Πλωτή εξέδρα για υποδοχή περισσότερων σκαφών στην Αντίπαρο

Ένα έργο που θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή, όσων αποφασίζουν να ταξιδέψουν με το σκάφος τους στην Αντίπαρο, θα υλοποιηθεί άμεσα, καθώς εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και καθορίστηκαν οι όροι για ηλεκτρονική διαδικασία που θα αφορά στην «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος πλωτών-προβλητών για τον ελλιμενισμό σκαφών στο Λιμάνι της Αντιπάρου», συνολικού προϋπολογισμού 78.740 ευρώ.

Τι αφορά το έργο

Οι υπό προμήθεια πλωτές προβλήτες πρόκειται να εγκατασταθούν για εποχιακή χρήση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Yπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που αφορά “Τοποθέτηση πλωτών εξεδρών, επιφάνειας μέχρι 150 τετραγωνικών μέτρων, στη θάλασσα, χωρίς επέμβαση στον αιγιαλό, για εποχιακή χρήση”.

Σύμφωνα με άρθρο της συγκεκριμένης απόφασης, και με την επιφύλαξη των διατάξεων για τις περιοχές απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας, επιτρέπεται, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, να τοποθετούνται στη θάλασσα, χωρίς επέμβαση στον αιγιαλό, πλωτές εξέδρες επιφάνειας μέχρι 150 τετραγωνικών μέτρων, και για εποχιακή χρήση μέχρι έξι μηνών ετησίως, μεταξύ των μηνών Μαρτίου και Νοεμβρίου, για την εξασφάλιση πρόσβασης και για την επιδίωξη των ακόλουθων σκοπών:
α) πρόσδεση σκαφών,
β) πρόσβαση των λουόμενων σε δύσβατες παραλίες
ή σε δύσβατες θαλάσσιες περιοχές, πλησίον της ακτής,
γ) διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων,
δ) σημείο εκκίνησης και στάθμευσης, μηχανοκίνητων και μη, θαλάσσιων μέσων αναψυχής. Η στάθμευση συνίσταται στην πρόσδεση ή εναλλακτικά στην έδραση και προσαρμογή του κύτους του σκάφους σε ειδικά διαμορφωμένη πλωτή εξέδρα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα μικρότερο της ημέρας,
ε) πρόσδεση σκαφών που χρησιμοποιούνται για τη ναυαγοσωστική κάλυψη λουτρικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,
στ) διενέργεια καταδύσεων αναψυχής και
ζ) εγκατάσταση και λειτουργία κολυμβητικών μονάδων.

Για την έκδοση απόφασης τοποθέτησης και χρήσης πλωτής εξέδρας εντός Θαλάσσιας Ζώνης Λιμένα, ο αρμόδιος φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα υποβάλει στη Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τ. Φαρούπος: “4 χρόνια προσπαθούμε να το δημιουργήσουμε”

Ο δήμαρχος Αντιπάρου, Τάσος Φαρούπος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το συγκεκριμένο έργο, που θα δώσει μία “ανάσα” στο θέμα της ανάγκης ελλιμενισμού των σκαφών και για το οποίο προσπαθούν εδώ και αρκετά χρόνια. “Δεν θα είναι κάτι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή, αλλά την επόμενη χρονιά, έχουμε σκοπό να το μεγαλώσουμε, ακόμα περισσότερο. 4 χρόνια προσπαθούμε να το δημιουργήσουμε αλλά κολλούσε και λόγω υποστελέχωσης. Τώρα πλέον έχουμε υπογράψει μία σύμβαση με την Αναπτυξιακή Εταιρία, και είμαστε στο στάδιο υλοποίησης του διαγωνισμού. Αυτή την εξέδρα έχουμε σκοπό ως Δήμος, να την παραχωρήσουμε στον Ναυτικό Όμιλο, ώστε να έχει ένα επιπλέον έσοδο από τα σκάφη που θα δένουν. Τους Συλλόγους θα πρέπει να τους βοηθάμε και ειδικά όσους ασχολούνται με παιδιά”, τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αντιπάρου.

“Με την πλωτή εξέδρα θα προσπαθήσουμε να λύσουμε, ένα μέρος του προβλήματος”

Στη συνέχεια ο κ. Φαρούπος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει η Αντίπαρος με τον ελλιμενισμό των σκαφών, επισημαίνοντας πως “η Αντίπαρος έχει πρόβλημα, με τον ελλιμενισμό των σκαφών, καθώς έχει πάρα πολλά σκάφη, από θαλαμηγούς, μέχρι φουσκωτά, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν χώρο για να δέσουν. Αυτό που θα κάνουμε τώρα, θα προσπαθήσουμε να λύσει, ένα μέρος του προβλήματος. Παράλληλα, πραγματοποιείται και η τσιμεντόστρωση του λιμενοβραχίονα, στο οποίο έχει βγει ανάδοχος και είναι ένα μεγάλο έργο, πάνω από 1,5 εκ. ευρώ, όπου θα γίνει μία μικρή μαρίνα, περίπου 120 μέτρα μήκος επί 20 μέτρα φάρδος, με pillars, παγκάκια και ένας χώρος περιπάτου. Λογικά, μετά το καλοκαίρι, θα ξεκινήσουν τα έργα για να μην υπάρχει όχληση, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.”