Οι δράσεις που αναμένεται να αναδείξουν γαστρονομικά τα πέντε νησιά του Δήμου μέσα στο 2024

Η γαστρονομική προβολή της Νάξου σε δημόσια διαβούλευση

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προτίθεται να διευρύνει τις ενέργειες τουριστικής προβολής που υλοποιεί, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα του 2024 δύο διοργανώσεις με σκοπό τη στοχευμένη προβολή της γαστρονομίας στα πέντε νησιά του Δήμου. Έτσι, ανέθεσε την ετοιμασία εισήγησης με αντικείμενο τη γαστρονομική προβολή της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, η οποία τίθεται σε δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.

Για τον Δήμο είναι βασικό ζητούμενο οι δράσεις του για τη γαστρονομική προβολή της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς τις δράσεις άλλων φορέων. Ο Δήμος επιθυμεί να προβάλει όσες πρωτοβουλίες αποβλέπουν στην ανάδειξη της ναξιώτικης γαστρονομίας και προσκαλεί κάθε φορέα, επιχείρηση ή ιδιώτη που θα πραγματοποιήσει τέτοια δράση να ενημερώσει σχετικά το Δήμο, ώστε εκείνος με τη σειρά του να εντάξει αυτές τις πρωτοβουλίες σε ένα γαστρονομικό καλεντάρι για τα πέντε νησιά και να τις προβάλει στο πλαίσιο της τουριστικής καμπάνιας που υλοποιεί.

Το σκεπτικό του προτεινόμενου προγράµµατος γαστρονομικής προβολής

Η γαστρονοµία αποτελεί διαχρονικά ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήµατα της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων στο πεδίο του τουρισµού. Όπως έδειξαν οι έρευνες ικανοποίησης επισκεπτών που διενέργησε ο Δήµος το 2012 και το 2019, η γαστρονοµία της Νάξου χαίρει µεγάλης εκτίµησης από πλευράς τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επισκεπτών. Δεδοµένης, µάλιστα, της ωρίµανσης της Νάξου ως γαστρονοµικού προορισµού όπως αυτή προκύπτει από την προσφορά ενός µεγάλου εύρους δραστηριοτήτων γαστρονοµικού ενδιαφέροντος — πέραν της προσφοράς καλού φαγητού — είναι εύλογη η απόφαση του Δήµου να προβάλλει πιο συστηµατικά τη γαστρονοµία στα πέντε νησιά.

Στο έργο που θα μπει σε διαβούλευση γίνεται η προεργασία, ώστε ο Δήµος να µπορεί άµεσα να εκκινήσει τη γαστρονοµική προβολή της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων µέσα από δύο διοργανώσεις µε ζητούµενα αφενός την ενθάρρυνση των επισκεπτών να διαθέσουν περισσότερα χρήµατα και περισσότερο χρόνο για να απολαύσουν τη γαστρονοµία σε όλες της τις διαστάσεις — από την αγορά τοπικών προϊόντων και την ποιοτική εστίαση µέχρι τη συµµετοχή σε µαθήµατα µαγειρικής και θεµατικές γαστρονοµικές ξεναγήσεις — και αφετέρου τον εµπλουτισµό της τουριστικής εικόνας της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων ως πολυδιάστατων νησιωτικών προορισµών. Όπως είναι σηµαντικό µε κάθε νέα διοργάνωση, η υλοποίησή της θα πρέπει να είναι οργανωτικά απλή και να συµβαδίζει µε τις δυνατότητες του Δήµου. Έτσι ακολουθήθηκε µία όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική προσέγγιση, προκειµένου να είναι επιτυχής η εκκίνηση αυτής της προσπάθειας.

Προτεινόµενο χρονοδιάγραµµα υλοποίησης

Για την εκκίνηση της γαστρονοµικής προβολής της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων προτείνεται η υλοποιήση των δύο διοργανώσεων που περιγράφονται στη συνέχεια (Great Food of Naxos Celebration, Βραβεία Ναξιώτικης Γαστρονοµίας — βλ. Υπηρεσία 4) καθώς και µιας τρίτης δράσης µε τη δηµιουργία ενός µόνιµου cluster επιχειρήσεων που αποτελούν τους κατεξοχήν πρεσβευτές της ναξιώτικης γαστρονοµίας. Η σύσταση του µόνιµου cluster προτείνεται να γίνει το 2025 και αφού θα έχουν προηγηθεί οι άλλες δύο δράσεις. Συγκεκριµένα, τίθεται προς συζήτηση το χρονοδιάγραµµα της επόµενης σελίδας µε στόχο τη σταδιακή υλοποίηση της γαστρονοµικής προβολής της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και πάντοτε λαµβάνοντας υπόψιν τους πρακτικούς περιορισµούς που αντιµετωπίζει ο Δήµος ως προς τον προϋπολογισµό, τη στελέχωση και το χρονικό ορίζοντα προγραµµατισµού.

Προτείνεται να προηγηθεί η υλοποίηση της πρώτης διοργάνωσης (Great Food of Naxos Celebration) λόγω της απλούστερης δοµής της, της οργανωτικά πιο εύκολης προσέγγισής της και του µικρότερου κόστους. Αντιθέτως, για τη δεύτερη και τρίτη δράση (τα Βραβεία Ναξιώτικης Γαστρονοµίας και το µόνιµο cluster επιχειρήσεων γαστρονοµίας) θα απαιτηθεί αυξηµένος χρόνος διαβούλευσης και επεξεργασίας, καθώς τα σχετικά κριτήρια βράβευσης και συµµετοχής είναι ιδιαίτερα σύνθετα και απαιτείται ευρύτερη συναίνεση πριν την οριστικοποίηση τους.

Στόχοι του Προγράµµατος Γαστρονοµικής Προβολής

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος γαστρονομικής προβολής της Νάξου, καθορίζονται ως εξής:

  • Να καθιερωθούν η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες από κοινού ως πολυδιάστατος και πολυδύναµος γαστροτουριστικός προορισµός, όπου οι επισκέπτες θα µπορέσουν να βιώσουν το γαστρονοµικό πολιτισµό του Αιγαίου σε όλο του τον πλούτο και στην υψηλότερη δυνατή ποιότητα.

  • Να αξιοποιηθεί η γαστρονοµία προκειµένου να εξασφαλιστεί εκτεταµένη διεθνής δηµοσιότητα για τη Νάξο και να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις των πέντε νησιών περισσότερη εξωστρέφεια και διεθνοποίηση.

  • Να προσελκυστούν περισσότεροι επισκέπτες γαστρονοµικού ενδιαφέροντος – οι λεγόµενοι γαστροτουρίστες – ιδίως την άνοιξη και το φθινόπωρο.

  • Να επιτευχθεί η περαιτέρω ποιοτική αναβάθµιση των επιχειρήσεων γαστρονοµίας και να δηµιουργηθούν νέες και ελκυστικές επαγγελµατικές και επιχειρηµατικές ευκαιρίες σε αυτόν τον τοµέα για τους κατοίκους των πέντε νησιών.

Το αφήγηµα για τη γαστρονοµία

Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες αποτελούν την καρδιά και την ψυχή της νησιωτικής γαστρονοµίας µε κορυφαία προϊόντα και τοπικές συνταγές που αντανακλούν τις µακραίωνες παραδόσεις των κατοίκων τους. Χάρη στα νόστιµα αγροτικά προϊόντα, τα εµβληµατικά τυριά, τις τόσο χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές αλλά και τους εξαίρετους επαγγελµατίες της γαστρονοµίας, τα πέντε νησιά προσφέρουν γευστικές εµπειρίες υψηλού επιπέδου τόσο στην πιο αυθεντική όσο και σε µια πιο δηµιουργική και µοντέρνα µορφή.

Δέσµη δράσεων για τη γαστρονοµική προβολή

Για την αποτελεσµατική προβολή της τοπικής γαστρονοµίας προτείνεται η υλοποίηση τριών δράσεων. Οι πρώτες δύο δράσεις µε άµεση έναρξη υλοποίησης είναι οι διοργανώσεις «Great Food of Naxos Celebration» και Βραβεία Ναξιώτικης Γαστρονοµίας όπως περιγράφονται στη συνέχεια. Σε δεύτερο χρόνο προτείνεται η δηµιουργία ενός µόνιµου δικτύου πιστοποιηµένων επιχειρήσεων γαστρονοµίας, µε τα µέλη του να φέρουν το σήµα «Great Food of Naxos Member» και να προβάλλονται µέσα από τις ενέργειες µάρκετινγκ του Δήµου (ιστοσελίδα, κοινωνικά δίκτυα, διαδικτυακή διαφήµιση, δελτία τύπου, δηµοσιογραφικές επισκέψεις, fam trips, τουριστικές εκθέσεις κοκ.)

Προαπαιτούµενα για τη γαστρονοµική προβολή της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων

Το βασικό προαπαιτούµενο για να υλοποιηθούν οι εδώ περιγραφόµενες δράσεις είναι η δηµιουργία του γαστρονοµικού brand για τα πέντε νησιά του Δήµου. Καθώς αυτό έχει ήδη σχεδιαστεί, µπορεί πλέον να ξεκινήσει η προβολή της τοπικής γαστρονοµίας κατ’ αρχήν µε το γαστρονοµικό φεστιβάλ υπό τον τίτλο «Great Food of Naxos Celebration» και στη συνέχεια µε τη διοργάνωση των πρώτων Βραβείων Ναξιώτικης Γαστρονοµίας.