Σημαντική συμφωνία για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Μυκόνου

Υπογράφηκε  η προγραμματική σύμβαση για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Μυκόνου, μεταξύ Δήμου και ανώνυμης αναπτυξιακής εταιρίας.

Η εταιρεία παρέχει επιστημονική και τεχνική υποστήριξη σε φορείς της Αυτοδιοίκησης καθώς και σε φορείς του Δημοσίου και του κοινωνικού τομέα. Παρέχει εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη για την υποστήριξη των δημοσίων φορέων στο έργο τους και σε ότι αφορά στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, καθώς και στην υποστήριξη τους για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων. Παράλληλα, συμβάλλει στον σχεδιασμό και στην υποστήριξη αναπτυξιακών προγραμμάτων και εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων, με στόχο την τοπική ανάπτυξη.

Ο στόχος του Δήμου Μυκόνου

Ο Δήμος Μυκόνου αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εξωστρέφεια του και στην υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού προφίλ στη δράση του, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η «επιλεξιμότητα» του Δήμου σε μία σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών, με στόχο την χρηματοδότηση των δράσεων και των αναγκαίων εκείνων έργων για να επιτευχθούν οι δράσεις που απορρέουν από την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης.

Η έγκριση της συγκεκριμένης σύμβασης αποτελεί ταυτόχρονα μια δέσμευση, αλλά και ευκαιρία για το Δήμο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και να προετοιμαστεί έγκαιρα για την επόμενη γενιά χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπου πλέον η στόχευση τους θα είναι στην υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος, και την γενικότερη ανάπτυξη του νησιού.

Ειδικότερα, με την συγκεκριμένη σύμβαση καθορίζεται το βασικό πλαίσιο συμφωνίας και δημιουργικής συνεργασίας των συμβαλλόμενων μερών και προσδιορίζονται τα μέσα, οι τρόποι και οι διαδικασίες υλοποίησης αυτής της συμφωνίας που στόχο θα έχουν την ορθολογική διαχείριση και την εποικοδομητική λειτουργία του.

Τα 3 υποέργα της σύμβασης

Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης, αποτελεί η υποστήριξη του Δήμου Μυκόνου και η υλοποίηση 3 βασικών υποέργων:

Υποέργο 1: Εκπόνηση προκαταρκτικής προμελέτης με τεχνικοοικονομική αξιολόγηση λύσεων για την «Ανάπλαση παραλιακής οδού Παλαιού Λιμένα – Τουρλού».

Το νησί της Μυκόνου αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους διεθνείς θερινούς προορισμούς με παρατεταμένη τουριστική περίοδο που ξεκινά από τα μέσα Μαρτίου και εκτείνεται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ο κύριος όγκος της τουριστικής κίνησης παρατηρείται τους τρεις θερινούς μήνες οπότε τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια πυκνώνουν υπερβολικά και η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους διασύνδεσης παρουσιάζει πολύ αυξημένο φόρτο.

Λαμβάνοντας υπόψη την κυκλοφορική αυτή «ασφυξία» που προκαλείται τους μήνες αιχμής ειδικά στον οδικό άξονα που ενώνει το λιμάνι της Μυκόνου (παλαιό λιμάνι) με τον Τούρλο (νέο λιμάνι), όταν πλήθος οχημάτων και πεζών σε συνθήκες στενότητας χώρου προσπαθούν να συνυπάρξουν αρμονικά, ο Δήμος Μυκόνου αναζητά άμεση λύση ώστε να διασφαλισθεί αφενός η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση πεζών και ΑΜΕΑ επί του συγκεκριμένου οδικού άξονα και αφετέρου η ενοποίηση και αισθητική αναβάθμιση του ώστε να αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς του νησιού.

Στην προσπάθεια λοιπόν να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί, κυρίως τους θερινούς μήνες και δυσχεραίνει την μετακίνηση τουριστών και μόνιμων κατοίκων του νησιού προκαλώντας έντονη δυσφορία, προτείνεται η υιοθέτηση κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην ευρύτερη περιοχή καθώς και η ανακατασκευή/ ανάπλαση τμήματος της οδού που συνδέει το παλαιό λιμάνι με τον Τούρλο, μήκους 2,2 km περίπου , με την μονοδρόμηση ή/και πεζοδρόμηση τμήματος της.

Η προτεινόμενη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου αναμένεται να φέρει τα ακόλουθα οφέλη: Βελτίωση της κίνησης των πεζών, προώθηση των ήπιων μέσων μετακίνησης με το σχεδιασμό ποδηλατοδρόμου, δημιουργία παραλιακών ζωνών για την αναψυχή κατοίκων και ταξιδιωτών καθώς και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

Υποέργο 2: Υποστήριξη της υπηρεσίας στην εκπόνηση των αρχιτεκτονικών, στατικών και Η/Μ προμελετών του έργου: «Μελέτη κλειστού κολυμβητηρίου στην Μύκονο».

Το υποέργο αφορά στην υποστήριξη της υπηρεσίας για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την κατασκευή ενός σύγχρονου κλειστού κολυμβητηρίου στην Μύκονο για την κάλυψη των αναγκών που αφορούν στην εκγύμναση και αναψυχή των δημοτών. Το κολυμβητήριο θα αποτελέσει μία σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση και θα περιλαμβάνει μια αγωνιστική πισίνα.

Η αγωνιστική πισίνα θα είναι κατάλληλη για αγώνες κλασικής κολύμβησης και υδατοσφαίρισης και θα παρέχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα παρακολούθησης από κατάλληλες κερκίδες. Επιπλέον οι εγκαταστάσεις που θα σχεδιαστούν θα διαθέτουν αποδυτήρια και άλλους βοηθητικούς χώρους, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών πληθώρας επισκεπτών, αθλητών και αθλητικών συλλόγων. Ο σχεδιασμός του έργου του κολυμβητηρίου θα καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου για προγράμματα άθλησης, θα υπακούει στις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα κτίρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα θα ανταποκρίνεται και στις σύγχρονες ανάγκες ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Υποέργο 3: Παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης περιβαλλοντικού αποτυπώματος για την εκτίμηση περιβαλλοντικών δεικτών και σχεδιασμό για την αναβάθμιση του μικροκλίματος.

Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών απαιτήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και των αυξημένων αναγκών του Δήμου Μυκόνου για βελτίωση του αστικού μικροκλίματος, προτείνεται μια σειρά δράσεων ολικής αναβάθμισης. Οι δράσεις προτείνουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπλασης του Δήμου που καλύπτει ενεργειακούς, περιβαλλοντικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς τομείς, λαμβάνοντας υπόψη την μέχρι τώρα δραστηριότητα του Δήμου σε αυτούς τους τομείς με στόχο τη δημιουργία μιας Πράσινης Πόλης και μια γενικότερη αναβάθμιση του αστικού μικροκλίματος.

Οι αυξημένοι ρύποι στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και οι νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της εμφάνισης νέων ιών που αναπτύσσονται και προσβάλλουν τον ίδιο τον πολίτη, καθιστούν αναγκαία την παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων, έτσι ώστε χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης και οπτικοποίησης, να έχει πρόσβαση στη γνώση τόσο ο ίδιος, όσο και η πολιτεία που θα είναι σε θέση να σχεδιάζει και να υλοποιεί κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Η επίτευξη των υψηλών ενεργειακών στόχων απαιτεί εξειδικευμένες και αποδοτικές δράσεις ολιστικής προσέγγισης που λαμβάνουν υπόψη ενεργειακές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους.

Η προτεινόμενη παροχή υπηρεσιών αποσκοπεί στην ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει το δομημένο περιβάλλον, το φυσικό , το κοινωνικό, το δίκτυο αυτοματισμών και έξυπνων εφαρμογών και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας. Οι δράσεις περιλαμβάνουν την αναβάθμιση κτιρίων και ανοικτών χώρων, μέσω της επιλογής των κατάλληλων υλικών, τεχνολογιών και συστημάτων με χρήση ΑΠΕ ώστε να επιτευχθούν οι ενεργειακοί και περιβαλλοντικοί στόχοι μείωσης ενεργειακής κατανάλωσης και μείωσης αποτυπώματος άνθρακα. Η δημιουργία συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και ελέγχου των υγρών και στερεών αποβλήτων, το οποίο θα οδηγήσει στην αναβάθμιση του αστικού μικροκλίματος και στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, θα μειώσει τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών.

Διάρκεια, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμός

Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης ορίζεται σε 12 μήνες. Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης διαμορφώνεται με βάση τις προθεσμίες παράδοσης των διαφόρων παραδοτέων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 167.400 ευρώ και πιο συγκεκριμένα για το οικονομικό έτος 2022, 80.000 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2023, 87.400 ευρώ.

Ετικέτες: