Οι εθνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

Η εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με ομιλητές τον Βουλευτή και Τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη και τον Τομεάρχη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Νίκο Σκορίνη.

Η εκδήλωση με θέμα: «Δικαιοσύνη Παντού: Οι 6 Εθνικές Προτεραιότητες. Δίκαιο Κράτος, Δίκαιη Κοινωνία, Δίκαιη Οικονομία», διοργανώθηκε στο πλαίσιο των ημερίδων που πραγματοποιεί πανελλαδικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να συνομιλήσει με τις τοπικές κοινωνίες, εξειδικεύοντας τους έξι άξονες του προγράμματός του, όπως παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ 2022 από τον Αλέξη Τσίπρα.

Κάθε ζήτημα δημοκρατίας είναι κορυφαίο ζήτημα”

Ο Ν. Ζαχαριάδης στην ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ένα θέμα που όπως είπε εκθέτει τη χώρα και αποτελεί ντροπή για την ελληνική δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα, ενώ επεσήμανε πως σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε κάτι ανάλογο, ο Πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί και θα είχε οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αναφερόμενος ειδικά στην άγνοια την οποία δήλωσε ότι είχε ο Πρωθυπουργός για το επίμαχο θέμα, δήλωσε πως η δικαιολογία αυτή είναι εξίσου επικίνδυνη και χαρακτήρισε τον Κ.Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης.

Κατανοώντας πως παρόλο που ο απλός πολίτης ο οποίος βασανίζεται με τα καθημερινά προβλήματα ίσως δεν θεωρεί σημαντικό να ασχοληθεί με τα θέματα δημοκρατίας, ανέφερε πως οφείλουμε να ασχολούμαστε ταυτόχρονα και με τα ζητήματα οικονομικής κρίσης και με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που είναι απολύτως κρίσιμα και δύσκολα και με τα ζητήματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων. “Στην πολιτική τα ζητήματα δεν έχουν στεγανά μεταξύ τους” είπε χαρακτηριστικά.

Αρνητικά σχολίασε επίσης το γεγονός πως για το θέμα των υποκλοπών, παρόλο που μία σειρά παραγόντων στη χώρα έχουν βγει και τοποθετηθεί, υπάρχουν ακόμα κάποιοι, μεταξύ των οποίων και πρώην Πρωθυπουργοί εν ζωή, που ακόμα και σήμερα σιωπούν. “Δεν αρμόζει σε δημοκρατική χώρα αυτή η στάση και δεν αρμόζει στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη”.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΥΠ, ο Ν. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματος, στις οποίες μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται η επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η κατάργηση τροπολογίας που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης, νομοθετικό ορισμό των λόγων “εθνικής ασφάλειας”, η εξασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ και η θέσπιση ελέγχου από δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφαση της άρσης του απορρήτου. “Είναι επίκαιρο σήμερα το αίτημα για δημοκρατική αποκατάσταση, για δημοκρατική αλλαγή και για ευρύτερη προοδευτική συσπείρωση, προκειμένου να φύγει αυτή η αυταρχική κυβέρνηση και να ηττηθεί η αντιδημοκρατική και παρακρατική συμπεριφορά¨, είπε κλείνοντας.

Να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ν. Σκορίνης ο οποίος τοποθετήθηκε για τα ζητήματα οικονομίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο οικονομικό μοντέλο που ακολουθείται στην Ελλάδα από την Μεταπολίτευση κυρίως κι έπειτα, το οποίο έφερε μία πλαστή ευημερία στη χώρα για αρκετά χρόνια. “Όταν σκάνε κάποια στιγμή τα φαινόμενα του καπιταλισμού και του φιλελευθερισμού, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που κινδυνεύει περισσότερο από πολλές άλλες στην Ευρώπη” σχολίασε, εξηγώντας εν συνεχεία ότι οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι η κουλτούρα των εισαγωγών που έχει η χώρα, οι οποίες αγγίζουν το 75% των αναγκών της. Όταν ο εγχώριος πλούτος, το ακαθόριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδος, παράγεται κυρίως από την κατανάλωση και δευτερευόντως από την παραγωγή προϊόντων, σε κάθε κρίση όπου η κατανάλωση μειώνεται, θα βρίσκεσαι σε έναν φαύλο κύκλο, εξήγησε.

Κάνοντας εκτενέστερη αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ότι τα στοιχεία της παγκόσμιας έκθεσης που ασχολείται με την επιχειρηματικότητα, δείχνουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι τελικά πιο ευέλικτες και ανθεκτικές απέναντι στις μεγάλες κρίσεις και ο λόγος που στην Ελλάδα είναι τελικά τόσο ευάλωτες είναι το ότι δεν στηρίζονται. Πάνω σε αυτό το ζήτημα, έθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία και προώθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν: κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ρύθμιση χρεών: διαγραφή μέρους βασικής οφειλής χρεών που δημιουργήθηκαν στη υγειονομική κρίση και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό και νέο πτωχευτικό κώδικα – ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Σχολιάζοντας τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν στη χώρα μας, μίλησε με στοιχεία τα οποία δείχνουν πως σήμερα 4.200.000 Έλληνες χρωστάνε συνολικά στην εφορία ληξιπρόθεσμα χρέη 112 δις. Από αυτά, όπως είπε ο κ. Σκορίνης, τα 90 δις τα χρωστάνε 8.500 ΑΦΜ εκ των οποίων τα 5.500 είναι νομικά πρόσωπα. “Το δημόσιο χρέος είναι ξανά μπροστά μας” δήλωσε “και με μαθηματική ακρίβεια θα ξαναμπούμε σε εποχές μνημονίων”.

Άνισες συγκρίσεις

Ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος στη σύντομη ομιλία του, τοποθετήθηκε για τη σύγκριση που κάνει αρκετός κόσμος μεταξύ της εποχής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή, εξηγώντας γιατί αυτή είναι άδικη και άνιση. “Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία συγκεκριμένη πολιτική με μεγάλους συμβιβασμούς λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων όπου δεν υπήρχαν δυνατότητες απεριόριστης δημοσιονομικής πολιτικής, σε αντίθεση με σήμερα που οι δυνατότητες διακίνησης χρήματος είναι πάρα πολύ μεγάλες” εξήγησε ο κ. Συρμαλένιος προσθέτοντας ότι, παρόλα αυτά, η διαχείριση που επιλέγει να κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι για τους λίγους, τους ημέτερους και τους εκλεκτούς. Ο αγώνας για απαλλαγή από αυτήν την κυβέρνηση δεν θα είναι εύκολος, δήλωσε. “Έχουμε απέναντί μας ένα ολόκληρο σύστημα οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, τα οποία είναι διαπλεκόμενα και δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να πέσει στα χέρια της Αριστεράς”.