Ηχηρό “όχι” από την Πάρο για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Σθεναρή αντίσταση απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του νερού, που “επιχειρείται” από το νέο σχέδιο νόμου, προέβαλλαν σύσσωμοι στην Πάρο, από την διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Πάρου, μέχρι τη Δημοτική Αρχή του νησιού. Όπως τονίζουν όλοι, το νερό είναι ένα φυσικό αγαθό στο οποίο έχουν δικαίωμα και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, και θεωρείται ανεπίτρεπτη η όποια συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του, για αυτό και η πρόταση περί απόσυρσης στο σύνολο των άρθρων του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, ήταν ομόφωνη.

Το Σχέδιο Νόμου

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφορά στην «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Αποβλήτων και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Πάρου, Νικόλαος Καραμανές εισηγήθηκε το θέμα και ενημέρωσε τα μέλη για το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου. Όπως είπε, “Με αιφνίδιο τρόπο τίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργώντας ένα καινούριο πλαίσιο που πλήττει τη λειτουργία των ΔΕΥΑ, που είναι και οι βασικοί πάροχοι ύδατος. Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, καμία διαβούλευση δεν έγινε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της, αντιθέτως δε, προτείνονται γενικά και αόριστα παρεμβάσεις από μία Ανεξάρτητη Αρχή η οποία καλείται να ρυθμίσει το κοινωνικό αγαθό του νερού, όταν ο σκοπός των Ανεξάρτητων Αρχών, είναι να ρυθμίζουν την ελεύθερη αγορά που λειτουργεί υπό συνθήκες ανταγωνισμού.”

Οι ΔΕΥΑ δεν έχουν ανάγκη τη Νέα Ρυθμιστική Αρχή

Όπως τονίζει, ο κ. Καραμανές, “Οι ΔΕΥΑ μπορούν να προχωρήσουν οι ίδιες σε ουσιαστικές αναβαθμίσεις του τρόπου λειτουργίας τους, χωρίς τη δημιουργία της Νέας Ρυθμιστικής Αρχής. Η δυνατότητα της νέας ρυθμιστικής αρχής να προτείνει συγχωνεύσεις υφιστάμενων ΔΕΥΑ, που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα, θέτει σε κίνδυνο τις ΔΕΥΑ που λειτουργούν μέχρι και σήμερα χωρίς προβλήματα και αποτελούν πρότυπα Δημοτικών Επιχειρήσεων.”

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι, “Με τις διατάξεις που προτείνονται στα άρθρα του νομοσχεδίου σχετικά με τις αρμοδιότητες της νέας αυτής αρχής, τη σύνθεση της και τη λειτουργία της, επέρχεται πλήρης κατάργηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των ΔΣ των ΔΕΥΑ, καθώς και αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Συμβουλίων που τα ελέγχουν, δημιουργούνται δε αντικρουόμενες διατάξεις, οι οποίες έμμεσα επιδιώκουν να καταργήσουν ισχύουσες διατάξεις. Επιπροσθέτως, με το εν λόγω νομοσχέδιο, εφόσον ψηφιστεί, θα τεθούν σε ισχύ αντίθετες διατάξεις, που με την πολυνομία αυτή θα δημιουργήσουν εύλογα σύγχυση και θα επιφέρουν σε δεύτερο χρόνο την πλήρη διάλυση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες επιτελούν δια νόμου κοινωφελή σκοπό και διαχειρίζονται δημόσιο αγαθό.”

Γ. Πούλιος: “Η ΔΕΥΑΠ ζητά ομόφωνα την απόσυρση του νομοσχεδίου”

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάρου, Γεώργιος Πούλιος, ο οποίος τόνισε “Όσοι εργάζονται και εργάστηκαν σε ΔΕΥΑ, αλλά και όσοι βρέθηκαν στις διοικήσεις τους, φρόντισαν με τον καλύτερο τρόπο τη λειτουργία τους. Κανένας δεν αρνείται ότι θα πρέπει να υπάρξει θεσμική και συντονισμένη συζήτηση για να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα ποιο εξελιγμένο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΥΑ προς όφελος των Δημοτών. Βρισκόμαστε ενάντιοι σθεναρά σε κάθε προσπάθεια διάλυσης των ΔΕΥΑ, που απέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια τη χρησιμότητά τους και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών τους στους πολίτες/Δημότες . Με μια βαθύτερη ανάγνωση είναι κατανοητό ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο όπως αυτό διαμορφώθηκε ανοίγεται ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης του νερού. Αντιστεκόμαστε σθεναρά μπροστά σε αυτή την απόπειρα διάλυσης των ΔΕΥΑ και ιδιωτικοποίησης του νερού ως δημόσιο αγαθό. Η ΔΕΥΑ Πάρου έχει καταστεί σήμερα κινητήρια δύναμη έργων πνοής για το νησί μας. Για όλους τους παραπάνω λογούς η Διοίκηση της ΔΕΥΑΠ ζητά ομόφωνα την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού, με ρητή επιφύλαξη άσκησης παντός νόμιμου δικαιώματος μας.”

Μ. Κωβαίος: “Το νερό είναι φυσικό αγαθό”

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και τόνισε, “Εμείς έχουμε μία από τις καλύτερες ΔΕΥΑ στη χώρα και είμαστε περήφανοι για αυτή. Παράλληλα, τονίζουμε ότι το νερό είναι φυσικό αγαθό, πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των Δήμων και δεν μπορεί να μπει σε κανόνες ελεύθερης αγοράς. Είμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση των φυσικών πόρων”. Παράλληλα, ο κ. Κωβαίος, ο οποίος ήταν παρών στη δημόσια συνεδρίαση της ΔΕΥΑ Πάρου, συμφώνησε με τις απόψεις της ΚΕΔΕ περί απόσυρσης του σχεδίου νόμου και εξήρε το έργο της ΔΕΥΑ ενώ κλείνοντας διατύπωσε την πάγια άποψη του ότι η διαχείριση του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης των αποβλήτων πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητα των Δήμων και των Επιχειρήσεων του.

Κ. Ροκονίδας: “Να αγωνιστούμε για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης στο νερό”

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Πάρου, Κωνσταντίνος Ροκονίδας, δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του με το σχέδιο νόμου, αναφέροντας πως “αυτή η πολιτική οδηγεί στη πλήρη εμπορευματοποίηση των νερών. Ας μη ξεχνάμε ότι συνταγματικά κατοχυρωμένα είναι και τα δικαιώματα στην δωρεάν Παιδεία, τη δωρεάν Υγεία και Πρόνοια. Για το λόγο, αυτό, καλούμε εργαζόμενους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και τα λαϊκά στρώματα στο σύνολο τους, να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όχι μόνο τη ματαίωση των νέων κυβερνητικών σχεδιασμών, αλλά για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης στο νερό, στη ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο, ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης με κεντρικό σχεδιασμό προς όφελος τους, της μόνης πρότασης που είναι ικανή να εξασφαλίσει το νερό ως κοινωνικό αγαθό.”

Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Πάρου

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Πάρου, τοποθετήθηκε με ανακοίνωση, μέρος της οποίας ακολουθεί: “Σε τι χρειάζεται μία «Ρυθμιστική Αρχή» για το Νερό, από τη στιγμή που, με συνεχείς αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Νερό ορίζεται ως αποκλειστικά δημόσιο αγαθό. Για μας είναι προφανής ο λόγος: Θέλουν να μπουν και στην αγορά του νερού, να ελέγξουν ακόμα ένα κοινωνικό αγαθό, μετά την Υγεία, την Παιδεία, την Ενέργεια. Απαίτηση μας είναι η άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Νομοσχεδίου.”

Τοποθέτηση “μέσω” Νόμπελ

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ, Κωνσταντίνος Πιερτζοβάνης υποστήριξε ότι, “Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις που θα φέρει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης στους Δημότες μας, η εμπειρία έχει δείξει ότι θα υπάρξει και έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με απρόβλεπτες επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν και στην οικονομία του νησιού”, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε το μέλος του ΔΣ ΔΕΥΑΠ, Παναγιώτης Μιχαλάτος, ο οποίος ανέφερε τα λόγια του Ζοζέ Σαραμάγκου (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1998), “Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε ….την μάνα που σας γέννησε.”. 

Ομόφωνη απόφαση εναντίωσης στο Σχέδιο Νόμου

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε την πρόταση περί απόσυρσης στο σύνολο των άρθρων του υπό ψήφιση νομοσχεδίου και συντάσσεται με τις θέσεις που κατατέθηκαν από την Κ.Ε.Δ.Ε. και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α στη διαβούλευση περί απόσυρσης του σχεδίου νόμου, καθώς και της ΠΟΕ ΔΕΥΑ. Παράλληλα αποφάσισε να γίνει ενημέρωση των πολιτών και των βουλευτών του Νομού Κυκλάδων, για τις θέσεις της.