Δήμος και ΜΟΔ Α.Ε. προχώρησαν σε προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου

Προχωρά η κατασκευή δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στην Κίμωλο

Στη λήψη απόφασης για την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κιμώλου και της ΜΟΔ Α.Ε. για την υλοποίηση του έργου της κατασκευής δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στον νησί των Κυκλάδων, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Η γνωμοδότηση ήταν θετική και η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος του Δ.Σ., αφού ανέλυσε το θέμα, κάλεσε όλα τα μέλη να τοποθετηθούν επί της συγκεκριμένης προτάσεως, για την έγκριση της σύμβασης. Το λόγο έλαβαν ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Βασίλειος Σάρδης καθώς και ο Ηλίας Τσακάλης, μέλος από την παράταξη της μειοψηφίας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο θέμα και στη συνέχεια έθεσαν ερωτήματα στον δήμαρχο. Συγκεκριμένα, ζήτησαν διευκρινήσεις για το τεχνικό αντικείμενο της μελέτης καθώς και για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θέτοντας σχετικές ερωτήσεις.

Επίσης, προέβησαν σε παρατηρήσεις επί του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, το προσωπικό που θα διατεθεί από τη ΜΟΔ, καθώς και για την αναντιστοιχία του ποσού χρηματοδότησης του έργου, σε σχέση με τους εγγεγραμμένους ΚΑΕ στο Τεχνικό πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, διευκρίνισε ότι το προς ψήφιση σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης είναι ήδη εγκεκριμένο από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΟΔ (η οποία έχει εκτελέσει πολλά έργα Δήμων, με αυτό τον τρόπο) και ότι ο προϋπολογισμός του έργου έχει διαμορφωθεί με βάση την εγκεκριμένη μελέτη.

Τι αφορά το έργο

Αντικείμενο του υπό δημοπράτηση έργου αποτελεί η ολοκλήρωση και ενοποίηση των δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων των οικισμών Χώρας και Ψάθης του Δήμου Κιμώλου, όπως επίσης και η ενοποίηση των υφιστάμενων με τα νέα έργα υδροδότησης του νησιού για την εξυπηρέτηση των κυριότερων οικισμών του. Στα έργα αποχέτευσης περιλαμβάνεται η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων συλλογής ακαθάρτων, η συμπλήρωση του δικτύου μεταφοράς προς την υφιστάμενη ΕΕΛ (που αποτελείται από τους Κεντρικούς Συλλεκτήρες, το Α/Σ Ψάθης και δύο υφιστάμενα Α/Σ) και τέλος, η ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών (αγωγών και Α/Σ) όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο βάσει της Οριστικής Μελέτης.

Τα ακριβή έργα που προβλέπονται

Το δίκτυο ύδρευσης θα περιλαμβάνει την κατασκευή:

  • 12.940 μ περίπου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης (διανομής πόσιμου νερού) του οικισμού της Χώρας Κιμώλου μήκους.

  • 3.563 μ περίπου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης (διανομής πόσιμου νερού) του οικισμού της Ψάθης Κιμώλου μήκους.

  • εξωτερικού υδραγωγείου για την τροφοδοσία των Δεξαμενών:

- Ξαπλοβουνίου 1.571,63μ περίπου,

- Καλαμιτσίου 1.400 μ περίπου,

- Επεκτάσεων 1.200 μ περίπου

  • Καθώς και κατασκευή εξωτερικού δικτύου μεταφοράς για την εξυπηρέτηση των οικισμών:

- Καλαμίτσι, 3.450 μ περίπου

- Αγ. Μηνά, 2.750 μ περίπου

- Πράσσα, 1.300 μ περίπου.

Το δίκτυο αποχέτευσης θα περιλαμβάνει την κατασκευή:

  • 10.540 μ .αγωγών βαρύτητας από ΡΡ SN8 διαμέτρου Ø200 εκ των οποίων τα 6.521μ αφορούν στους κεντρικούς συλλεκτήρες ενώ τα υπόλοιπα στο δευτερεύον δίκτυο του οικισμού.

  • 674 μ καταθλιπτικού αγωγού από PE 100 διαμέτρου Ø125 ΡΝ16 που αφορούν στον αγωγό μεταφοράς από το Α/Σ 1 Ψάθης στο υφιστάμενο φρεάτιο συλλογής Υφ1.

  • 715 μ περίπου καταθλιπτικών αγωγών από PE 100 διαμέτρου Ø200 ΡΝ16 που αφορούν στην αντικατάσταση των υφιστάμενων καταθλιπτικών αγωγών από το Α/Σ Υ1 προς το φρεάτιο Υφ2 και από το Α/Σ Υ2 προς το φρεάτιο εισόδου της ΕΕΛ.

  • Ενός νέου αντλιοστασίου, του Α/Σ Ψάθης Καθώς και την ανακαίνιση των δύο υφιστάμενων αντλιοστασίων Α/Σ Υ1 και Α/Σ Υ2.

Η προγραμματική σύμβαση

Δεδομένου ότι ο Δήμος Κιμώλου δεν διαθέτει στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις άσκησης των αρμοδιοτήτων Διευθύνουσας Υπηρεσίας για την εκτέλεση του προαναφερόμενου έργου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 4412/2016.

Από τη μεριά της, η ΜΟΔ ΑΕ διαθέτει ικανό αριθμό τεχνικών στελεχών για την κάλυψη των προαναφερόμενων αναγκών του Δήμου και έχει δημιουργήσει τεχνική υπηρεσία με τμήματα μελετών και εκτέλεσης έργων προκειμένου να μπορεί να ασκήσει ρόλο αναθέτουσας αρχής και διευθύνουσας υπηρεσίας για μελέτες και έργα αδύναμων φορέων, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υποκατάστασης της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου από τη ΜΟΔ για την υλοποίηση του έργου.

Ως εκ τούτου τα συμβαλλόμενα μέρη προβαίνουν, στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, για την υλοποίηση του προαναφερόμενου έργου, με την οποία προσδιορίζουν το γενικό πλαίσιο και τους ειδικούς όρους για την εκτέλεση του αντικειμένου της, προκειμένου να αναλάβει η ΜΟΔ με την Τεχνική της Υπηρεσία την άσκηση αρμοδιοτήτων κατά την εκτέλεση του έργου. Συγκεκριμένα, η ΜΟΔ αναλαμβάνει ρόλο, Αναθέτουσας Αρχής, Φορέα Κατασκευής, Προϊσταμένης Αρχής, Διευθύνουσας Υπηρεσίας και Τεχνικού Συμβουλίου (ως αποφαινόμενου οργάνου) για την υλοποίηση του Έργου «Δίκτυα Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Κιμώλου».

Οι αρμοδιότητες του φορέα κατασκευής

Ο φορέας κατασκευής, για λογαριασμό του Δήμου Αμοργού και για τους σκοπούς της προγραμματικής σύμβασης αναλαμβάνει να εκτελέσει τις παρακάτω ενέργειες:

1. Οργάνωση και σχεδιασμό υλοποίησης.

2. Διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχου του έργου σύμφωνα με τη νομοθεσία Δημοσίων Συμβάσεων για τα τεχνικά έργα.

3. Υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο του Έργου, η οποία συνυπογράφεται από τον Κύριο του Έργου.

4. Διοίκηση και παρακολούθηση της σύμβασης εκτέλεσης του Έργου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4412/2016, όπως ισχύει

5. Επίβλεψη της υλοποίησης του Έργου στο σύνολό του έως και την οριστική παραλαβή του.

6. Γνωμοδοτήσεις Τεχνικού Συμβουλίου, όπου απαιτείται από το ν. 4412/2016.

Προϋπολογισμός και χρηματοδότηση

Η ΜΟΔ για την άσκηση της αρμοδιότητας που της ανατίθεται με την παρούσα δεν θα έχει αμοιβή στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης. Οι τυχόν δαπάνες των στελεχών της Τεχνικής της Υπηρεσίας (μετακινήσεις κλπ) θα καλύπτονται από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της ΜΟΔ και δεν θα βαρύνουν τον Δήμο. Η χρηματοδότηση του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσω σύναψης δανειακής σύμβασης του Δήμου Αμοργού με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 5.200.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων εργολαβικού οφέλους, αναθεωρήσεων, απροβλέπτων και απολογιστικών εργασιών, ενώ δεν επιβάλλεται ΦΠΑ (αναλυτικότερα περιγράφεται στα τεύχη Δημοπράτησης) και τροποποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο φορέας κατασκευής δεν μπορεί να αναλάβει συμβατικές δεσμεύσεις έναντι τρίτων, που υπερβαίνουν το ποσό της εγκεκριμένης χρηματοδότησης, χωρίς προηγούμενη έγκριση από τον Δήμο Κιμώλου. Οι υπηρεσίες του αναδόχoυ της σύμβασης του έργου τιμολογούνται στη Δημοτική Αρχή, η οποία έχει την ευθύνη της διενέργειας των πληρωμών και της άσκησης της οικονομικής διαχείρισης του έργου.