Όσα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την επιλογή του προσώπου για τη θέση

Πολιτική σύγκρουση στη Νάξο με φόντο τον Συμπαραστάτη του Δημότη

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα βρέθηκε πρώτο στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Το θέμα, είχε να κάνει με τη λήψη απόφασης για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου και παρά τη σημαντικότητα του θέματος, δεν έλειψαν οι συγκρούσεις στη συζήτηση, με αρκετά υπονοούμενα από την αντιπολίτευση. Αποτέλεσμα, ο θεσμός να μείνει κενός για την ώρα, καθώς η δικηγόρος και μοναδική υποψήφια, Μαρία Ζαχαράτου έλαβε 13 ψήφους από σύνολο 22 ψήφους και δεν κάλυψε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ο δήμαρχος Νάξου, τόνισε στο κλείσιμο της ψηφοφορίας, με σαφή υπαινιγμό, ότι "θεωρώ ότι θα είχε τη δυνατότητα ο Δήμος να αποκτήσει συμπαραστάτη του δημότη, δυστυχώς όμως δεν ψήφισε η παράταξη του κ. Χατζηανδρέου με αποτέλεσμα να επαναληφθεί η διαδικασία στο μέλλον" με τον κ. Χατζηανδρέου να αντιδρά λέγοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει, ποιος δεν ψήφισε.

Λ. Χατζηανδρέου: "Θα έλεγα ελάτε να δούμε πως θα έχουμε ένα πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης και κοινής αποδοχής"

Αρχικά τον λόγο για να τοποθετηθεί επί του θέματος της εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη, πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο οποίος φάνηκε να μη διαφωνεί με το θεσμό, ωστόσο εξέφρασε κάποιες ενστάσεις. Συγκεκριμένα, είπε πως, "ήθελα να κάνω μία γενικότερη τοποθέτηση στο θέμα αυτό και να απευθυνθώ στον δήμαρχο, ο οποίος έχει την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου. Για το θέμα αυτό δεν είχε βγει αποτέλεσμα στο παρελθόν και το φέρνετε ξανά τώρα. Εγώ θα πω ότι σωστά το φέρνετε, γιατί αυτός ο ανεξάρτητος θεσμός του Συμπαραστάτη του δημότη και του επιχειρηματία, που λύνει πολλά προβλήματα. Επειδή, λοιπόν είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός, ο νομοθέτης, έχει σωστά ορίσει ότι για να μπορέσουμε να πετύχουμε, την εκλογή ενός τέτοιου προσώπου, θέλει μία αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή θέλει μία συνεννόηση μεταξύ μας. Εγώ αν ήμουν στη θέση σας, πριν φέρω το θέμα αυτό, θα φώναζα τους επικεφαλής των παρατάξεων και θα τους έλεγα ότι θέλουμε τις ψήφους όλων για να μπορέσουμε να εκλέξουμε, το οποιοδήποτε πρόσωπο. Θα έλεγα ελάτε να δούμε πως θα έχουμε ένα πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης και κοινής αποδοχής. Εσείς αυτό δεν το κάνατε. Μήπως δεν θέλετε Συμπαραστάτη και για αυτό ακολουθείτε αυτή τη μέθοδο;"

Δ. Λιανός: "Εμείς δεν πήραμε κανένα τηλεφώνημα και δεν τάξαμε σε κανέναν τίποτα"

Το λόγο να απαντήσει πήρε αμέσως ο δήμαρχος, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, λέγοντας, ότι "είναι κορυφαίος ο θεσμός του Συμπαραστάτη. Όπως είπατε και εσείς είμαστε από δύο διαφορετικές σχολές και εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους. Πριν από ένα μήνα ξεκινήσαμε δημοκρατικά και βγάλαμε προς τα έξω, ποιοι ενδιαφέρονται και αναφέραμε και τα αντίστοιχα μίνιμουμ προσόντα που απαιτούνται. Γιατί το κάναμε αυτό κ. Χατζηανδρέου; Γιατί εμείς δεν είχαμε υποχρέωση, σε κάποιον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο για να τον κατεβάσουμε, όπως εσείς που ο κ. Μανδηλαράς, ήταν υποψήφιος και του είπατε να δηλώσει. Εμείς είπαμε δημοκρατικά, ποιος πολίτης του Δήμου μας έχει το σθένος, να αναλάβει αυτό τον πολύ σοβαρό, ανεξάρτητο θεσμό, χωρίς να τον καπελώνουμε. Εμείς εκφράζουμε δυο διαφορετικούς κόσμους και ο κόσμος το έχει κατανοήσει για αυτό μας υπερψήφισε για δεύτερη φορά. Εμείς δεν πήραμε κανένα τηλεφώνημα και δεν τάξαμε σε κανέναν τίποτα και δεν κάναμε καμία συνεννόηση. Μου κάνει εντύπωση που ο κ. Μαθιουδάκης, που απέσυρε πριν λίγη ώρα την υποψηφιότητα του, γιατί κατανόησε ότι θεωρεί ότι υπάρχει παραταξιακή και κομματική πορεία."

Π. Μανδηλαράς: "δεν επιτρέπω σε κανέναν Λιανό και σε κανένα δήμαρχο να με αποκαλεί όργανο κανενός"

Αμέσως μετά, ο δικηγόρος Πέτρος Μανδηλαράς, πήρε τον λόγο και σε έντονο ύφος, είπε στον Δημήτρη Λιανό, ότι, "προσεβλήθην πάρα πολύ και θίχτηκα υπερβολικά από τα λόγια του δημάρχου. Λοιπόν δήμαρχε, πρέπει να σας πληροφορήσω, ότι εγώ ποτέ στη ζωή μου δεν λειτούργησα και δεν έδρασα ως όργανο κανενός. Εδώ πέρα δεν ήρθα κατ’ εντολή του κύριου Χατζηανδρέου ή κάποιου άλλου, ήρθα ως Πέτρος Μανδηλαράς, να διεκδικήσω ως πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, τη θέση του Συμπαραστάτη του δημότη. Καλό θα είναι λοιπόν, επειδή δεν έχετε την εμπειρία τη δική μου, να προσέχετε τα λόγια σας ειδικά όταν αναφέρεστε στο πρόσωπο μου, διότι αυτό που είπατε ήταν απαράδεκτο και σας ζητώ, ενώπιον όλων να ανακαλέσετε. Ουδέποτε σήκωσα το τηλέφωνο να πάρω έστω και ένα εξ αυτών και να του πω ότι στη τάδε διαδικασία θα συμμετάσχω. Καλό θα ήταν δήμαρχε να προσέχετε τα λόγια σας. Είμαι και διαβιώ στη Νάξο 28,5 χρόνια και δεν επιτρέπω σε κανέναν Λιανό και σε κανένα δήμαρχο να με αποκαλεί όργανο κανενός. Λυπάμαι πάρα πολύ για τα λόγια που ξεστομίσατε για το πρόσωπό μου."

Ο Δημήτρης Λιανός, θέλοντας να απαντήσει στον κ. Μανδηλαρά, είπε, ότι "δεν ήθελα με κανένα τρόπο να προσβάλω εσάς. Εδώ ξεκίνησε εριστικότατος ο κ. Χατζηανδρέου και επ’ αυτού απάντησα. Άφησε υπονοούμενα. Δεν ήθελα με κανένα τρόπο να σας προσβάλλω, αλλά νομίζετε ότι συνέβη κάτι τέτοιο, ανακαλώ. Ο κ. Χατζηανδρέου προκάλεσε το όλο θέμα."

Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Δημότη

Ο Συμπαραστάτης δέχεται έγγραφες καταγγελίες άμεσα θιγομένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών στους ενδιαφερόμενους. Ας σημειωθεί ότι η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης Αρχής, ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμότητας, ούτε αναστέλλει τυχόν προθεσμίες.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης συντάσσει ετήσια έκθεση, η οποία παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής. Παράλληλα, μπορεί να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ’ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι ειδικές προτάσεις του Συμπαραστάτη υποβάλλονται στον Δήμαρχο και κοινοποιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου. Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του Συμπαραστάτη αναρτώνται, υποχρεωτικά, στην ιστοσελίδα του Δήμου με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

Ποια είναι τα οφέλη του θεσμού;

Στόχος του Συμπαραστάτη πρέπει να είναι να καταστήσει τις διαδικασίες που αφορούν τον δημότη πιο απλές και να βοηθήσει τον δημότη να διαχειριστεί το ζήτημά του αποφεύγοντας μία πρόσθετη προσφυγή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή τη δικαιοσύνη να σταθεί δίπλα του προκειμένου να λυθούν τα προβλήματά του μέσα στα πλαίσια του Δήμου. Ο Συμπαραστάτης είναι με το μέρος του δημότη, έτσι ώστε να τον βοηθήσει να εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα και να αποφύγει την ταλαιπωρία. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τότε ο θεσμός γίνεται ακόμη ένα γρανάζι στην γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης, ένα όργανο ωραίο στα λόγια, αλλά χωρίς αποτελέσματα στην πράξη. Ο Συμπαραστάτης πρέπει να είναι δίπλα στον δημότη και να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες, ώστε τελικά να μπορεί να προτείνει λύσεις εφικτές που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή όλων. Επιγραμματικά, η παρέμβαση του Συμπαραστάτη οδηγεί σε καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, βελτίωση υπηρεσιών, διασφάλιση αμεροληψίας, διαφάνεια και εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

Ετικέτες: