Κατακυρώθηκε σε ανάδοχο με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Πάρου το έργο επισκευής εισροών αγωγών και καθαρισμού αντλιοστασίων λυμάτων

Προς υλοποίηση το έργο επισκευής των δικτύων αποχέτευσης

Με απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Πάρου προχώρησε στην κατακύρωση της σύμβασης με ανάδοχο, για την υλοποίηση του έργου «Έλεγχος, καθαρισμός και επισκευή εισροών αποχετευτικών αγωγών και πλήρης καθαρισμός αντλιοστασίων λυμάτων».

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά και την προσφορά του επιλεγμένου αναδόχου, 72.600 ευρώ περίπου, αφορά σε σημαντικές εργασίες για την επαναφορά της εύρυθμης λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στην Πάρο.

Σύμφωνα με τη σχετική τεχνική περιγραφή του αντικειμένου του έργου, στο αποχετευτικό δίκτυο της Παροικιάς, της Νάουσας και του οικισμού Πίσω Λιβάδι εντοπίζονται εισροές θαλασσινού νερού, με αποτέλεσμα την αυξημένη αγωγιμότητα των λυμάτων στα αντλιοστάσια των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), καθώς και στην επεξεργασία των λυμάτων. Επομένως, κρίθηκε απαραίτητος ο εντοπισμός των συγκεκριμένων εισροών θαλασσινού νερού και στη συνέχεια η επισκευή του αγωγού.

Στόχος των εργασιών η στεγανοποίηση τμήματος αγωγού από ρωγμές, οπές, ελαττωματικές συνδέσεις κλπ και να γίνει εσωτερικά με την τοποθέτηση ειδικής σωληνωτής μεμβράνης εμποτισμένης με ειδικές οικολογικές εποξειδικές ρητίνες που επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με το πόσιμο νερό, με τη χρήση ειδικού ρομπότ επισκευών.

Όσον αφορά στα αντλιοστάσια λυμάτων, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται δυσλειτουργία, που οφείλεται στις αυξημένες επικαθίσεις άμμου και μακροϊνών. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές βλάβες των αντλιών και τη μη ομαλή λειτουργία των αντλιοστασίων. Εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, κρίθηκε σκόπιμος και αναγκαίος ο καθαρισμός των αντλιοστασίων άμεσα, ώστε να επιτευχθεί και πάλι η εύρυθμη λειτουργία όλων των αντλιοστασίων.

Εξαιτίας της συνεχούς ροής λυμάτων στο δίκτυο αποχέτευσης και στα αντλιοστάσια, ο καθαρισμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τις νυχτερινές ώρες με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων απόφραξης και αναρρόφησης. Τα μηχανήματα αυτά επιτυγχάνουν τη συντομότερη και ασφαλέστερη λύση στον καθαρισμό των αντλιοστασίων.

Στο πλαίσιο των απαιτούμενων εργασιών, αρχικά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πλύση των τοιχωμάτων και του πυθμένα των αντλιοστασίων με χρήση αποφρακτικού οχήματος υψηλής πίεσης νερού. Μετά τον επιφανειακό καθαρισμό, το συνεργείο θα πρέπει να εισέλθει στον υγρό θάλαμο των αντλιοστασίων, όπου και θα γίνει πλήρης καθαρισμός με το αποφρακτικό όχημα και σε συνδυασμό με το όχημα υψηλής πίεσης – αναρρόφησης θα αναρροφηθούν όλα τα προϊόντα πλύσης. Μετά το πέρας των εργασιών θα καθαριστεί πλήρως ο χώρος γύρω από το αντλιοστάσιο και τη θέση εργασίας, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς εργασίας.

Ετικέτες: