Μετά την απόρριψη του σχετικού αιτήματος από την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, το αίτημα επανήλθε λαμβάνοντας «πράσινο φως»

Μέση λύση για την εγκατάσταση της μονάδας κομποστοποίησης

  • Τετάρτη, 27 Απριλίου, 2022 - 06:15

Ομόφωνα εγκρίθηκε η παραχώρηση χώρου για τη λειτουργία μονάδας κομποστοποίησης στον Όρμο Κορθίου, έπειτα από το «μπλοκ» της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται, ότι για την πρόθεση, εκ μέρους ευρωπαϊκού προγράμματος, να τοποθετηθεί πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης σε χώρο στον Όρμο Κορθίου, είχε ενημερωθεί η Οικονομική Επιτροπή, όταν είχε έρθει ως θέμα, η παραχώρηση ενός οχήματος και εξοπλισμού, εκ μέρους του προγράμματος προς τον Δήμο Άνδρου, λόγω της δραστηριοποίησής του στο νησί.

Έπειτα από σχετική αντίδραση της αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος Άνδρου, Δ. Λοτσάρης, είχε καλέσει εκπροσώπους του ευρωπαϊκού προγράμματος ENI CBC MED-SIRCLES και συγκεκριμένα του εταίρου του προγράμματος στην Ελλάδα, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προκειμένου να ενημερώσουν το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την πρόθεση του προγράμματος να εγκαταστήσει πιλοτική, μικρή και μη οχλούσα μονάδα κομποστοποίησης στην περιοχή του Όρμου Κορθίου και σε ιδιωτικό οικόπεδο.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους των εκπροσώπων του ΕΜΠ, ότι ουδεμία όχληση αναμένεται να υπάρξει στον οικισμό καθώς πρόκειται για μία πολύ μικρή και πιλοτική εγκατάσταση, η μειοψηφία είχε θέσει «βέτο» στην εγκατάστασή της, με βασική αιτιολογία την έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμαρχος μάλιστα, είχε υπογραμμίσει, πως δεδομένου ότι ο Δήμος Άνδρου δε συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά είναι απλώς ωφελούμενος αυτού, δεν υπήρχε η υποχρέωση να υπάρξει κάποια περαιτέρω ενημέρωση, παρά μόνον σε ό,τι αφορά στο Δήμο, ήτοι το θέμα που συζητήθηκε στο πλαίσιο της Οικονομικής Επιτροπής.

Ωστόσο, έπειτα από συννενόηση μεταξύ των υπευθύνων του προγράμματος και των τοπικών αρχών, η μέση λύση βρέθηκε και συμφωνήθηκε η παραχώρηση χώρου εντός του ΒΙΟΚΑ στον Όρμο Κορθίου για τη λειτουργία της εγκατάστασης.

Επιπλέον, εγκρίθηκε και σχετικό συμφωνητικό ομόφωνα από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου σημειώνεται, πως «Σκοπός της παρούσας σύμβασης είναι η συνεργασία των συμβαλλομένων μερών, με κοινό στόχο την υλοποίηση του προγράμματος SIRCLES, το οποίο επιδιώκει την εξυπηρέτηση σκοπών αποκλειστικά δημοσίου συμφέροντος. Μέσω του προγράμματος SIRCLES θα δημιουργηθούν τόσο νέες θέσεις εργασίας αλλά παράλληλα θα αναπτυχθεί μία καινοτόμος μέθοδος για την διαχείριση των οργανικών απόβλητων στις νησιωτικές περιοχές. Με το παρόν αίτημα ζητείται η παραχώρηση χρήσης άνευ ανταλλάγματος από τον Δήμο Άνδρου στο ΕΜΠ μέρους της έκτασης του βιολογικού καθαρισμού στον Όρμο Κορθίου ο οποίος ανήκει κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στο Δήμο Άνδρου. Η συγκεκριμένη έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 600 m2 – βρίσκεται εντός του περιφραγμένου χώρου του βιολογικού καθαρισμού».

Παράλληλα τονίζεται, ότι στην έκταση αυτή το ΕΜΠ θα πραγματοποιήσει τις εργασίες που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση και την λειτουργία της μονάδας κομποστοποίησης των προ-διαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και των κλαδεμάτων που θα συλλέγονται στο Δήμο Άνδρου.

Κατά τη λειτουργία της μονάδας, το ΕΜΠ και η ΜΚΟ Οργάνωση ΓΗ - επίσης εταίρος του προγράμματος - θα είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία της, ενώ το ΕΜΠ θα φέρει όλες ανεξαιρέτως τις δαπάνες συντήρησης και επισκευής του εξοπλισμού.

Υπογραμμίζεται δε, ότι ο Δήμος Άνδρου θα έχει πλήρη πληροφόρηση για τα αποτελέσματα της λειτουργίας της μονάδας, αλλά και θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη μονάδα κομποστοποίησης για λόγους τουριστικής προβολής.

Η παραχώρηση θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του προγράμματος (9 Αυγούστου 2023), αλλά ενδέχεται να υπάρξει παράταση.