Σημαντικά προβλήματα από τη μη εξυπηρέτηση των πολιτών

Επί πολλές δεκαετίες, τα ΕΛΤΑ στεγάζονταν σε χώρο στον κεντρικό πεζόδρομο του οικισμού της Αντιπάρου, ωστόσο κατόπιν της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να διακόψει τη μίσθωση προς τα ΕΛΤΑ και να διαθέσει προς αξιοποίηση το ακίνητο. Στη συνέχεια, την υπηρεσία της διανομής της αλληλογραφίας ανέλαβε ιδιώτης, ο οποίος λειτουργούσε στην Αντίπαρο παράρτημα της υπηρεσίας ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ και είχε αναλάβει επίσης όλο το φάσμα των υπηρεσιών που εξυπηρετούνται μέσα από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Λόγω οικονομικής δυσπραγίας, ο εν λόγω ιδιώτης αναγκάστηκε να κλείσει το κατάστημα ταχυμεταφορών, με αποτέλεσμα τα ΕΛΤΑ να μην έχουν διαθέσιμο χώρο λειτουργίας στο νησί, παρά τις συνεχείς προσπάθειες εκ μέρους του Δήμου να εξευρεθεί σχετικό ακίνητο, καθώς η υπηρεσία θέτει αρκετές εξειδικευμένες παραμέτρους για την επιλογή χώρου στέγασης.

Συνέπεια των παραπάνω είναι οι πολίτες της Αντιπάρου να εξυπηρετούνται πλέον από το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ της Πάρου, δηλαδή αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλο νησί, για την εξυπηρέτησή τους. Επιπλέον, η διανομή της αλληλογραφίας των κατοίκων γίνεται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, καθώς το υπ/μα ΕΛΤΑ Πάρου, μεταφέρει τη συσσωρευμένη αλληλογραφία για το νησί μέσω οχήματος, το οποίο όμως δεν έχει εγκεκριμένο χώρο για την τοποθέτησή της και ως εκ τούτου δημιουργούνται οι εικόνες με τα «καλάθια» σε κεντρικά σημεία του νησιού, απ’ όπου οι κάτοικοι «αλιεύουν» την αλληλογραφία τους. Παράλληλα με την συγκεκριμένη πρακτική, δεν μεταφέρονται από και προς την Αντίπαρο δέματα, συστημένες επιστολές, ούτε φυσικά υπάρχει στο νησί οποιαδήποτε άλλη από το φάσμα υπηρεσιών των ΕΛΤΑ.

Αξίζει να τονιστεί, πως συγκεκριμένοι τύποι αλληλογραφίας δεσμεύονται αυστηρά από τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά και πως στην πλειοψηφία τους οι φάκελοι περιέχουν λογαριασμούς, για τους οποίους απαιτείται η έγκαιρη ενημέρωση των υπόχρεων, οι οποίοι σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής ενδέχεται να επιβαρύνονται περαιτέρω. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο προβληματισμό έχει φέρει η κατάσταση αυτή και στις υπηρεσίες του Δήμου Αντιπάρου, λαμβάνοντας υπόψιν, πως τα έγγραφα που διακινούνται από και προς το Δήμο, διέπονται από προθεσμίες, ενώ συνήθως οφείλουν να παραδίδονται εγκαίρως και όσο το δυνατόν αμεσότερα.

Τέλος, οφείλει να διευκρινιστεί, πως παρ’ όλο που η Αντίπαρος αποτελεί ένα νησί με μικρό μόνιμο πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2011, διαθέτει μία ιδιαίτερα ανεπτυγμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, λόγω της τουριστικής της ανάπτυξης, η οποία επίσης οφείλει να εξυπηρετείται με ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κινήσεις για προσωρινή στέγαση και στελέχωση

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αντιπάρου, ο Δήμαρχος, κ. Αναστάσιος Φαρούπος, έπειτα από τις έντονες γραπτές και προφορικές διαμαρτυρίες του Δήμου όλο αυτό το διάστημα, «απάντησαν ότι τα ΕΛΤΑ αποτελούν φορέα ιδιωτικού δικαίου και λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικού τομέα, κάτι που πάνω – κάτω γνωρίζαμε, όπως και ότι στην Αντίπαρο, τα ΕΛΤΑ είναι μη βιώσιμα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις. Σε συνεννόηση και με την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, κ. Ελένη Βιάζη, αλλά και την πρόεδρο της ΚΕΔΑ αναμένεται να διερευνηθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν ταχυδρομικές υπηρεσίες μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου.

Παράλληλα, εξετάζεται και η πιθανότητα, ο Δήμος να προμηθευτεί ένα ISOBOX, με στόχο να μπορεί να στεγαστεί δωρεάν προσωρινά μία δομή, όπου με υπάλληλο των ΕΛΤΑ να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Αντιπάρου. «Έχουμε ήδη προβεί στην προμήθεια ενός ISOBOX, ώστε να το παραχωρήσουμε στα ΕΛΤΑ προσωρινά ώστε να μπορέσουν να λειτουργούν. Από την πλευρά τους έχουν δεσμευτεί ότι θα φέρουν δικό τους υπάλληλο κι έτσι εμείς θα παραχωρήσουμε μόνο την προσωρινή χρήση του ISOBOX ούτως ώστε να λυθεί το θέμα», ανέφερε ο Δήμαρχος συγκεκριμένα.

Επίσης, όπως σημείωσε, «από πληροφορίες που έχω, αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, όχι μόνο για την Αντίπαρο αλλά για όλα τα υπ/ματα ΕΛΤΑ των νησιωτικών Δήμων, διότι σε όλα τα νησιά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, ώστε να μπορέσει να λυθεί σύντομα το θέμα. Η κεντρική διοίκηση, το κράτος, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα ΕΛΤΑ, καθώς δεσμεύεται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Παρ’ όλα αυτά προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των ζητημάτων».

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος ανέφερε ξανά, ότι «μόλις έρθει το ISOBOX θα έρθει κατευθείαν υπάλληλος εδώ οπότε θα έχουμε μία προσωρινή λύση».