Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης προχώρησε από τη Δημοτική Επιτροπή χωρίς δημοσίευση λόγω του κατεπείγοντος

Επείγουσες εργασίες για βλάβη της δεξαμενής στην Πλάκα της Μήλου

Η δεξαμενή στην Πλάκα της Μήλου εμφάνισε αιφνιδίως, παρά την επιμελή συντήρησή της, προφανώς λόγω της χρονικής διάβρωσης και του υγρού περιβάλλοντος, εκτεταμένες διαρροές και θεωρήθηκε απαραίτητη η λήψη απόφασης για την ανάθεση εκτέλεσης της υπηρεσίας, σχετικά με επείγουσες εργασίες επισκευής της βλάβης στην συγκεκριμένη υδατοδεξαμενή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μήλου συντάχθηκε η μελέτη για την παραπάνω υπηρεσία, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 94.705 ευρώ.

Οι λόγοι του κατεπείγοντος

Στην προκειμένη ανάθεση υπηρεσίας επισκευής συντρέχουν σωρευτικά όλες οι προϋποθέσεις του Νόμου, που ορίζει ότι πρόκειται για κατεπείγουσα ανάγκη οφειλόμενη σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή και συγκεκριμένα:

α. ύπαρξη απρόβλεπτου γεγονότος (μεγάλη διαρροή)

β. ύπαρξη κατεπείγουσας ανάγκης (ανάγκη διασφάλισης ομαλής υδροδότησης των κατοίκων)

γ. αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ απρόβλεπτου γεγονότος και κατεπείγουσας ανάγκης (η αντιμετώπιση επικίνδυνων για το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων αλλά και την στατική προστασία των παράπλευρων ιδιοκτησιών καθιστά επιτακτική και άμεση την ανάγκη επισκευής της ζημιάς)

δ. μη δυνατότητα τήρησης νόμιμων προθεσμιών (προθεσμιών για αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ανάληψη υποχρέωσης και ανάθεση με τον ν. 4412/16)

ε. μη ευθύνη της αναθέτουσας αρχής (συνεχής παρακολούθηση και προγραμματισμένες ετήσιες συντηρήσεις - καθαρισμοί των δεξαμενών) η ανάθεση της προμήθειας δύναται να γίνει με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση.

Τι ζήτησε η Τεχνική Υπηρεσία

Σύμφωνα με τα παραπάνω η Τεχνική Υπηρεσία ζήτησε να αποφασιστούν τα εξής, τα οποία και αποφασίστηκαν ομόφωνα μετά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής׃

1. Να εγκριθεί ως τρόπος ανάθεσης της προμήθειας η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση λόγω του κατεπείγοντος.

2. Να εγκριθούν οι τεχνικές προδιαγραφές της υπ’ αριθμό 01/2024 μελέτης και οι όροι της Διαπραγμάτευσης.

3. Να συγκροτηθεί επιτροπή διαπραγμάτευσης.

4. Να ορισθεί οικονομικός φορέας που θα προσκληθεί στη διαπραγμάτευση.

Τι προβλέπει η τεχνική έκθεση

Η τεχνική μελέτη, αφορά την περιγραφή, χαρακτηριστικά και τις τεχνικές προδιαγραφές των εργασιών και της προμήθειας υλικών για την επισκευή βλάβης στη δεξαμενή ύδατος του Κάστρου στη Δημοτική Κοινότητα Μήλου. Το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης αφορά τις απαραίτητες εργασίες που αφορούν την επισκευή και στεγανοποίηση υφιστάμενης δεξαμενής ύδρευσης από λιθοδομή και οπλισμένο σκυρόδεμα, χωρητικότητας 1.000 κυβικών μέτρων προκειμένου αυτή να επισκευασθεί καθώς παρά την συστηματική συντήρησή της παρουσίασε ξαφνικά εκτεταμένη διαρροή και την προμήθεια των απαραίτητων υλικών που θα απαιτηθούν να ενσωματωθούν στις εργασίες επισκευής της δεξαμενής.

Τα υπό προμήθεια είδη αφορούν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια ουδεμία εναλλακτική προσφορά γίνεται αποδεκτή η οποία θα προτείνει διαφορετική μέθοδο και ποιότητα χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών από την αιτούμενη στις παρούσες Τεχνικές Προδιαγραφές/ Τεχνική Μελέτη της Υπηρεσίας. Όλοι οι όροι των τεχνικών προδιαγραφών που ορίζονται είναι απαράβατοι, και οποιαδήποτε μη συμμόρφωση προς αυτούς συνεπάγεται απόρριψη της προσφοράς. Απορρίπτονται ως απαράδεκτες οι προσφορές που κατά την κρίση της Επιτροπής Αξιολόγησης, είναι εναλλακτικές, ασαφείς, αόριστες ή ανεπίδεκτες εκτίμησης, δεν αποδεικνύονται επαρκώς οι ισχυρισμοί του προμηθευτή για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού και δεν τηρούνται οι αιτούμενες ποιότητες των προδιαγραφομένων υλικών καθώς και τα ελάχιστα πάχη αυτών.

Οι απαραίτητες εργασίες

Στην κοινότητα Μήλου, έναντι του Κάστρου υφίσταται ημιυπόγεια δεξαμενή από λιθοδομή και οπλισμένο σκυρόδεμα χωρητικότητας περίπου 1.000 κυβικών μέτρων. Η δεξαμενή εμφάνισε αιφνιδίως, παρά την επιμελή συντήρησή της, προφανώς λόγω χρονικής διάβρωσης και του υγρού περιβάλλοντος, εκτεταμένες διαρροές, οι οποίες έχουν δημιουργήσει σαθρότητα επί των πλευρικών τοιχωμάτων σε διάφορα σημεία εσωτερικά (πλευρικά, σκεπή, πυθμένας) ενώ τέλος εμφάνισε και ρηγματώσεις.

Ο ανάδοχος θα πρέπει να προβεί στα κατωτέρω:

• Εκκένωση και καθαρισμό των τοιχωμάτων και του πυθμένα της δεξαμενής

▪ Εργασίες απομάκρυνσης σαθρών και κατακρήμνιση διαβρωμένων επιφανειών

▪ Διάνοιξη και προσαρμογή νέων οπών για την τοποθέτηση νέων στομίων

▪ Δομικός έλεγχος του οπλισμού και συντήρηση του οπλισμού οροφής

▪ Μόνωση και δομική ενίσχυση της αντοχής, των εσωτερικών επιφανειών της δεξαμενής

▪ Αντικατάσταση υδραυλικού εξοπλισμού (μεταλλικές σωληνώσεις και τμήμα σωλήνα HDPE 3ης γενιάς Φ160)

Τα υπό προμήθεια υλικά

Τα τμήματα των σωληνώσεων που διαπερνούν τα τοιχώματα της δεξαμενής και την συνδέουν με τον κεντρικό αγωγό του δικτύου μεταφοράς παρουσιάζουν την μεγαλύτερη διαρροή λόγω των πιέσεων του δικτύου. Στην παρούσα υπηρεσία περιλαμβάνεται η πλήρης αντικατάσταση/κατάργηση των υφιστάμενων στομίων και σωληνώσεων στομίων της υδατοδεξαμενής και η διάνοιξη νέων οπών με χρήση καροτιέρας ή άλλου κατάλληλου μέσου προκειμένου να τοποθετηθούν νέες φλαντζωτές σωληνώσεις για την σύνδεση της υδατοδεξαμενής με το δίκτυο. Τα υλικά που πρέπει να προσκομιστούν και να ενσωματωθούν στην εργασία επισκευής της υδατοδεξαμενής είναι σωλήνες πολυαιθυλενίου 3ης γενιάς, ηλεκτρομούφες, γωνίες, μαστοί, βάνες και επιπλέον μικροϋλικα (συστολές, στηρίγματα κλπ).

Η πρώτη ύλη από την οποία θα παράγονται οι σωλήνες θα έχει την μορφή ομογενοποιημένων κόκκων από ομοπολυμερείς ή συμπολυμερείς ρητίνες πολυαιθυλενίου και τα πρόσθετά τους. Τα πρόσθετα είναι ουσίες (αντιοξειδωτικά, πιγμέντα χρώματος, σταθεροποιητές υπεριωδών, κλπ) ομοιόμορφα διασκορπισμένες στην πρώτη ύλη που είναι αναγκαίες για την παραγωγή συγκόλληση και χρήση των σωλήνων. Τα πρόσθετα πρέπει να επιλεγούν ώστε να ελαχιστοποιούν την πιθανότητα αποχρωματισμού του υλικού μετά την υπόγεια τοποθέτηση των σωλήνων (ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αναερόβια βακτηρίδια) ή την έκθεση τους στις καιρικές συνθήκες. Η πρώτη ύλη με τα πρόσθετά της θα είναι κατάλληλα για χρήση σε εφαρμογές σε επαφή με πόσιμο νερό και δεν θα επηρεάζουν αρνητικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Υλικό από ανακύκλωση δεν θα χρησιμοποιείται σε κανένα στάδιο της διαδικασίας παραγωγής της πρώτης ύλης.

Ενδεικτικός προϋπολογισμός

Αρχικά οι εργασίες που αφορούν την επισκευή υφιστάμενης δεξαμενής ύδρευσης από λιθοδομή και οπλισμένο σκυρόδεμα, χωρητικότητας 1.000 κυβικών μέτρων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις Τεχνικές Προδιαγραφές, θα κοστίσει 50.000 ευρώ, ενώ η προμήθεια και τοποθέτηση των απαραίτητων υλικών που θα απαιτηθούν να ενσωματωθούν στις εργασίες επισκευής της δεξαμενής, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις Τεχνικές Προδιαγραφές, θα αγγίξει τα 26.375 ευρώ. Συνολικά μαζί με το ΦΠΑ το ποσό θα φτάσει τα 94.705 ευρώ.

Ετικέτες: