Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης για την αναβάθμιση της ΕΕΛ Καμαρίου από τη ΔΕΥΑ Θήρας, προϋπολογισμού άνω των 7 εκ. ευρώ

Νέο σχεδιαζόμενο υπερ-έργο από τη ΔΕΥΑΘ

Φωτογραφία αρχείου

Σε μία ακόμη πρόταση χρηματοδότησης, για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου πνοής προχωρά η ΔΕΥΑ Θήρας, με στόχο να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται για τη βελτίωση των υποδομών στο νησί.

Στο πλαίσιο της πολιτικής των τελευταίων ετών από τη ΔΕΥΑ Θήρας, στόχος είναι η εξασφάλιση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων, μέσα από ανοικτά χρηματοδοτικά προγράμματα, για την υλοποίηση έργων σημαντικής βελτίωσης των υποδομών. Η Σαντορίνη κατά την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, έχει αυξήσει κατακόρυφα τους αριθμούς των επισκεπτών που υποδέχεται κάθε χρόνο, ενώ αποτελεί μία από τις αδιαμφισβήτητες ναυαρχίδες του τουρισμού για τη χώρα μας. Ωστόσο η αύξηση αυτή στην επισκεψιμότητα, καθώς και στις μεγάλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, επιβαρύνει τις υφιστάμενες υποδομές, με αποτέλεσμα η βελτίωση και αναβάθμισή τους να αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου το νησί να συνεχίσει να υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών, οι οποίοι να λαμβάνουν υπηρεσίες εξαιρετικής ποιότητας, αλλά και προκειμένου να βελτιώνεται αισθητά η καθημερινότητα των ολοένα αυξανόμενων μόνιμων κατοίκων του.

Στο πλαίσιο αυτό και κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Θήρας, αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης, για την αναβάθμιση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Καμαρίου Θήρας.

Πιο συγκεκριμένα, την εισήγηση ανέλαβε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΘ, κ. Νικόλας Μάινας, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας σχετικά με την πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πυλώνας Ανάκαμψης 1 «Πράσινη Μετάβαση» του άξονα προτεραιότητας 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η πρόσκληση, αφορά σε υποδομές δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ), αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού και την υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Εν συνεχεία ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Θήρας ότι στην ανωτέρω πρόσκληση υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προς χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο: «Επέκταση Ε.Ε.Λ. Καμαρίου και συμπλήρωση δικτύου αποχέτευσης Καρτεράδου Θήρας», συνολικού προϋπολογισμού 7.419.070,97 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. (36.929,03 €), ήτοι συνολικής δαπάνης 7.456.000,00 ευρώ.

Η ανωτέρω πράξη περιλαμβάνει τα παρακάτω υποέργα :

Υποέργο (1): Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Καμαρίου νήσου Θήρας, συνολικού προϋπολογισμού 6.500.000 ευρώ (το ΦΠΑ δεν τιμολογείται καθώς υφίσταται η αντιστροφή υποχρέωσης).

Υποέργο (2): Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Καρτεράδου Νήσου Θήρας , συνολικού προϋπολογισμού 605.000 ευρώ (το ΦΠΑ δεν τιμολογείται καθώς υφίσταται η αντιστροφή υποχρέωσης).

Υποέργο (3):  Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης του Υ/Ε-1, συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ πλέον 24% Φ.Π.Α. (36.000,00€), ήτοι συνολική δαπάνη 186.000 ευρώ.

Υποέργο (4): Διαχείριση ΑΕΚΚ, προϋπολογισμού 3.870,97 ευρώ πλέον 24% Φ.Π.Α. (929,03 ευρώ), ήτοι συνολική δαπάνη 4.800 ευρώ.

Υποέργο (5): Δαπάνες Αρχαιολογίας, προϋπολογισμού 6.200 ευρώ.

Υποέργο (6): Αγορά γης, προϋπολογισμού 154.000 ευρώ.

Όπως τονίστηκε, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχώς αυξανόμενες παροχές που καλείται να επεξεργαστεί η μονάδα βιολογικού καθαρισμού Καμαρίου τόσο λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, αλλά και το έργο «Αποχέτευση οικισμών Αγ. Παρασκευής και Μονολίθου Δήμου Θήρας» το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022 και θα δημιουργήσει επιπλέον επιβάρυνση της μονάδας, κρίνεται επιτακτικής ανάγκης η διασφάλιση χρηματοδότησης για την εν λόγω πράξη με σκοπό την ομαλή λειτουργίας της Ε.Ε.Λ. Καμαρίου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ετικέτες: