Νίκος Συρμαλένιος - Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Ζητά πλήρη εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα

  • Πέμπτη, 24 Μαρτίου, 2022 - 10:48

Ομιλία του βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ και άλλες διατάξεις. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού ωφέλησε τον Ιούλιο του 2019 14.800 πρόσωπα με μεγάλες περιουσίες, με κάποιες χιλιάδες ευρώ με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τώρα έρχεται να νομοθετήσει μια μείωση 360 εκατομμυρίων, την οποία όμως δεν αναφέρει πώς κατανέμεται, ποιοι ωφελούνται, πόσο ωφελούνται οι χαμηλές αξίες, πόσο ωφελούνται οι υψηλότερες, ενώ με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου σε αξίες άνω των 250.000 ευρώ είναι σίγουρο ότι ευνοεί πάλι πλέον τις πλούσιες περιουσίες, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος, ο ΕΝΦΙΑ σαφώς και είναι ένας φόρος άδικος, έγινε σε συνθήκες μνημονίων και πρέπει τώρα να υπάρξει ριζική αναμόρφωση προς την κατεύθυνση της υποκατάστασης του ΕΝΦΙΑ με το φόρο μεγάλου πλούτου, που θα συμπεριλαμβάνει και στοιχεία αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, αλλά και εισοδηματικά κριτήρια, περιουσιακά κριτήρια για κάθε πολίτη. Αυτός θα είναι ο μοναδικός δίκαιος φόρος που πρέπει να υπάρξει.

Σε σχέση με τη διατήρηση της ονομασίας για τους διήμερους αποσταγματοποιούς του τσίπουρου και της τσικουδιάς, τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τους δεκάδες χιλιάδες μικρούς παραγωγούς του παραδοσιακού προϊόντος «τσίπουρο και τσικουδιά», θα πρέπει να αποδεχθεί την τροπολογία που σας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει, βεβαίως, η αντίθεση μεταξύ των μικρών παραγωγών και των μεγάλων βιομηχανικών παραγωγών, μπορεί όμως να βρεθεί λύση, να διατηρηθεί αυτή η παραδοσιακή παραγωγή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και όχι να σταματήσει με αυτή τη διάταξη η ονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς.

 

Αναφερόμενος στην επιδότηση των 50 ευρώ στους κατοίκους-δικαιούχους οχημάτων στις νησιωτικές περιοχές, ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι θεωρείται αστεία αυτή η επιδότηση και βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση αυτή η επιδότηση με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ’ αρχήν, η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί το εύρος των ωφελουμένων και το δίνει μόνο στους μόνιμους κατοίκους και πάλι όχι σε όλα τα νησιά, αλλά σε μόλις τριάντα εννέα μικρά νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες κατοίκους, ενώ δυόμισι χρόνια τώρα θα έπρεπε να είχε επεκταθεί αυτό το μέτρο στους κατοίκους όλων των νησιών, όλης της νησιωτικής Ελλάδας. Και βεβαίως, αν υπολογιστεί και η σημερινή καλπάζουσα ακρίβεια, το πενηντάρικο που θα δώσει η κυβέρνηση στους νησιώτες αυτούς είναι ένα αστείο ποσό.