Προς ολοκλήρωση η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης και ο ΒΙΟ.ΚΑ. στην Κίμωλο

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις για να μπει σε εφαρμογή η υλοποίηση, κάποιων εξαιρετικά σημαντικών έργων που αφορούν τη βελτίωση της ύδρευσης στην Κίμωλο. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε, σύσκεψη του Δήμου με την Τεχνική Εταιρία ΜΟΔ Α.Ε. για την δημοπράτηση των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης και τον έλεγχο και τη θεώρηση της μελέτης των έργων βελτίωσης του Βιολογικού Καθαρισμού.

Το αντικείμενο των έργων

Τα έργα αυτά είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” και πλέον στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” συνολικού ποσού 7.238.885,41 ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο των έργων είναι:  

α) Η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης του χωριού της Ψάθης και η επέκταση τους προς Πράσσα και Καλαμίτσι 

β) Η αντικατάσταση των δικτύων αποχέτευσης του χωριού και κατασκευή δικτύων στον οικισμό της Ψάθης, και τέλος, 

γ) Η βελτίωση των εγκαταστάσεων ΒΙΟ.ΚΑ και η μετατροπή του σε τριτοβάθμια επεξεργασία.

Κ. Βεντούρης: “Από τα πιο σημαντικά έργα που θα γίνουν στο νησί μας”

Ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των συγκεκριμένων έργων, “Είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που θα γίνουν στο νησί μας. Το κυνηγάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αυτή τη στιγμή εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση. Έχει ολοκληρωθεί ήδη η μελέτη για την ύδρευση και την αποχέτευση και παράλληλα σε συνεργασία με την ΜΟΔ, προσπαθούμε να ωριμάσουμε και την μελέτη για την βελτίωση του Βιολογικού Καθαρισμού. Αναμένουμε λοιπόν ότι ολοκληρωθούν σύντομα τα έργα, σε συνεργασία με την ΜΟΔ, καθώς εμείς δεν έχουμε Τεχνική Υπηρεσία”.

“Έχουμε σχεδιάσει ήδη μία νέα μονάδα αφαλάτωσης και με χρήση πράσινης ενέργειας”

“Στόχος είναι να θα δώσουν λύση στον παραδοσιακό οικισμό αλλά και στο λιμάνι της Ψάθης και φυσικά θα απολαμβάνουν το νερό και σε άλλες περιοχές του νησιού”, ανέφερε ο κ. Βεντούρης και συμπλήρωσε πως “σε εμάς λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια μονάδα αφαλάτωσης και δεν έρχονται πλέον αυτά τα κοστοβόρα υδροφόρα πλοία στο νησί μας και φυσικά επειδή οι ανάγκες μεγαλώνουν, έχουμε σχεδιάσει και ήδη το έχουμε δρομολογήσει, για μία νέα μονάδα αφαλάτωσης και με χρήση πράσινης ενέργειας, καθώς το 70% θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά, που εναρμονίζονται με την αρχιτεκτονική και την γραφικότητα του νησιού μας.”