Η κυβέρνηση καλεί τους Δημάρχους να δηλώσουν συμμετοχή

Ελεύθερο w--fi

Εκτός μένουν τα μικρά νησιά λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων -Πρόγραμμα και από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Τους χώρους που μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν wi-fi, καλούνται να προτείνουν οι δήμαρχοι της χώρας στη Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Ελλάδας.

Μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν τη δυνατότητα να απαντήσει σε σχετική επιστολή, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται.

Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της εξαγγελίας που είχε κάνει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τον περασμένο Νοέμβριο και είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ενώ καυστικά σχόλια είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο.

Να σημειωθεί όμως, ότι από τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τη Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Ελλάδας, εξαιρούνται τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, αφού απαιτείται ο δήμος ο οποίος θα μπει στο εν λόγω πρόγραμμα, να έχει πάνω από 600 κατοίκους.

Εντωμεταξύ, στην υλοποίηση ενιαίου και ελεύθερου δικτύου ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi) προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου. Ο εξοπλισμός θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Περιφέρειας, ενώ όπως αναφέρει ο Γιάννης Μαχαιρίδης, προγραμματίζεται η δημιουργία αντίστοιχων δικτύων και στα άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως και στη Σύρο.

Ελεύθερη πρόσβαση

Δύο μήνες μετά η δέσμευση αυτή του πρωθυπουργού, Νοέμβριος 2013, φαίνεται ότι μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται το δωρεάν wi-fi, όπως δείχνει η επιστολή που έλαβαν οι δήμαρχοι της χώρας από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι κλήθηκαν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να υποδείξουν στο υπουργείο τα σημεία τα οποία συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο στο δήμο τους, καθώς και τα σημεία στα οποία οι δημότες παραμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα.
Στόχος του υπουργείου είναι να καλυφθούν οι συγκεκριμένες τοποθεσίες με ελεύθερο ασύρματο ίντερνετ (free Wi-fi).
Όπως αναφέρει η επιστολή που έστειλε ο Γενικός Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης, οι δήμοι δεν θα επιβαρυνθούν στο ελάχιστο οικονομικά από την εγκατάσταση και τη λειτουργία του δικτύου, ενώ εάν δεν στείλουν συμπληρωμένο το έγγραφο με τις προτεινόμενες τοποθεσίες εντός προθεσμίας θα θεωρηθεί ότι δεν ενδιαφέρονται για να συμμετέχουν στη δράση.

Μένουν εκτός τα μικρά νησιά

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού φαίνεται και στην πράξη ότι δεν αφορά τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, όπως Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλεία, Κίμωλο και Ανάφη, αφού δεν πληρούν ένα από τα βασικά κριτήρια που θέτει η Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Το κριτήριο αυτό έχει να κάνει με τα πληθυσμιακά στοιχεία σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Συγκεκριμένα, οι περιοχές που μπορεί να εγκατασταθεί το δίκτυο για την ελεύθερη πρόσβαση στο wi-fi πρέπει να έχει πάνω από 600 κατοίκους. “Βασικό κριτήριο για την επιλογή των σημείων, στην πρώτη φάση υλοποίησης του έργου, είναι τα σημεία ενδιαφέροντος στις πόλεις, στις κωμοπόλεις και τοπικές κοινότητες άνω των 600 κατοίκων του Δήμου σας με βάση την απογραφή του 2011”, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του Μενέλαου Δασκαλάκη, προς τους Δημάρχους.

Αυτή η επιστολή ήταν και η αιτία της αγανάκτησης του Δημάρχου Ανάφης, ο οποίος προ ημερών απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ερωτώμενος εάν “η Ανάφη ανήκει στην Ελλάδα”.

Μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός τον περασμένο Νοέμβριο είχε δηλώσει ότι “σε κάθε γωνιά της Ελλάδος θα τοποθετηθεί δωρεάν wi-fi”. Μάλλον τα μικρά νησιά δεν ανήκουν ούτε σε αυτή την περίπτωση, με τους πολίτες τους να είναι β' κατηγορίας.

Η Περιφέρεια και το ελεύθερο w-fi

Στην υλοποίηση ενιαίου και ελεύθερου δικτύου ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi) προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου.

Η αγορά του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του ελεύθερου ασύρματου δικτύου, πού σήμερα καλύπτει μικρό μόνο μέρος της πόλης της Ρόδου με όνομα Rhodes_Island, χρηματοδοτήθηκε από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Στόχος του έργου, όπως γίνεται γνωστό, είναι να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα σημείο ελεύθερης πρόσβασης, σε κάθε κοινότητα, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και τα αυτές της νότιας Ρόδου, οι οποίες σήμερα δεν καλύπτονται από κανένα ιδιωτικό πάροχο τηλεπικοινωνιών.

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, έκρινε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο, επιβάλλεται να είναι ελεύθερη σε όλο το νησί. Αυτή η ελεύθερη πρόσβαση, πέρα από το ρόλο που θα διαδραματίσει στη τουριστική εξωστρέφεια του νησιού, θεωρείται πλέον αγαθό, και πρέπει να παρέχεται σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο πλαίσιο, η Περιφέρεια προγραμματίζει τη δημιουργία αντίστοιχων δικτύων και στα άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως και στη Σύρο, όπως τόνισε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Μαχαιρίδης. “Προηγούμαστε της επιστολής Σαμαρά. Αυτό το κάνουμε με ιδίους πόρους της Περιφέρειας. Ξεκινάμε με τη Ρόδο και αμέσως μετά θα υπάρξει το ίδιο και στη Σύρο, αλλά και στα άλλα νησιά της Περιφέρειας”.

Τη σχεδίαση, την εγκατάσταση και τη διαχείριση του δικτύου ανέλαβε το εξειδικευμένο προσωπικό των τμημάτων πληροφορικής του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σε συνεργασία με τον ειδικό σύμβουλο ΤΠΕ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Κωστή Τσαμπανάκη.

Μέσω αυτής της αξιοποίησης του επιστημονικού προσωπικού των δύο Οργανισμών, εξοικονομήθηκαν σημαντικοί πόροι, οι οποίοι θα διατεθούν σε άλλα έργα.