Πρόταση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Ανάφης

Μία πρωτοβουλία του Δήμου Ανάφης οριστικοποιήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με την υποβολή πρότασης για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» της Ανάφης στο πλαίσιο του «ψηφιακού μετασχηματισμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)». Ο συνολικός προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο έργο είναι 210.000 ευρώ και αφορά στην επιλογή τεχνικού συμβούλου για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για τη δημιουργία μελέτης του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σκοπός της πρότασης

Σκοπός της πρότασης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των εργαλείων της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών. Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος. Η υλοποίηση ψηφιακών λύσεων που υποστηρίζονται από τοπικά παραγόμενα δεδομένα στοχεύει σε πιο αποδοτικές, καινοτόμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων, ενώ η αξιοποίηση τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων στοχεύει στην ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Στις λύσεις αυτές συγκαταλέγονται η έξυπνη αστική κινητικότητα και διαχείριση στάθμευσης, η ενεργειακή απόδοση, οι βιώσιμες λύσεις στέγασης, οι ψηφιακές δημοτικές υπηρεσίες παρεχόμενες και μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου GOV.GR και η πολιτοκεντρική διακυβέρνηση, καθώς και η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα συστήματα αυτά, μέσω της υπεύθυνης χρήσης των δεδομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες και της διασφάλισης της ποιότητας, της ασφάλειας και της εμπιστευτικότητας.

Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν βασίζονται σε 7 άξονες, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του marketplace, η οποία αποτελεί καλή πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη μεθοδολογία που αναπτύσσεται στο ευρωπαϊκό marketplace, το “Integrated Explore-Shape-Deal Matchmaking Process”, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα. Οι 7 άξονες όπου εντάσσονται οι δράσεις αφορούν:

-τη βιώσιμη μετακίνηση,

-την εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των δημοτικών τελών και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτηρίων,

-τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων,

-τη βελτίωση της ποιότητας ζωής,

-την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας,

-την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις και διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας,

-την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών.

Η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας με τη χρήση της τεχνολογίας που σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των Δήμων και Περιφερειών της χώρας. Παράλληλα προωθείται η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ένταξη των δημοτών χωρίς διακρίσεις, ενισχύοντας τη συμμετοχική δημοκρατία και την ανοιχτή διακυβέρνηση στη λήψη των αποφάσεων.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί το Δήμο Ανάφης με το ποσό 210.000 ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει τα παρακάτω 3 υποέργα:

1. Ένα κύριο υποέργο που θα περιλαμβάνει το σύνολο των επιλεγμένων δράσεων της πρόσκλησης.

2. Ένα υποέργο ανεξάρτητου συμβούλου-μελετητή για τη σύνταξη της μελέτης ψηφιακού μετασχηματισμού και δημιουργίας του τεχνικού δελτίου

3. Ένα υποέργο για τις δράσεις δημοσιότητας-προβολής.

Η εισήγηση του Δήμου Ανάφης

Συγκεκριμένα ο Δήμος Ανάφης, με σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, εισηγείται τα εξής:

Α. Την αποδοχή των όρων της πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Β. Την υποβολή πρότασης του Δήμου Ανάφης στην Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης με τίτλο «Ψηφιακός μετασχηματισμός Δήμου Ανάφης» και συνολικό προϋπολογισμό 210.000 ευρώ.

Γ. Την επιλογή τεχνικού συμβούλου για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για τη δημιουργία μελέτης ψηφιακού μετασχηματισμού και τεχνικού δελτίου πράξης. Για την ένταξη στο πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων του ΕΣΠΑ, απαιτείται η διασφάλιση της συμβατότητας των έργων που θα υλοποιηθούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής πρόσκλησης, και ιδίως ως προς την επίτευξη των γενικών και ειδικών στόχων και των οροσήμων της. Επομένως ο προγραμματισμός, σχεδιασμός και προετοιμασία τεκμηριωμένης πρότασης απαιτούν προσαρμογή στις απαιτήσεις της πρόσκλησης, για τη μεγαλύτερη δυνατή θετική επίπτωση στην αξιολόγηση και στην έγκριση χρηματοδότησης των παρεμβάσεων. Για το σκοπό αυτό, μέσω της σχετικής παροχής υπηρεσιών, ο Δήμος θα λάβει υπηρεσίες συμβούλου για τη δημιουργία και υποβολή φακέλου πρόταση πράξης δράσεων έξυπνης πόλης, που απαιτούν σύνολο ενεργειών κατά την διαδικασία της ένταξης τους στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ.

Δ. Σύμφωνα με την πρόσκληση, ορίζεται ότι «στη μελέτη δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού του δήμου θα αποτυπώνεται η κοστολόγηση των παραπάνω δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα παραδοτέα της Επιτροπής Διερεύνησης Τιμών του δικαιούχου δήμου, όπου θα αποτυπώνονται τα αποτελέσματα έρευνας αγοράς (τουλάχιστον τρεις μη δεσμευτικές προσφορές από τρεις ανεξάρτητους μεταξύ τους προμηθευτές)». Επομένως είναι απαραίτητη η συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης τιμών για την τεκμηρίωση του προϋπολογισμού των δράσεων που θα εμπεριέχονται στην μελέτη. Το αντικείμενο εργασίας της επιτροπής αυτής θα είναι η αναλυτική τεκμηρίωση του αιτούμενου προϋπολογισμού σε ότι αφορά στις δράσεις / προμήθειες. Ειδικότερα η ως άνω επιτροπή θα συντάξει Πρακτικό Διερεύνησης Τιμών συνοδευόμενο από πίνακες προσδιορισμού κόστους από σχετικές προσφορές και τιμοκαταλόγους υλικών, ενημερωτικά φυλλάδια κ.λ.π. των προμηθευτών, στο πλαίσιο της ανωτέρω πρόσκλησης και όπου αυτό απαιτείται.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα:

Α. Την αποδοχή των όρων της Πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

Β. Την υποβολή πρότασης του Δήμου Ανάφης στην Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΟΤΑ» και συνολικό προϋπολογισμό 210.000 ευρώ.

Γ. Την επιλογή τεχνικού συμβούλου για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για τη δημιουργία μελέτης ψηφιακού μετασχηματισμού και τεχνικού δελτίου πράξης.

 

Ετικέτες: