Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου 2014 – 2020

Εξειδίκευση της αναπηρίας και της προσβασιμότητας

Προτάσεις για την άρση της διάκρισης σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, αλλά και τη βελτίωση της προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών σε αυτά, παρουσιάστηκαν στη χθεσινή Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020.

Τη συνάντηση διοργάνωσε στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΕΠ Ν. Αιγαίου στη Σύρο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Συντονιστής της συνάντησης ήταν το στέλεχος της Ε.Σ.Α.μεΑ., ο Δημήτρης Λογαράς, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. μέσα από δράσεις προς όφελος των ατόμων με αναπηρία αλλά και την ενίσχυση διαχειριστικής ικανότητας αναπηρικών οργανώσεων. Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει την ανάγκη εφαρμογής Περιφερειακής Στρατηγικής για την Αναπηρία.

18% τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα

Μαζί του βρέθηκε κι η κ. Μαρίλυ Χριστοφή, Εμπειρογνώμονας Προσβασιμότητας & συνεργάτιδα της Συνομοσπονδίας, η οποία ενημέρωσε το προσωπικό της Διαχειριστικής Αρχής για τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη μη διάκριση λόγω αναπηρίας και την προσβασιμότητα, βασικό εργαλείο για την αναστροφή της σημερινής εικόνας.

Όπως τόνισε, παρά τις δυσκολίες στη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, υπάρχουν λύσεις για την ευκολότερη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η Συνομοσπονδία και οι Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης ανταλλάσσουν απόψεις και λαμβάνουν ερεθίσματα για τη δημιουργία καινούριων εργαλείων, που θα υποστηρίξουν τις διαχειριστικές αρχές και τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές Υπηρεσίας τα άτομα με αναπηρία αγγίζουν το 15% του πληθυσμού, ενώ η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανεβάζει το ποσοστό αυτό στο 18%.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Προϊστάμενος Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Αντώνης Βουτσίνος, ενώ το ρόλο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ανέπτυξε το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της, Μανώλης Ζηδιανάκης.

Η αποστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) είναι ο τριτοβάθμιος κοινωνικοσυνδικαλιστικός φορέας του αναπηρικού κινήματος της χώρας. Ιδρύθηκε το 1989 από οργανώσεις ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, προκειμένου να υπερασπιστεί θέματα κοινού ενδιαφέροντος για όλες τις κατηγορίες αναπηρίας και να αποτελέσει έναν ανεξάρτητο φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία και Πολιτεία.

Αποστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων και εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία στο διάλογο με την ελληνική Πολιτεία. Καταρτίζει σχέδιο δράσης, ασκεί συστηματικό έλεγχο των νομοθετικών ρυθμίσεων και διατάξεων και καταθέτει τις προτάσεις της στην ελληνική Πολιτεία για θέματα όπως: η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση, η απασχόληση, η κοινωνία της πληροφορίας, η προσβασιμότητα.

Επιπλέον, στοχεύει στη δημιουργία ενός εθνικού πολιτικού πλαισίου για την αναπηρία με έμφαση στην ανάδειξη της κοινωνικοπολιτικής διάστασής της. Σημειώνει μάλιστα πως η Αναπηρία δεν είναι ατομικό αλλά κοινωνικό και συλλογικό ζήτημα. Οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία δεν είναι απλώς συνέπεια των δικών τους ατομικών λειτουργικών περιορισμών αλλά συνέπεια της αδυναμίας της κοινωνίας να λάβει υπόψη της τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ατόμων αυτών.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum – EDF) που αποτελεί την αντιπροσωπευτική οργάνωση του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, εκπροσωπώντας πάνω από 80 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία στο διάλογο με τα θερμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Φόρουμ συμμετέχει ενεργά στην Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία, μέσω της οποίας εκπροσωπούνται ένα δισεκατομμύριο πολίτες με αναπηρία από ολόκληρο τον κόσμο. Η συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα διασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή της στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων στα ζητήματα Αναπηρίας.

Συμβουλευτική υποστήριξη διαχειριστικών φορέων

Η Πράξη με τίτλο «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για την εξειδίκευση της αναπηρίας και της προσβασιμότητας» που υλοποιεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εντάσσεται στο Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής 2007-2013» (Άξονας Προτεραιότητας 1: «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων») και συγχρηματοδοτείται από της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της Πράξης είναι η εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη των επιτελικών φορέων και των δομών διαχείρισης του συστήματος διοίκησης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στις διαδικασίες εξειδίκευσης του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας αυτών των προς την ικανοποίηση των απαιτήσεων των Κανονισμών των ΕΔΕΤ για την περίοδο 2014-2020 σχετικά με τα άτομα με αναπηρία.

Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή από την ΕΣ.Α.μεΑ. συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης των στελεχών των προαναφερθέντων φορέων και δομών στη φάση εξειδίκευσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) 2014-2020 για την εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, ο σχεδιασμός και η ένταξη δράσεων στοχευμένων προς των ατόμων με αναπηρία, σε όλους τους Άξονες Προτεραιότητας και τις Επενδυτικές Προτεραιότητες και η διερεύνηση και αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που προβλέπονται από τις παρεμβάσεις των ΕΔΕΤ προς όφελος των ΑμεΑ.

13 Συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα

Οι «Συναντήσεις Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στα ΕΠ» αποτελούν το πρώτο υποέργο της Πράξης. Συνολικά θα διοργανωθούν 13 Συναντήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα των Στελεχών των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και των δυνητικών Δικαιούχων για ένταξη στοχευμένων δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία στα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα 2014-2020. Σκοπός των συναντήσεων είναι η άρση της διάκρισης σε βάρος τους (απλή ή και πολλαπλή), η βελτίωση της προσβασιμότητας υποδομών/υπηρεσιών (φυσικών και ηλεκτρονικών) σε αυτά, η προώθηση της κοινωνικής ένταξής τους, και η διευκόλυνση της μετάβασής τους από την ιδρυματική φροντίδα στην ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα. Η χθεσινή Τεχνική Συνάντηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Υπο-έργου 1 και ήταν η 4η κατά σειρά συνάντηση.

Σύμβουλος Τεχνικής υποστήριξης

Το υποέργο 2 αφορά στον «Σύμβουλο Τεχνικής Υποστήριξης σε θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας». Η Ε.Σ.Α.μεΑ. λειτουργεί εξειδικευμένο Help Desk μέσω του οποίου παρέχονται Υπηρεσίες Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης στη φάση του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού 2014-2020 προς τα στελέχη των Ομάδων Σχεδιασμού (ΟΣ) και τω Διαχειριστικών Αρχών (ΔΑ) με στόχο την αντιμετώπιση των εξειδικευμένων θεμάτων που θα προκύψουν κατά τη διαδικασία της εξειδίκευσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αναφορικά τις αρχές της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και την ένταξη στοχευμένων δράσεων προς όφελός τους.

Ετικέτες: