Κατάληψη Γυμνασίου-Λυκείου στην Άνδρο με πολιτικές προεκτάσεις και αιχμές

Ανοιχτό μέτωπο μεταξύ Δημάρχου και Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με εκατέρωθεν κατηγορίες με φόντο την κατάληψη στο Γυμνάσιο-Λύκειο Γαυρίου

Μεγάλη αναστάτωση και πολιτικές αντιδικίες έχει προκαλέσει η πρόσφατη κατάληψη που σημειώθηκε στο Γυμνάσιο-Λύκειο Γαυρίου στην Άνδρο. Το κλείσιμο του σχολείου έφερε άμεση αντίδραση από τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος τονίζει σε ανακοίνωση του, ότι η συγκεκριμένη κατάληψη είναι υποκινούμενη για πολιτικούς λόγους και μάλιστα από γονείς.

Από την άλλη πλευρά, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, επιστρέφει τα “βέλη” προς τον δήμαρχο Άνδρου κατηγορώντας τον ότι διασπείρει ψεύδη με το να ανακατεύει τους γονείς στη διαδικασία της κατάληψης. Σε τελείως άλλο κλίμα, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφών Βαμβακερός, ο οποίος μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” δεν θέλησε να εμπλακεί στις συγκεκριμένες διαφωνίες και απλά ανέφερε ότι τα αιτήματα των μαθητών δεν αφορούσαν την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά την τοπική αυτοδιοίκηση.

Δήμαρχος Άνδρου: “Θέλησα να το πολιτικοποιήσω γιατί δυστυχώς αυτό γίνεται για πολιτικούς λόγους”

Μετά την έναρξη της κατάληψης, ο Δήμος Άνδρου ενημερώθηκε για το περιστατικό και η αντίδραση του ήταν άμεση. Η “Κοινή Γνώμη” μίλησε με τον κ. Λοτσάρη, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει παραπάνω έκταση στο θέμα και μας παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης. Παρόλα αυτά ανέφερε ότι, “θέλησα να το πολιτικοποιήσω γιατί δυστυχώς κατά την εκτίμηση μας αυτό γίνεται για πολιτικούς λόγους. Τα παιδιά από ότι κατάλαβα δεν γνώριζαν και τις διαδικασίες και ποιος είναι υπεύθυνος για ποιο ζήτημα. Θα πρέπει ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τον τομέα του”. 

Η ανακοίνωση του δημάρχου Άνδρου

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση γεμάτη αιχμές θέλησε ο δήμαρχος Άνδρου να πάρει θέση, στην κατάληψη του Γυμνάσιο Λυκείου Γαυρίου. Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Με ιδιαίτερο προβληματισμό ενημερώθηκε ο Δήμος μας για την κατάληψη των μαθητών στο κτίριο του Γυμνασίου Λυκείου στο Γαύριο. Ο προβληματισμός όμως μετατράπηκε σε αγανάκτηση όταν ενημερωθήκαμε ότι την κατάληψη υποκινεί γονέας. Ο Δήμος πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει ότι τα σχολεία, ως κοιτίδες γνώσης και κοινωνικοποίησης παραμένουν πάντα ανοιχτά. Ο διάλογος γίνεται πάντα με ανοιχτά τα σχολεία. Ο Δήμος ήταν και είναι ανοιχτός στον διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, με το σχολείο όμως πάντα σε λειτουργία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τα παιδιά να ανοίξουν το σχολείο. Ο Δήμος ήταν και θα είναι δίπλα τους – στο μέτρο που του αναλογεί – αφού αυτά που εμφανίζονται ως αιτήματα των μαθητών όπως μας μεταφέρθηκαν αφορούν και άλλους φορείς πλην του Δήμου όπως, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Υπουργείο Παιδείας.

“Καλούμε μια ελάχιστη μερίδα γονέων να μην χρησιμοποιούν το σχολείο ως τόπο άσκησης πολιτικών παιχνιδιών”

Ενώ επαναλαμβάνει στην ανακοίνωσή του, ότι η κατάληψη έχει πολιτικές προεκτάσεις, “Καλούμε τον Διευθυντή του σχολείου να εφαρμόσει ό,τι προβλέπεται για αυτές τις περιπτώσεις.

Καλούμε κυρίως μια ελάχιστη μερίδα γονέων να μην χρησιμοποιούν το σχολείο ως τόπο άσκησης πολιτικών παιχνιδιών. Ο χώρος του σχολείου είναι ιερός και δεν επιδέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές. Είναι επιτακτικό η πολιτική να μείνει έξω από τα σχολεία. Αλίμονο εάν τα σχολεία γίνουν μέρος των πολιτικών αντιπαραθέσεων και πολιτικών στρατηγικών εν όψη των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών, των γονιών και των καθηγητών θέλει ανοιχτό το σχολείο.

Να επαναλάβουμε δε ότι ΚΑΝΕΝΑ από όσα μας μεταφέρθηκαν ως αιτήματα των μαθητών δεν έχει υποβληθεί ως τώρα στον Δήμο μας.

Είμαστε δίπλα στην σχολική κοινότητα και θα δουλέψουμε για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του σχολείου, ενώ εννοείται ότι είμαστε διαθέσιμοι για έναν ειλικρινή διάλογο γύρω από την λειτουργία του, με την βασική όμως προϋπόθεση ότι το σχολείο θα ανοίξει άμεσα και θα ομαλοποιηθεί η λειτουργία του.”

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων: “Ο δήμαρχος διασπείρει ψεύδη, στοχοποιώντας γονείς”

Στην αντεπίθεση μετά την ανακοίνωση του δημάρχου πέρασε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου – Λυκείου Γαυρίου με δική του ανακοίνωση, όπου κατηγορεί ανοικτά τον δήμαρχο για ψεύδη, “Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε για το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δήμαρχος του νησιού μας για την κατάληψη που γίνεται στο Γυμνάσιο -Λυκειο Γαυρίου. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πόσο γρήγορα είναι τα αντανακλαστικά του πράγμα που δεν συνέβη ποτέ στις τόσες επιστολές που έχουμε στείλει ως σύλλογος αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τη λειτουργία του σχολείου μας, τα κτιριακά κ.λ.π.

Θεωρούμε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να καπηλεύεται τα προβλήματα των παιδιών στη σχολική καθημερινότητά τους και να χρησιμοποιεί ο ίδιος πολιτικά την συγκεκριμένη κατάσταση διασπείροντας ψεύδη και στοχοποιώντας γονείς, σύμφωνα με πληροφορίες από " στενούς" συνεργάτες του. Ο Σύλλογος Γονέων από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την κατάληψη ήταν παρών και σε συνεργασία με τους καθηγητές προσπάθησε να λειτουργήσει συμβιβαστικά επιδιώκοντας το διάλογο με τους μαθητές, τους καθηγητές αλλά και τη δημοτική αρχή.”

Παράλληλα κατηγόρησε τον Δήμαρχο Άνδρου ότι δεν παραβρέθηκε το πρωί της Τετάρτης στο σχολείο όπως είχε υποσχεθεί και έκλεισε την ανακοίνωσή της λέγοντας, “Καλούμε λοιπόν όποιον έχει αποδείξεις για υποκίνηση της κατάληψης από γονείς να τα δημοσιοποιήσει, διαφορετικά να σωπάσει και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν το σχολείο μας.”

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων: “ Η κατάληψη αφορούσε την τοπική αυτοδιοίκηση”

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφών Βαμβακερός, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την κατάληψη στο Γυμνάσιο-Λύκειο Γαυρίου και μεταξύ άλλων ανέφερε, “Είχα στενή επικοινωνία με τον διευθυντή του σχολείου στο Γαύριο και εκείνος με ενημέρωσε ότι τα αιτήματα των μαθητών ήταν για τα λεωφορεία. Εμείς από την μεριά μας ενημερώσαμε τους γονείς και τα παιδιά ότι αυτό το κομμάτι αφορά την Περιφέρεια και δεν είναι εκπαιδευτικό ζήτημα. Μετά από τη συγκεκριμένη αναφορά μου, ο διευθυντής μου ανέφερε ότι η κατάληψη θα λήξει σήμερα.”

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του δημάρχου Άνδρου, ότι η κατάληψη υποκινήθηκε από κάποιον γονέα για πολιτικούς λόγους, ο κ. Βαμβακερός είπε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν δεν αφορούσαν την εκπαίδευση και δεν θέλησε να τοποθετηθεί περαιτέρω, ενώ συμπλήρωσε, “εγώ έδωσα την εντολή που προβλέπει ο νόμος εδώ και δύο χρόνια, που λέει ότι όταν υπάρχει παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ξεκινάει τηλεκπαίδευση” και τόνισε για ακόμα μία φορά ότι το ζητούμενο της κατάληψης αφορούσε την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι την εκπαιδευτική κοινότητα.