Συνάντηση μεταξύ της προέδρου και στελεχών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου με τη δημοτική αρχή της Σερίφου

Συνεργασία για την επίσπευση σημαντικών παρεμβάσεων

Σε κοινό πλαίσιο δράσης σχετικά με τη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων για τις λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού

Στο νησί της Σερίφου βρέθηκαν η πρόεδρος και στελέχη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, όπου συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Σερίφου και στελέχη του Δήμου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν στις λιμενικές εγκαταστάσεις ευθύνης του ΔΛΤ στο νησί.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 25 Μαΐου, με την «ατζέντα» της συνάντησης να περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα, όπως έργα και παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, την παραχώρηση τμήματος του κτηρίου που στεγάζει το Λιμεναρχείο Σερίφου, καθώς και την διαχείριση της είσπραξης των λιμενικών τελών, αλλά και της καθαριότητας, στο καταφύγιο του Λιβαδίου Σερίφου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Κανδιώς Μαραγκού, οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα, ενώ διαμορφώθηκε κοινό πλαίσιο δράσης αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί στα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος Δήμου και ΔΛΤ.

Βελτίωση και εξωραϊσμός στο αλιευτικό καταφύγιο Λιβαδίου

Μιλώντας για την επίσκεψη στο νησί της Σερίφου, η κ. Μαραγκού σημείωσε, πως «σκοπός μας ήταν να επιταχύνουμε εν όψει θερινής περιόδου την υλοποίηση του έργου των επισκευών της λιμενικής εγκατάστασης του αλιευτικού καταφυγίου, που βρίσκεται στην αρμοδιότητά μας. Επίσης, και κάποιες άλλες, μικρότερης έκτασης, επισκευές στη χερσαία ζώνη του λιμένα. Συζητήσαμε με το Δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου Σερίφου, σχετικά με τον προγραμματισμό και τις λεπτομέρειες των έργων αυτών. Παράλληλα, η Τεχνική Υπηρεσία του ΔΛΤ έκανε και σχετικές επιμετρήσεις που ήταν απαραίτητες».

Έπειτα από την συνάντηση αυτή, όπως εξήγησε η πρόεδρος «στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου αναμένεται να περάσει η έγκριση της σχετικής μελέτης, με στόχο έως το τέλος Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες εργασίες».

«Οι εργασίες αυτές είναι απαραίτητες και από τεχνικής άποψης, αλλά και από αισθητικής. Αφενός θα επισκευαστούν οι παροχές της λιμενικής εγκατάστασης για νερό και ρεύμα, ενώ παράλληλα θα γίνουν όλες οι καλλωπιστικής φύσεως εργασίες», επεσήμανε.

Διαχείριση είσπραξης λιμενικών τελών και καθαριότητα

Επιπλέον, μεταξύ προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και Δημάρχου Σερίφου, παρουσία και υπηρεσιακών στελεχών των δύο φορέων, συζητήθηκε και το θέμα της καλύτερης διαχείρισης της διαδικασίας είσπραξης των λιμενικών τελών από τις λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά το παρελθόν, το ζήτημα αυτό είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ Δήμου και ΔΛΤ, καθώς υπήρχαν πρακτικές και λειτουργικές δυσκολίες στη διαδικασία της είσπραξης. Ωστόσο, προκειμένου να «θεραπεύσει» κάποια από τα προβλήματα αυτά, το Λιμενικό Ταμείο πλέον έχει καταρτίσει σύστημα ηλεκτρονικής είσπραξης των τελών, μέσα από ψηφιακά μέσα (τάμπλετ) και θερμικούς εκτυπωτές.

Όπως τόνισε η πρόεδρος, κ. Μαραγκού, «πλέον, μεταξύ Δήμου και Λιμενικού Ταμείου υπάρχει πλήρης συμφωνία, όσον αφορά στη διαχείριση της λιμενικής εγκατάστασης, έως ότου αυτή αδειοδοτηθεί. Υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων και πολιτικής». Διευκρίνισε δε, πως «έχουν υπάρξει οι απαραίτητες και ορθές επισημάνσεις, τόσο από την πλευρά μας, όσο και από την πλευρά του Δήμου Σερίφου, ώστε αυτή η νέα μέθοδος να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, με αυξημένες απαιτήσεις από τους αναδόχους. Νομίζω, ότι κατόπιν αυτών, φέτος θα δούμε αρκετά μεγάλη βελτίωση. […] Φάνηκε τελικά, ότι η πρωτοβουλία, βάσει νόμιμης υποχρέωσης, του Λιμενικού Ταμείου, σχετικά με τον τρόπο είσπραξης των τελών ήταν σε σωστή κατεύθυνση, καθώς τελικά – με τα όποια λάθη και ατέλειες – δούλεψε ικανοποιητικά το σύστημα αυτό και ερχόμαστε φέτος μαζί με τη δημοτική αρχή να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο».

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δύο φορέων συζήτησαν και αναφορικά με την διαχείριση των υπηρεσιών καθαριότητας για τη χερσαία ζώνη αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κανείς από τους δύο φορείς δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει με ίδια μέσα την καθαριότητα της χερσαίας ζώνης και ως εκ τούτου, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου συμφωνήθηκε να απευθυνθεί σε ανάδοχο. «Σε κάθε περίπτωση είμαστε σύμφωνοι με το Δήμαρχο και όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε το θέμα της καθαριότητας της χερσαίας ζώνης», σχολίασε η κ. Μαραγκού.

Συνάντηση και με στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σερίφου

Στο «τραπέζι» των συνομιλιών, τέθηκε επίσης το θέμα της παραχώρησης τμήματος του κτηρίου που βρίσκεται στη χερσαία ζώνη λιμένα της Σερίφου και σε μέρος του οποίου στεγάζεται ο Λιμενικός Σταθμός Σερίφου.

Όπως συζητήθηκε και στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΛΤ Σύρου, την Παρασκευή, 20 Μαΐου, το Λιμενικό Ταμείο είχε προχωρήσει σε δημοπρασία για την παραχώρηση του διαθέσιμου χώρου, στην οποία δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, ωστόσο στο διάστημα που μεσολάβησε υπήρξε εξέλιξη με ενδιαφερόμενους φορείς και ο χώρος θα επαναδημοπρατηθεί από το Λιμενικό Ταμείο, προκειμένου να γίνει εν τέλει η παραχώρηση του χώρου. Η πρόεδρος του ΔΛΤ Σύρου εξέφρασε την αισιοδοξία της για πολύ καλά αποτελέσματα, σχετικά με την αξιοποίηση του κτηρίου, καθώς με την παραχώρηση στον ανάδοχο θα υπάρξει ευπρεπισμός τόσο του κτηρίου όσο και του περιβάλλοντος χώρου.

Επιπλέον, τα στελέχη του ΔΛΤ συνομίλησαν και με στελέχη της Λιμενικής Αρχής του νησιού, από τα οποία ζητήθηκε, σε συνεννόηση πάντοτε με το Δήμο Σερίφου, το Ταμείο να προχωρήσει στην προμήθεια εξοπλισμού, για την επιβολή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων εν όψει θερινής περιόδου. Σύμφωνα με την πρόεδρο, το ΔΛΤ είχε περιλάβει τις συγκεκριμένες ανάγκες στον οικονομικό προγραμματισμό του και ως εκ τούτου υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια για την προμήθεια στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πινακίδων και άλλων μέσων σήμανσης των κυκλοφοριακών μέτρων, αλλά και σε εξοπλισμό οριοθέτησης.