Π. Κροντηράς: "Όσοι διαμαρτύρεστε έχετε απόλυτο δίκιο, καθώς είναι η πληγή του νησιού"

Τα "φώτα" ξανά πάνω στον βιολογικό της Τήνου

H 1η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δήμου Τήνου, είναι γεγονός και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η νέα αυτή συνεδρίαση, που σύμφωνα με το νόμο καθιερώνεται στου Δήμους και θα πραγματοποιείται ανά δίμηνο, έχει σκοπό να φέρει στην επιφάνεια σημαντικά θέματα που αφορούν τον εκάστοτε τόπο, τα οποία ενδεχομένως δεν έχουν ακόμη λύση ή αναζητούν άμεση λύση.

Στην Τήνο τα θέματα που συζητήθηκαν σε αυτή την 5ωρη συνεδρίαση ήταν μεταξύ άλλων, το Κέντρο Υγείας Τήνου, ο προϋπολογισμός του έτους 2024, ο βιολογικός καθαρισμός, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τα ανεπιτήρητα ζώα, η υπηρεσία καθαριότητας και το δημοτικό συμβούλιο Νέων.

Το θέμα του Βιολογικού ξανά στο προσκήνιο

Ένα από τα θέματα που μονοπώλησαν τον ενδιαφέρον και έφεραν πολλές αντιδράσεις καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση, ήταν αυτό του βιολογικού καθαρισμού Τήνου, ενός προβλήματος που υπάρχει στο νησί εδώ και αρκετό καιρό, πολύ πριν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή και μάλιστα σε δηλώσεις που είχε κάνει ο νέος δήμαρχος, Παναγιώτης Κροντηράς, στην "Κοινή Γνώμη" είχε αναφέρει, ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, θα ήταν η πρώτη του προτεραιότητα, όταν θα αναλάμβανε. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει, πως, "προφανώς δεν υπάρχουν σωστά χημικά για να λειτουργήσει σωστά ο βιολογικός, καθώς παλιότερα ο ίδιος βιολογικός λειτουργούσε κανονικά και δεν υπήρχε κανένα θέμα. Από την κακή συντήρηση και από την κακή λειτουργία έχουμε φτάσει στο σημείο να δημιουργηθεί αυτό το θέμα. Αν δεν έχει λυθεί το πρόβλημα μέχρι να αναλάβουμε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα λύσουμε, καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση."

Η Αναστασία Ψάλτη έθεσε το θέμα του βιολογικού καθαρισμού

Η δημοτική σύμβουλος, Αναστασία Ψάλτη, ήταν αυτή που με το ερώτημά της στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας, επανέφερε το θέμα του βιολογικού καθαρισμού στο τραπέζι των συζητήσεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι, "το θέμα που θέλω να εξεταστεί είναι η λειτουργία της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού και η ερώτηση που θέτω είναι: Ποιες είναι οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων, με θέμα κλήση για την παροχή απόψεων που αφορά στη λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Τήνου, καθώς και ποια είναι η απάντηση της Δημοτικής Αρχής, για την έκθεση ανεξάρτητου φορέα για τους αέριους ρύπους στην περιοχή και αν έγινε η συνάντηση που έχουν ζητήσει οι πολίτες με τη Δημοτική Αρχή."

Π. Κροντηράς: "Όσοι διαμαρτύρεστε έχετε απόλυτο δίκιο, καθώς είναι η πληγή της Τήνου"

Στην ειδική συνεδρίαση όταν ο κ. Κροντηράς, πήρε το λόγο για να σχολιάσει το ζήτημα του βιολογικού και πως αυτό εξελίσσεται και ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι, "όσοι διαμαρτύρεστε έχετε απόλυτο δίκιο, καθώς είναι η πληγή της Τήνου. Είναι θέμα υγείας και σε αυτό συμφωνώ απόλυτα. Ειλικρινά δεν θέλω να αρχίσω να λέω, τι παραλάβαμε, διότι δεν είναι εκεί το ζήτημα. Θα σας πω όμως κάποια πράγματα, για να μπει το ζήτημα σε μία σειρά και να καταλάβετε το τι αντιμετωπίζουμε. Όχι, ότι δεν είναι στη διάθεσή μας και στη θέλησή μας, να λύσουμε το θέμα, αλλά πρέπει να ακούσετε ένα μικρό ιστορικό για να καταλάβετε". Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος Τήνου, άρχισε να αναλύει, το πρόβλημα του βιολογικού λέγοντας, "αρχικά μιλάμε για δύο έργα. Το ένα έργο είναι το αντλιοστάσιο και το άλλο ο βιολογικός καθαρισμός. Το ένα τελείωσε το 2015 και το άλλο τελείωσε το 2019. Ένα μεγάλο ψέμα που είχε ακουστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είναι ότι το έργο δεν είχε παραληφθεί από το Δήμο. Επίσης, όταν δημιουργήθηκε ο βιολογικός και ξεκίνησε η εξάμηνη δοκιμαστική του λειτουργία, ο Δήμος Τήνου, έκανε μία εξώδικη διαμαρτυρία τον Σεπτέμβρη του 2020, με υπογραφή του κ. Σιώτου, στο οποίο περιγράφει ακριβώς τις δυσλειτουργίες που συζητάμε σήμερα. Ότι μου δίνει σήμερα ο εμπειρογνώμονας το αναφέρει αναλυτικά το συγκεκριμένο εξώδικο."

"Μπορούμε να το κλείσουμε; Όχι, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπο να το λειτουργήσουμε"

Όσο για τις πιθανές λύσεις τόνισε, ότι, "η μία λύση που είναι και εύκολη, είναι να κλείσουμε τον βιολογικό, καθώς στη συνάντηση που κάναμε με το τμήμα Περιβάλλοντος, καταλήξαμε ότι είναι ένα προβληματικό έργο σε έναν προβληματικό χώρο. Μπορούμε να το κλείσουμε; Όχι, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπο να το λειτουργήσουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η λυματολάσπη αλλά μη ξεχνάμε και τα αντλιοστάσια που είναι εξίσου σημαντικά. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς στην αίθουσα που να θεωρεί ότι υπάρχει ολιγωρία στο συγκεκριμένο ζήτημα, από τη νυν Δημοτική Αρχή, ή ότι υπάρχει άλλη λύση. Και αν υπάρχει άλλη λύση, είμαστε διατεθειμένοι να την ακούσουμε."

Π. Κουσουνάδης: "Ευτυχώς, που οι άνθρωποι που μένουν στις γύρω περιοχές ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες τους"

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος και μοναδικός δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού "Κοινό Τηνίων", Πέτρος Κουσουνάδης, ο οποίος επεσήμανε, ότι, "το πρόβλημα του βιολογικού, εν πολλοίς, το ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό. Θα ξεκινήσω λέγοντας, ότι ευτυχώς, που οι άνθρωποι που μένουν στις γύρω περιοχές ή έχουν τις επιχειρήσεις τους εκεί, ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες τους και τα έγγραφά τους, πρέπει να πω ένα μπράβο στους ανθρώπους αυτούς, που έσπρωξαν και πίεσαν το θέμα. Δεν μπορώ να πω αν η νέα Δημοτική Αρχή, έχει δείξει ή όχι ολιγωρία, γιατί είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς, αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι όλες οι Δημοτικές Αρχές, δουλεύουν πολύ καλύτερα όταν υπάρχει αυτή η πίεση, όταν υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι από κάτω. Οπότε, σε όλα τα ζητήματα αυτά, καλό θα ήταν να βάλουμε στην άκρη τις ευθύνες που ρίχνει ο ένας στον άλλο. Όσο για τις εταιρίες, είναι προφανές ότι θα προσπαθήσουν να τα "ρίξουν" στον Δήμο ή να τα "ρίξει" η μία στην άλλη, για να μπορέσουν να διώξουν από πάνω τους το φταίξιμο και τις όποιες ευθύνες έχουν. Δεν μπορώ να καταλάβω πως τόσα έργα καταλήγουν σε αυτές τις καταστάσεις και οδηγούμαστε μετά να πληρώνουμε άπειρα χρήματα από πάνω."

Ι. Ζαλώνης: "Το θεωρώ ένα γερασμένο έργο, ένα έργο που δεν έχει ζωή"

Στη συνέχεια μίλησε ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης – Αποχέτευσης, Ιωάννης Ζαλώνης, ο οποίος φάνηκε απογοητευμένος από την κατάσταση του βιολογικού όπως παραλείφθηκε, τονίζοντας, ότι, "το θεωρώ ένα γερασμένο έργο, ένα έργο που δεν έχει ζωή. Εγώ δεν ξέρω αν θα δουλεύει τον Αύγουστο αυτό το έργο στην κατάσταση που είναι τα αντλιοστάσια σήμερα. Ήδη έχουμε διαρροή σε ένα αντλιοστάσιο και δεν ξέρουμε αν θα δουλεύει. Δεν ξέρω ποια εταιρία μπορεί να φταίει, αλλά ξέρω τι παραλαμβάνω και σας λέω εν τιμή, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το έργο αν δεν πέσουν χρήματα, για περισσότερο από ένα χρόνο. Τελεία και παύλα, θα σκάσουν όλα. Είπα και στην αρχή και θέλω να σας κοιτάω στα μάτια, αυτό που μπορούσα να κάνω σαν αντιδήμαρχος, το έχω κάνει."

Κλείνοντας, πήρε το λόγο ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Σιώτος, ο οποίος είπε, ότι, "θα συμφωνήσω ότι όλοι οι συντοπίτες μας που μένουν πέριξ του βιολογικού, περιμένουν να βρεθεί μία λύση. Η λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, που κινείται σε ορθά πλαίσια, πάει να μετατραπεί σε λογοδοσία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής", με τις αντιδράσεις μέσα στην αίθουσα να είναι έντονες. Παρόλα αυτά άπαντες κατέληξαν ότι για το ζήτημα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση και όλοι θα στηρίξουν προς αυτή την κατεύθυνση.