Συνεργασία μικρών Δήμων, χωρίς διοικητική & επιχειρησιακή επάρκεια με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την υλοποίηση σημαντικών έργων βελτίωσης των υποδομών ύδρευσης

Πολύτιμη συμβολή στα ζητήματα ύδρευσης

Σημαντική βοήθεια προς τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, για την υλοποίηση σημαντικών έργων, που άπτονται των ζητημάτων ύδρευσης, παρέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω σύναψης Διαβαθμιδικών Συμβάσεων, για την παροχή τεχνικής υποστήριξης.

Τη σύναψη διαβαθμιδικών συμβάσεων με τους Δήμους της Αντιπάρου, της Κιμώλου και της Φολεγάνδρου, οι οποίοι δεν διαθέτουν την απαραίτητη διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημοπρασία των έργων ύδρευσης, αναμένεται να εισηγηθεί στο προγραμματισμένο για την Τρίτη, 5 Ιουλίου, Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Σαφής προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τόσο μέσω των δηλώσεων του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, όσο και μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, έχει δηλώσει την πρόθεσή της, για υποστήριξη των Δήμων, που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη Διοικητική και Επιχειρησιακή Ικανότητα, να αναλάβουν την υλοποίηση έργων.

Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης, σε δηλώσεις του, έπειτα από σύσκεψη με θεσμικούς εκπροσώπους του Δήμου Κιμώλου, είχε δηλώσει σχετικά, ότι «η Περιφερειακή Αρχή καταβάλλει αυξημένη και συνεχή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και του τερματισμού ενός πολυδάπανου και αναχρονιστικού τρόπου αντιμετώπισης της λειψυδρίας με τη μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία στα άνυδρα νησιά του Νοτίου Αιγαίου», ενώ είχε υπογραμμίσει, πως «το πρόβλημα της αντιμετώπισης της επάρκειας νερού στα άνυδρα νησιά της Περιφέρειας, αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα».

Για το λόγο αυτό, και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος της λειψυδρίας, με πρόσκλησή της από τις 11 Μαΐου, η Περιφέρεια, είχε καλέσει τους μικρούς Δήμους, προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις έργων διαχείρισης πόσιμου ύδατος, τα οποία επιθυμούν να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου για την περίοδο 2014-2020. Τα έργα αυτά, σύμφωνα με την πρόσκληση της Περιφέρειας, έπρεπε να αφορούν στη συλλογή, διανομή, επεξεργασία και διαχείριση πόσιμου νερού.

Όπως τονίζεται στην πρόσκληση, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στη διάθεση των Δήμων, ώστε μέσω της σύναψης διαβαθμιδικών συμβάσεων, να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα του δικαιούχου των έργων στην Περιφέρεια, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση των έργων αυτών με τις Υπηρεσίες της.

Αντίπαρος: Αντικατάσταση του δικτύου με αμίαντο

Το αντικείμενο της προς έγκριση Διαβαθμιδικής Σύμβασης, με το Δήμο Αντιπάρου, αφορά στην ανάληψη από την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου αρμοδιότητας για υλοποίηση του έργου «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Οικισμού Αντιπάρου» λόγω του γεγονότος ότι ο Δήμος Αντιπάρου δε διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία

Αντικείμενο του έργου είναι η αντικατάσταση τμήματος του δικτύου ύδρευσης του οικισμού της Αντιπάρου από αμιαντοσωλήνα συνολικού μήκους 1.580,00m με αγωγούς από υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο HDPE 100 τρίτης γενιάς 10 atm. Επίσης συντελείται ενίσχυση του δικτύου και μείωση των απωλειών με τη χρήση υδραυλικών εξαρτημάτων όπου δίδεται η δυνατότητα περιορισμού της διακοπής της τροφοδοσίας, λόγω ενδεχόμενης βλάβης, σε μικρό μόνο τμήμα του δικτύου.

«Είναι ένα έργο το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, είχε μία ωριμότητα όμως. Μετά την πρόσκληση της Περιφέρειας στείλαμε το φάκελο, διότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, αλλά ο Δήμος μας δεν διαθέτει ούτε έναν μηχανικό και άρα δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Ευτυχώς, το έργο προτίθενται να το αναλάβουν και κατατίθεται η πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο», τόνισε ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος.

Όπως εξήγησε, «είναι πάρα πολύ παλιό το δίκτυο και είναι κατασκευασμένο με αμίαντο, στο μεγαλύτερο μέρος του. Άκρως ακατάλληλο και επικίνδυνο δίκτυο, του οποίου οι σωλήνες σπάνε συνεχώς και δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ανταλλακτικά». Παράλληλα ανέφερε, πως δεδομένου ότι γίνονται κατά καιρούς νέες συνδέσεις στο υδροδοτικό δίκτυο, οι οποίες ωστόσο είναι κατασκευασμένες από διαφορετικά υλικά, οι συζεύξεις με το δίκτυο του αμιάντου καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή νερού και το δίκτυο να διατηρείται λειτουργικό «με γιατροσόφια», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο κ. Φαρούπος.

Κίμωλος: Ελπίδες για λειτουργία μέσα στο επόμενο έτος

Το αντικείμενο της Διαβαθμιδικής Σύμβασης, στην περίπτωση του Δήμου Κιμώλου, αφορά στην ανάληψη από την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου αρμοδιότητας για υλοποίηση του έργου «Κατασκευή Συνοδών Έργων Μονάδας Αφαλάτωσης Κιμώλου».

Με την κατασκευή των συνοδών έργων πραγματοποιείται η υδρευτική χρήση νερού αφαλάτωσης για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης 910 μόνιμων και 1280 εποχιακών κατοίκων του Δήμου Κιμώλου. Το έργο περιλαμβάνει την Κατασκευή Αντλητικών Εγκαταστάσεων Υδροληψίας Θαλασσινού Ύδατος, Κατασκευή Αγωγών μεταφοράς του στις Δεξαμενές Αποθήκευσης θαλασσινού Ύδατος. Στην συνέχεια μεταφορά του στην Μονάδα Αφαλάτωσης, και Κατασκευή Αγωγών για την προσαγωγή του Επεξεργασμένου - Πόσιμου Ύδατος στις (Υφιστάμενες Δημοτικές Δεξαμενές) καθώς και των αγωγών για τη μεταφορά και διάθεση του αλμολοίπου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνο Βεντούρη, «μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό έργο, την υλοποίηση του έργου της μονάδας αφαλάτωσης, καθώς και των συνοδών έργων», ο οποίος τόνισε, πως «είναι ένα έργο που χρόνια το παλεύουμε για το νησί, το οποίο μέχρι στιγμής, υδροδοτείται μέσω υδροφόρων πλοίων. Λόγω αυτής της πρακτικής, έχουμε αντιμετωπίσει πρόβλημα πολλές φορές. Εδώ και τρία περίπου χρόνια, η μονάδα της αφαλάτωσης αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου. Εφόσον είναι πλέον ώριμη η μελέτη και έχουν ληφθεί οι αδειοδοτήσεις, αναλαμβάνει το ρόλο της η Περιφέρεια, προκειμένου να ολοκληρωθούν και τα συνοδά έργα».

«Με την ολοκλήρωση του έργου, θεωρώ, ότι θα λύσουμε σε ένα μεγάλο βαθμό τα προβλήματα, στην υδροδότηση του νησιού μας, καθώς η συγκεκριμένη μονάδα, θα παράγει περίπου 600κ.μ. νερού την ημέρα», υποστήριξε, ενώ όσον αφορά στην αποπεράτωση του έργου, ο κ. Βεντούρης σημείωσε, ότι «ελπίζουμε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Έχουμε καταλάβει όλοι το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει το νησί μας – και όχι μόνο – και ελπίζω του χρόνου, να έχουμε σε λειτουργία τη δική μας μονάδα».

Φολέγανδρος: Κατασκευή δικτύου ύδρευσης 5 χλμ

Για το μικρό Δήμο της Φολεγάνδρου, το αντικείμενο της Διαβαθμιδικής Σύμβασης, με την Περιφέρεια, αφορά στην ανάληψη της αρμοδιότητας για υλοποίηση του έργου «Εξωτερικά Δίκτυα Ύδρευσης Χώρας - Αγκάλη Άνω Μεράς Φολεγάνδρου».

Αντικείμενο του έργου είναι η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των οικισμών Αγκάλης και Άνω Μεριάς του Δήμου Φολεγάνδρου. Ειδικότερα περιλαμβάνεται η κατασκευή δικτύου ύδρευσης, συνολικού μήκους 5.317,00m που εκκινεί από την υφιστάμενη δεξαμενή της Χώρας (θέση ελικοδρομίου) και ακολουθώντας τη διαδρομή της οδού προς τον οικισμό της Αγκάλης τροφοδοτεί την υφιστάμενη δεξαμενή του οικισμού της Αγκάλης ενώ τελικά καταλήγει στην υφιστάμενη δεξαμενή ύδρευσης του οικισμού της Άνω Μεριάς. Σε απόσταση περίπου 220 μέτρων μετά τη διασταύρωση προς τον οικισμό της Αγκάλης προβλέπετε η εγκατάσταση ενός αντλιοστασίου. Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται και τα φρεάτια των εξαεριστικών, των βαλβίδων αντεπιστροφής και της βαλβίδας ρύθμισης της παροχής.