Νίκος Συρμαλένιος - Βουλευτής Κυκλαδων ΣΥΡΙΖΑ

Αποκλεισμός πλειοψηφίας πολύ μικρών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα «Πράσινη παραγωγική επένδυση ΜμΕ»

  • Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023 - 08:24

Κοινό Δελτίο Τύπου του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ  Νίκου Συρμαλένιου και του βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ , Αλέξη Χαρίτση  . 

Με την πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση και την συνυπογραφή 62 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνεται η ανάγκη να αναθεωρηθούν οι προϋποθέσεις ή να αρθεί το κριτήριο του ορίου των μονάδων εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης (ΕΜΕ) του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΜμΕ» του ΕΣΠΑ, για να μπορέσουν να  συμμετέχουν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Δυστυχώς, το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην έκδοση της τελικής πρόσκλησης χωρίς να λάβει υπόψη του τις επισημάνσεις των βουλευτών.

Αντίστοιχα και στην πρόσφατη προδημοσίευση της Δράσης «Πράσινη παραγωγική επένδυση ΜμΕ» του ΕΣΠΑ που αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 30.000 έως 200.000 ευρώ, που απευθύνεται κατά βάσει στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων αυτών, αποκλείονται από το πρόγραμμα οι επιχειρήσεις που ο αριθμός του προσωπικού που απασχολούσαν το 2022 αντιστοιχεί σε λιγότερες από 2 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ), ήτοι σε λιγότερα από 600 ένσημα συνολικά ετησίως.

Για παράδειγμα, μια μικρή δηλαδή τουριστική επιχείρηση 20 ενοικιαζόμενων δωματίων, συνήθως οικογενειακή, απασχολεί 3 με 4 άτομα μερικής ή/και πλήρους απασχόλησης από 120 ένσημα ετησίως, δηλαδή εργασία 100 -120 ημέρες τη σεζόν των περισσότερων νησιών. Αυτή η επιχείρηση λοιπόν εάν συγκεντρώνει 450 ένσημα ή 1,5 ΕΜΕ αποκλείεται από το πρόγραμμα.Το παραπάνω παράδειγμα είναι ενδεικτικό για την πλειοψηφία των ΜμΕ επιχειρήσεων και κυρίως εποχιακών επιχειρήσεων (εστίασης και διαμονής) στα νησιά των Κυκλάδων.

Τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα όχι μόνο δεν δημιουργούν ίσες ευκαιρίες ως προς την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στην κρίσιμη για αυτές χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά αντίθετα οδηγούν στο «άνοιγμα της ψαλίδας» προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Αλέξης Χαρίτσης και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσαν από κοινού και σχετική Αναφορά την επιστολή διαμαρτυρίας του Σωματείου Ξενοδόχων Μήλου, στις 27/1/2023.

Δείτε την Αναφορά στον σύνδεσμο