Η Πάρος στηρίζει το “Χαμόγελο του Παιδιού”

  • Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022 - 06:16

Στήριξη από το Δήμο Πάρου στο “Χαμόγελο του Παιδιού” έφερε η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που θέτει όρους και προϋποθέσεις σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ο Δήμαρχος Πάρου έθεσε υπόψη του συμβουλίου το αίτημα από το «Χαμόγελου του Παιδιού» για την υποστήριξη του ∆ήμου στις προσπάθειες του Οργανισμού για τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αναφορικά με τους όρους λειτουργίας φορέων κοινωνικής προστασίας και σχετικές κυρώσεις που προβλέπονται σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Στη συνέχεια ο ∆ήμαρχος πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος, στο οποίο ο ∆ήμος Πάρου θα εκφράζει την στήριξή του στο «Χαμόγελο του Παιδιού», στην προσπάθεια που κάνει για κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων της ΚΥΑ 40494/3.5.2022, αναγνωρίζοντας την σπουδαία προσφορά του οργανισμού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Το ψήφισμα

«Το ∆ημοτικό Συμβούλιο Πάρου στηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο αίτημά του για κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 40494/3.5.2022 (ΦΕΚ Β' 2302/11-05-2022) και του νόμου 4921/2022 (άρθρο 67), διότι υπάρχουν εμπεριστατωμένες, επιστημονικά και νομικά, ενστάσεις του Οργανισμού σχετικά με τα ως άνω.

Ειδικότερα, με βάση τα συγκεκριμένα νομοθετήματα αναφορικά με τους όρους λειτουργίας φορέων κοινωνικής προστασίας και σχετικές κυρώσεις που προβλέπονται σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως είναι η ποινή φυλάκισης κατ’ ελάχιστον ενός έτους, η παύση του διοικητικού συμβουλίου και υπέρογκα πρόστιμα, ουσιαστικά μεθοδεύεται το κλείσιμο των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού το «Χαμόγελο του Παιδιού» και Μόνιμης διαβίωσης, καθώς και άλλων χώρων φιλοξενίας παιδιών στη χώρα, ενώ από τις διατάξεις αυτές εξαιρούνται τα δημόσια και εκκλησιαστικά ιδρύματα.

Στην προκειμένη περίπτωση το «Χαμόγελο του Παιδιού» αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως ιδιωτικό Ίδρυμα, παραβλέποντας τη σημαντικότατη προσφορά του στην πρόληψη και προστασία της νεολαίας από εκμετάλλευση και κακοποίηση. Ελάχιστοι φορείς είναι τόσο καταξιωμένοι όσο το «Χαμόγελο του Παιδιού», με αναγνώριση εντός και εκτός των συνόρων.

Για τους παραπάνω λόγους, το ∆ημοτικό Συμβούλιο Πάρου, αναγνωρίζοντας την σπουδαία προσφορά του Οργανισμού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, απαιτεί την άμεση απόσυρση των επίμαχων διατάξεων και την προστασία και ενίσχυση του Χαμόγελου του Παιδιού στο σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρει».