“Κόκκινο πανί” το θέμα των σκουπιδιών στην Σαντορίνη

Μετωπική σύγκρουση των ξενοδόχων της Σαντορίνης, με Δήμο, Περιφέρεια αλλά και την κυβέρνηση, με φόντο τον ΧΑΔΑ του νησιού, που έχει γίνει, όπως τονίζουν, ανεξέλεγκτος από όλες τις απόψεις. Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης εξέδωσε ανακοίνωση για τις προσβλητικές, αποκρουστικές και δυσφημιστικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, εικόνες που μπορεί να αντικρίσει κάποιος με τα απορρίμματα στο νησί.  Η επιστολή έχει ως παραλήπτες, τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Θήρας, Αντώνη Σιγάλα.

Α. Ηλιόπουλος: “Ο Δήμος Θήρας δεν έχει κάνει το παραμικρό”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και αρχικά αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να συντάξει αυτή την επιστολή, “Εδώ και πάρα πολύ καιρό, θα έλεγα εδώ και κάποια χρόνια, η κατάσταση με το ΧΑΔΑ αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Το 2020 όταν ήταν και η πρώτη χρονιά της πανδημίας, είχε έρθει και ο πρωθυπουργός στην Σαντορίνη, είχε εξαγγείλει κάποια πράγματα τότε μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς και μεταξύ αυτών, ήταν και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού, ένα θέμα οποίο εμπλέκεται και η Περιφέρεια, αλλά κυρίως ο Δήμος. Ο Δήμος Θήρας όμως εδώ και 3 χρόνια περίπου, δεν έχει κάνει το παραμικρό, και μάλιστα, οι όποιες ενέργειες έχουν γίνει, έχουν χειροτερέψει την κατάσταση. Για παράδειγμα, μέχρι πέρυσι τα απορρίμματα θαβόντουσαν σε αυτό το σημείο που αναφέρουμε, αλλά πλέον αυτό το σημείο έχει κορεστεί και δεν υπάρχει χώρος να θαφτούν άλλα απορρίμματα, με αποτέλεσμα απλά να πηγαίνουν τα φορτηγά και να τα αδειάζουν εκεί και να γίνεται το κακό χάλι”. 

Ανεξέλεγκτη κατάσταση στον πιο διάσημο δρόμο

Την ίδια στιγμή μίλησε για την εικόνα που αντικρίζει κάποιος αν περάσει από αυτό το σημείο, “Αυτή η εικόνα είναι ορατή από έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Σαντορίνης, την κεντρική οδό Φηρών-Πύργου. Ο πιο πολύς κόσμος από όσους επισκέπτονται την Σαντορίνη περνάει από αυτή την οδό. Ο χώρος που αυτή τη στιγμή πετάμε όλοι μας τα σκουπίδια, είναι ένα χώρος χαρακτηρισμένος Natura, γιατί είναι η καλντέρα της Σαντορίνης, στην οποία δεν επιτρέπεται να χτίσεις και είναι ένα σημείο απείρου κάλλους, με αυτό το υπέροχο και πολυδιαφημισμένο ηλιοβασίλεμα. Εκτός, από Natura, είναι και χαρακτηρισμένος και αρχαιολογικός χώρος. Και αυτόν τον χώρο εμείς τον καταστρέφουμε και πετάμε τα σκουπίδια μας και κανείς δεν κάνει τίποτα για αυτό.”

“Αν δεν βρεθεί λύση, είμαι διατεθειμένος να φτάσω και ως τον πρωθυπουργό”

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει κάνει να μιλήσει με όλους τους φορείς και στο πως έφτασε στον υπουργό Περιβάλλοντος, “Το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο και μετά από συνεχείς συζητήσεις που έχουν γίνει και με τον δήμαρχο Σαντορίνης και με τον περιφερειάρχη. Συγκεκριμένα με τον κ. Χατζημάρκο μίλησα ξανά το Σάββατο και τον ρώτησα τι θα γίνει, και αφού μου είπε ότι ως Περιφέρεια έχει κάνει ότι μπορεί, και του απάντησα ότι δεν υπάρχει λύση, μου είπε ότι φταίει ο Δήμος. Με λίγα λόγια ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο. Ο δήμαρχος από την άλλη μας λέει ότι κάποιοι από την αντιπολίτευση δεν τον αφήνουν να κάνουν τη δουλειά του. Από την άλλη φτάσαμε και ως τον υπουργό Τουρισμού, τον κ. Κικίλια, ο οποίος μας είπε ότι παρόλο που δεν είναι αρμοδιότητα του, θα προσπαθήσει να κάνει μία παρέμβαση. Μετά από όλα αυτά, αποφασίσαμε να στείλουμε μία επιστολή στον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Σκρέκα. Γιατί πλέον εκτός από αυτήν την πολύ άσχημη εικόνα, πλέον υπάρχει κίνδυνος και για την υγεία.”, ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι θα περιμένει μία απάντηση από τον υπουργό καθώς οι απαντήσεις που έχει πάρει από τους υπόλοιπους, είναι ανεπαρκείς και δεν δίνουν καμία λύση, και τονίζει “Για αυτό ρωτώ και στην επιστολή, αν έχουν κάποια λύση. Εμείς σαν ξενοδόχοι είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε την όποια πρωτοβουλία. Αν δεν βρεθεί και με αυτόν τον τρόπο λύση, είμαι διατεθειμένος να φτάσω και ως τον πρωθυπουργό.”

Η επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Με την παρούσα επιστολή ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για τη απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση και το μέλλον της χωματερής (ΧΑΔΑ) Σαντορίνης.

Οι επισυναπτόμενες εικόνες, αντί να διαφημίζουν την θέα στην Καλντέρα με το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, είναι αν μη τι άλλο προσβλητικές, αποκρουστικές και δυσφημιστικές.

Η αγωνία μας είναι μεγάλη, καθώς με την εικόνα που παρουσιάζει η χωματερή τον τελευταίο καιρό μας προβληματίζει ανησυχητικά, πρωτίστως για την υγεία όλων των  κατοίκων και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, αλλά και τον κίνδυνο εξάπλωσης κάθε μορφής ασθένειας που εγκυμονεί μια χωματερή σε αυτή την κατάσταση .

Είμαστε προ των πυλών για την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2023, μια σεζόν που όλοι οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου ευελπιστούν να είναι η χρονιά της κανονικότητας, αλλά όλοι έχουμε κυριευθεί από την αγωνία και τον φόβο για το τι μπορεί να συμβεί με την χωματερή σε αυτήν την κατάσταση.

Με αυτή την εικόνα πως θα υποδεχθουμε τους επισκέπτες μας; Πως σε ένα νησί όπως η πολυδιαφημισμένη και πολυβραβευμένη Σαντορίνη, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού τουρισμού, λίγα μόλις μέτρα από την πρωτεύουσα της και σε περιοχή Natura όπως είναι η Καλντέρα, πετάμε τα σκουπίδια τα οποία πλέον ούτε που τα θάβουμε; Γιατί να υποβαθμίζουμε τόσο πολύ το τουριστικό προϊόν μας;

Ας αναλογιστούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση αυτοανάφλεξης, με τα τοξικά αέρια και την ατμοσφαιρική ρύπανση που θα προκληθεί. Το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας βρίσκεται μόλις 400 μέτρα μακριά.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για το άμεσο μέλλον, η θα ευαισθητοποιηθούμε όταν τα ξένα ΜΜΕ θα μας έχουν πρώτο θέμα, όχι όμως πλέον για την ομορφιά του τόπου μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, αλλά για ένα τόσο αρνητικό γεγονός; Θα ρισκάρουμε να τιναχθούν όλα στον αέρα και να καταστρέψουμε την οικονομία του νησιού μας και κατ’ επέκταση την φήμη όλης της Ελλάδας;

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων, του Δήμου Θήρας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.  

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ρισκάρει τους κόπους ενός ολοκλήρου νησιού, αλλά πρωτίστως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την υγεία την δική μας και των επισκεπτών μας.

Ζητάμε να εγγυηθείτε την ασφάλεια,την βιωσιμότητα, την δημόσια υγεία, την ομαλή λειτουργία του νησιού μας και το δικαίωμα μας να ζούμε και να δραστηριοποιούμαστε σε αυτό.

Είμαστε δίπλα σε όποιον μας χρειαστεί και διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, υλικό η/και οικονομικό. Στα μεγάλα προβλήματα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.

Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και στην προστασία του νησιού μας, αυτό το διαμάντι της Ελλάδος, που πρεσβεύει τη χώρα μας σε όλο το τουριστικό παγκόσμιο στερέωμα!

Ας αγαπήσουμε  τον τόπο μας περισσότερο, ας κάνουμε αυτό που πρέπει, ας προστατέψουμε την υγεία και το περιβάλλον μας.

Θέλουμε να έχουμε έναν πρότυπο διεθνή τουριστικό προορισμό, αξιοπρεπή και βιώσιμο και να αισθανόμαστε περήφανοι για το νησί μας.