Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Βόρειων και Δυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ

  • Πέμπτη, 21 Ιουλίου, 2022 - 15:07

Τη στιγμή που, 1 στους 2 Έλληνες δεν θα πάει διακοπές φέτος και που η πλειοψηφία όσων πάνε, θα περιορίσουν το χρόνο διαμονής τους, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει ξεκάθαρα, για μια ακόμη φορά, το στίγμα της πολιτικής της στον τουρισμό, με αφορμή την παράδοση-ξεπούλημα του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και του δικαιώματος χρήσης των ιαματικών πηγών «Αγ. Ανάργυροι» και «Κάκκαβος» σε επενδυτικό fund, για 99 χρόνια, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυβέρνηση, με την συνεργασία και το αβαντάρισμα της Τοπικής Διοίκησης, έβγαλε στο σφυρί ένα ακίνητο ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας για το νησί της Κύθνου. Μια ακόμη «επένδυση» στον τουριστικό τομέα, που είναι όμως μακριά από τις ανάγκες του λαού για απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικό τουρισμό και του δικαιώματος του στην αναψυχή.

Τη στιγμή που οι νησιώτες, στερούμαστε βασικές υποδομές στην Υγεία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό, ακόμα και στο αναφαίρετο δικαίωμα μας ασφαλούς, φτηνής και συχνής μετακίνησης από και προς την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ των νησιών, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για το πως θα αυγατίσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πλασάρει το χιλιοειπωμένο, αφήγημα της τουριστικής ανάπτυξης, της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου κ.α. Μας μιλάνε για νέες θέσεις εργασίας, κρύβοντας όμως τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στους χώρους αυτούς. Υποδηλωμένη εργασία, 16 διαφορετικές ελαστικές μορφές εργασίας, εντατικοποίηση, δουλειά μέχρι τελικής πτώσεως, μη καταβολή ή καλύτερα επιστροφή, δώρων και μισθοί «χαρτζιλίκι». Αυτή είναι η συνταγή του «θαύματος» του ελληνικού τουρισμού.

Όσο σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας και αφίξεων, τόσο ψηλότερα τείχη υψώνονται ανάμεσα στον λαό και στο δικαίωμα στις διακοπές.

Για το ΚΚΕ ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, θεωρούμε ότι έπρεπε να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα - μιας και έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης - και όχι εμπόρευμα, και μάλιστα πανάκριβο.

Το Κόμμα μας αντιμετωπίζει τον τουρισμό, την αναψυχή ως αναπόσπαστο στοιχείο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πλουτοπαραγωγικές πηγές θα γίνουν λαϊκή περιουσία. Σ' αυτές τις συνθήκες η αναψυχή και η ξεκούραση θα αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Θα απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της χώρας με σύγχρονες υποδομές, που τώρα αδυνατούν σε ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Ο τουρισμός θα γίνει δικαίωμα και γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών.