Ο Κώστας Μπιζάς μέσω της "Κοινής Γνώμης" δίνει απαντήσεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα

Πάνω από 3 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της “Αειφόροι Νήσοι” στον Δήμο Πάρου

"Ο κόμπος έφτασε στο χτένι", όπως λένε οι εργαζόμενοι, της Αναπτυξιακής Εταιρείας “Αειφόροι Νήσοι” στον Δήμο Πάρου, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2023. Μέσω ανακοίνωσης τους, ενημέρωσαν ότι αρχής γενομένης από χθες Τετάρτη θα προχωρούσαν σε προειδοποιητική αποχή, η οποία θα έχει και συνέχεια αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους.

Ο νέος δήμαρχος Πάρου, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και στέλνει μήνυμα για υπομονή, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, "προφανώς οι άνθρωποι αντιδρούν με αποχή από τα καθήκοντά τους, γιατί έχουν να πληρωθούν ήδη 3 μήνες και όπως φαίνεται αυτό θα καθυστερήσει για 2-3 μήνες ακόμη. Μας κληροδοτεί κάτι τέτοιο η απερχόμενη διοίκηση, χωρίς να έχουμε καμία εμπλοκή εμείς".

Το μήνυμα των εργαζομένων

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της Αναπτυξιακής Εταιρείας “Αειφόροι Νήσοι” στον Δήμο Πάρου, αναφέρουν, ότι “για εμάς τους εργαζόμενους της Αναπτυξιακής Εταιρείας “Αειφόροι Νήσοι” που παρέχουμε υπηρεσίες στον Δήμο Πάρου, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ο Ιανουάριος του 2024 τελειώνει και είμαστε απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2023. Την ίδια ώρα όμως εισφορές και έξοδα “τρέχουν” κανονικά. Εδώ και μήνες έχουμε γίνει “μπαλάκι” ανάμεσα στην Αναπτυξιακή και τον Δήμο Πάρου. Ζούμε σε εργασιακή ομηρία καθώς εργαζόμαστε κανονικά, σε εμάς στηρίζεται το έργο της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής αλλά δεν πληρωνόμαστε. Για αυτούς τους λόγους αύριο (χθες) Τετάρτη 24-01-2024 προχωράμε σε προειδοποιητική αποχή. Ζητάμε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα μας άμεσα και να λυθεί το θέμα της τακτικής καταβολής της αμοιβής μας. Σε περίπτωση που συνεχιστεί σε βάρος μας η ίδια απαράδεκτη κατάσταση θα ανακοινώσουμε νέες αποχές από την επόμενη εβδομάδα”.

Κ. Μπιζάς: "Εκπρόσωπος στη γενική συνέλευση της Αναπτυξιακής Εταιρίας, θα είμαι εγώ"

Ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το γεγονός των απλήρωτων υπαλλήλων της Αναπτυξιακής Εταιρίας και τόνισε, ότι, "η Αναπτυξιακή Εταιρεία “Αειφόροι Νήσοι” είχε προσλάβει ένα προσωπικό, κάποιους υπαλλήλους, για να υποστηρίζουν το τμήμα Πολεοδομίας της Πάρου. Προχτές, ενημερωθήκαμε όλοι αλλά και εγώ προσωπικά, από υπαλλήλους της Αναπτυξιακής Εταιρίας, ότι η λογίστρια του Οργανισμού, αυτή που προσέφερε τις υπηρεσίες της, υπέβαλλε παραίτηση, παρόλο που είχε σύμβαση για έναν ακόμη χρόνο και αυτό δημιουργεί ένα πρώτο πρόβλημα στην πληρωμή τους. Επί της ουσίας, εμείς στο πρώτο επίσημο συμβούλιο που κάναμε στις 17 Ιανουαρίου, ως Δήμος Πάρου, αποφασίσαμε ότι εκπρόσωπος στη γενική συνέλευση της Αναπτυξιακής Εταιρίας, θα είμαι εγώ, την ερχόμενη Δευτέρα θα ορίσει εκπρόσωπο και ο Δήμος Αντιπάρου, ενώ ο Δήμος Αμοργού έχει ήδη ορίσεις, επίσης, τον δήμαρχο. Οπότε στη γενική συνέλευση, θα είμαστε, κατά πάσα πιθανότητα, εκπρόσωποι, οι τρεις δήμαρχοι."

"Η απερχόμενη διοίκηση δεν είχε εξασφαλίσει την πληρωμή των εργαζομένων"

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα του παρελθόντος που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση και στους απλήρωτους υπαλλήλους, λέγοντας, ότι, "κατόπιν, αφού γίνει η γενική συνέλευση θα πρέπει να εκλεγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί στο επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις. Ένα σημαντικό πρόβλημα, όπως λένε και οι υπάλληλοι, είναι ότι από τον Οκτώβρη του 2023 είναι απλήρωτοι. Αυτό αφορά την απερχόμενη διοίκηση, η οποία προφανώς, με τις κινήσεις που έκανε, δεν είχε εξασφαλίσει την πληρωμή των εργαζομένων και την ομαλή λειτουργία του τμήματος. Το ζήτημα αυτό δεν προέκυψε τώρα, καθώς υπήρχε και πριν κάποιους μήνες, επειδή δεν είχε σταλεί η σύμβαση στο ελεγκτικό συνέδριο και ο προϊστάμενος δεν προχωρούσε στην πληρωμή των υπαλλήλων, χωρίς να είναι απόλυτα καλυμμένος νομικά. Οι υπάλληλοι προσέφευγαν κάθε τρίμηνο στη δικαιοσύνη για να βγει απόφαση για τη πληρωμή τους. Με αυτό το πλαίσιο λειτουργούσαν, το οποίο θεωρώ ότι δεν ταιριάζει σε μία πολιτισμένη κοινωνία και μία σωστή διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση θα κληθούμε εμείς, αφού αναλάβουμε, να αντιμετωπίσουμε το θέμα”.

"Έχουν να πληρωθούν ήδη 3 μήνες και όπως φαίνεται αυτό θα καθυστερήσει για 2-3 μήνες ακόμη"

Όσο για το αν ο ίδιος είναι καθησυχαστικός, προς του υπαλλήλους, ο κ. Μπιζάς τόνισε, ότι, "σαφώς, με κάθε νόμιμη διαδικασία θα πληρωθούν οι υπάλληλοι, απλώς θα καθυστερήσει αυτή τη στιγμή, γιατί όπως σας είπα, παραιτήθηκε και η λογίστρια του Οργανισμού. Υπάρχουν ευθύνες στην απερχόμενη διοίκηση, που δεν προσπάθησε 2 χρόνια, σε αυτόν τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, να έχει ένα διοικητικό υπάλληλο και έναν λογιστή. Κάναμε μία συνάντηση την Τρίτη το πρωί με όλους τους υπαλλήλους της Αναπτυξιακής και τους ενημέρωσα για τα καθέκαστα. Προφανώς οι άνθρωποι αντιδρούν με αποχή από τα καθήκοντά τους, γιατί έχουν να πληρωθούν ήδη 3 μήνες και όπως φαίνεται αυτό θα καθυστερήσει για 2-3 μήνες ακόμη, με τη διαδικασία αυτή. Μας κληροδοτεί κάτι τέτοιο η απερχόμενη διοίκηση, χωρίς να έχουμε καμία εμπλοκή εμείς."

Ποια είναι η "Αειφόροι Νήσοι"

Η Εταιρεία με την επωνυμία “ΑΕΙΦΟΡΟΙ ΝΗΣΟΙ Α.Ε. -ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ” και διακριτικό τίτλο “ΑΕΙΦΟΡΟΙ ΝΗΣΟΙ Α.Ε.” αποτελεί ανώνυμη Εταιρεία ειδικού σκοπού. Η Εταιρεία ιδρύθηκε στις 14.12.2021 και διέπεται από τις διατάξεις περί Ανωνύμων Εταιρειών όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Νόμο για «Αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών. Η Εταιρεία λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, συμπράττει από κοινού με τους ΟΤΑ-μέλη της ή και με άλλους Ο.Τ.Α. στην υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής στον χώρο των δήμων – μετόχων της, δύναται δε να συμβάλλεται με το σύνολο των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού της χώρας.

Ως εδαφική περιφέρεια της εταιρείας ορίζεται η εδαφική περιφέρεια των Δήμων μετόχων και η εδαφική περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου. Η εταιρεία δύναται να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με το σύνολο των ΟΤΑ α΄ βαθμού, των ΟΤΑ β΄ βαθμού και τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης. Σε ειδικές περιπτώσεις, η Γενική Συνέλευση δύναται να επεκτείνει την εδαφική περιφέρεια της εταιρείας, υπό την προϋπόθεση ότι η επέκταση λειτουργεί επ’ ωφελεία της ιδίας. Η ίδρυση της, ακολουθεί μια πιλοτική πρωτοβουλία ΟΤΑ Α΄ Βαθμού προκειμένου να υπερβούν τις δυνάμεις της αδράνειας και της γραφειοκρατίας και να αντλήσουν επιπλέον πόρους προς όφελος των πολιτών, μέσα από την άρση των διαπεριφερειακών / ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής συνοχής.

Η δραστηριότητα του Αναπτυξιακού Οργανισμού αναπτύσσεται σε μια σειρά από άξονες δραστηριότητας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός είναι σε θέση να αναλάβει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την εκτέλεση, την επίβλεψη, τη λειτουργία, τη διαχείριση, και το συντονισμό επιχειρησιακών προγραμμάτων αναπτυξιακού χαρακτήρα, με ίδια μέσα ή μέσω τρίτων, προς τους μετόχους, τους φορείς και τις επιχειρήσεις ΟΤΑ, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού ∆ικαίου, των λοιπών Οργανισμών και Ιδιωτών.