Δριμεία κριτική προς την Περιφερειακή Αρχή για τη μη(;) σύννομη οδό που ακολουθεί σχετικά με τον καθαρισμό χειμάρρων και ρεμάτων με φόντο 2 εκ. Ευρώ μόνο για το νησί της Ρόδου

Κατατμήσεις κι επιλεκτικές προτεραιότητες

Καμία σαφή αναφορά για τον χρόνο που θα προωθηθεί αντίστοιχο έργο στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων

Με κατάτμηση του ποσού των 2 εκ. Ευρώ προχωρά η Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου στην κάλυψη των αναγκών καθαρισμού των χειμάρρων στο νησί της Ρόδου, παρακάμπτοντας τη δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τον “μη σύννομο” χαρακτήρα των ενεργειών της, που ενδέχεται να αφήσουν εκτεθειμένη την Περιφέρεια, στην περίπτωση που δεν εγκριθεί η σχετική απόφαση από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα των περιφερειακών αποφάσεων.

Ατεκμηρίωτα και προτάσσοντας αποκλειστικά και μόνο σε πρώτο επίπεδο τις ανάγκες του νησιού της Ρόδου, η Περιφερειακή Αρχή επιχειρεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες που μετά την ψήφιση του “Κλεισθένη” ανέλαβε ο Β΄ Βαθμός της Αυτοδιοίκησης, με την Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει κατά πλειοψηφία τις σχετικές κινήσεις της, αφού η μείζων κι ελάσσων αντιπολίτευση, διαφώνησε κάθετα για την προκλητική απόφαση να προβεί σε κατάτμηση του συνολικού ποσού του 1.914.500 ευρώ σε δέκα μικρότερα, προκειμένου να προχωρήσει σε αναθέσεις για τις άκρως σημαντικές εργασίες στο νησί της Ρόδου.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμων Ζαννετίδης υπεραμύνθηκε των ανωτέρω ενεργειών, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δεσμευθεί απόλυτα για τη μη πρόκληση προβλημάτων αναφορικά με τη διαδικασία της ανάθεσης μετά από διαπραγμάτευση και χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, αφού αρκέστηκε μόνον να γνωστοποιήσει πως έλαβε την προφορική δέσμευση του αρμόδιου Επιτρόπου, για το ότι δεν θα προκύψει δημοσιονομικό θέμα με φόντο τις έκτακτες και κατεπείγουσες ανάγκες προς υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής.

Η σοβαρή αντιπαράθεση της αντιπολίτευσης με την Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου για τις αρμοδιότητες καθαρισμού των χειμάρρων και των ρεμάτων έφερε στο προσκήνιο και το θέμα της μη κάλυψης των υπολοίπων νησιών τόσο στα γεωγραφικά όρια των Δωδεκανήσων, όσο και στα γεωγραφικά όρια των Κυκλάδων, αφού παρά τις όποιες γενικόλογες αναφορές υπηρεσιακού παράγοντα για προώθηση σχετικών μελετών και στα άλλα νησιά, ο κ. Ζαννετίδης δεν εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το άμεσο των απαραίτητων ενεργειών, παρά την επίμονη ερώτηση και της εκπροσώπου της Νησιωτικής Ανατροπής, Άννας Μαυρουδή, σε συνέχεια της τοποθέτησης του μέλους της μείζονος αντιπολίτευσης, Τζώρτζη Μακρυωνίτη.

Απόλυτη προτεραιότητα στη Ρόδο. Σχεδόν 200 χιλ. ευρώ για κάθε μία από τις δέκα πρώην Δημοτικές Ενότητες

Ενόψει των έντονων καιρικών συνθηκών και των βροχοπτώσεων που θα ακολουθήσουν, η Περιφέρεια καλείται να ανταποκριθεί άμεσα στην αρμοδιότητα που αναλαμβάνει βάσει της εφαρμογής του “Κλεισθένη” στην Αυτοδιοίκηση και αφορά στην φροντίδα και τη μέριμνα για τους χειμάρρους και τα ρέματα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Με δεδομένη την ανωτέρω εξέλιξη που προέκυψε μετά τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ψηφίστηκε ο “Κλεισθένης” στη Βουλή, η Περιφερειακή Αρχή έφερε μόλις χθες, αρχές Οκτωβρίου το σχετικό θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, με τους εκπροσώπους της να σημειώνουν πρωτίστως τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να γλιτώσουν χρόνο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα και στις δέκα εισηγήσεις για τις πρώην Δημοτικές Ενότητες του νησιού της Ρόδου, η Περιφερειακή Αρχή επικαλούμενη τον έκτακτο χαρακτήρα των αναγκών για τα νησιά, γνωστοποίησε πως θα ακολουθήσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενη σε γεγονότα απρόβλεπτα, σύμφωνα με την εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2 περίπτωση γ. του Ν. 4412/2016”.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε - μεταξύ άλλων - ο αρμόδιος υπάλληλος της Περιφέρειας στη Ρόδο, “αποφασίστηκε να το πάμε με το άρθρο 32 ώστε να συμπτύξουμε τους χρόνους, μήπως προλάβουμε σε επικείμενες βροχοπτώσεις” με σκοπό όπως διευκρίνισε, να αποφευχθούν αρνητικά ή και τραγικά γεγονότα από πλημμύρες κλπ.

Ερωτηθείς για τον χρόνο έναρξης των εργασιών βάσει των κινήσεων που επέλεξε η Περιφερειακή Αρχή για το νησί της Ρόδου, ο ίδιος εξήγησε πως θα απαιτηθεί διάστημα 2,5 μηνών περίπου, αφού μετά και τη χθεσινή απόφαση της έγκρισης των όρων δημοπράτησης του έργου του καθαρισμού των χειμάρρων, θα πρέπει η αρμόδια Υπηρεσία να καλέσει εργολάβους να καταθέσουν προσφορές, να αξιολογηθούν αυτές και σε επόμενο χρόνο, η Οικονομική Επιτροπή να συνεδριάσει εκ νέου για την οριστική κατακύρωση των αναδόχων των εργασιών του έργου σε κάθε πρώην Δημοτική Ενότητα της Ρόδου.

“Αυτός είναι ο συντομότερος χρόνος και υπολογίζω να πάει γύρω στους 2,5 μήνες ενώ με μία κανονική διαδικασία θέλουμε 8 μήνες” ανέφερε ο υπάλληλος, περιγράφοντας εν συνεχεία τον χαρακτήρα του έργου.

Πιο αναλυτικά, για το νησί της Ρόδου και των δέκα πρώην Δημοτικών Ενοτήτων του, “Η μελέτη περιλαμβάνει τη διευθέτηση – εκβάθυνση – διαπλάτυνση των ρεμάτων με την παράπλευρη απόθεση προϊόντων εκσκαφών όπου είναι δυνατή ή με τη μεταφορά τους σε χώρους απόθεσης απόρριψης όπου δεν υπάρχει χώρος για την παράπλευρη απόθεση ή όπου τα προϊόντα εκσκαφών περιλαμβάνουν σκουπίδια, μπάζα, καλάμια κλπ υλικά. Επίσης με την παρούσα θα καθαριστούν τα ρέματα όπου απαιτείται από καλάμια, φυτά και λοιπή βλάστηση η οποία δυσχεραίνει τη ροή του νερού και μειώνει την ενεργή διατομή του ρέματος. Τέλος, θα καθαριστούν με οποιοδήποτε μέσο (χειρωνακτικά ή και με μηχανική υποβοήθηση) ορθογωνικοί, σωληνωτοί, πλακοσκεπείς κλπ οχετοί από φερτά υλικά και προσχώσεις. Αναλυτικά τα ρέματα και τα ποτάμια στα οποία θα γίνουν καθαρισμοί και διευθετήσεις είναι αυτά που αναφέρονται στις προμετρήσεις του έργου”.

Αναλυτικά τα ποσά έχουν ως ακολούθως: Για την πρώην Δημοτική Ενότητα Ρόδου 180.000 ευρώ, για την πρώην Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου 168.500 ευρώ, για την πρώην Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας 205.000 ευρώ, για την πρώην Δημοτική Ενότητα Αφάντου 182.000 ευρώ, για την πρώην Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου 204.000 ευρώ, για την πρώην Δημοτική Ενότητα Λίνδου 211.000 ευρώ, για την πρώην Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού 215.500 ευρώ, για την πρώην Δημοτική Ενότητα Καμείρου 167.500 ευρώ, για την πρώην Δημοτική Ενότητα Ατταβύρου 171.000 ευρώ και για την πρώην Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων 210.000 ευρώ.

Τζ. Μακρυωνίτης: Ξεκάθαρη περίπτωση κατάτμησης του ποσού των 2 εκ. Ευρώ. Ακολουθείτε μη νόμιμη οδό

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα προώθησης των εργασιών για το σύνολο των νησιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Τζώρτζης Μακρυωνίτης έθιξε αποκλειστικά τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται η Περιφερειακή Αρχή στην εν λόγω υπόθεση, κάνοντας λόγο ξεκάθαρα για κατάτμηση ενός ιδιαιτέρως μεγάλου ποσού σε δέκα μικρότερα για το ίδιο έργο.

Και εσείς το γνωρίζετε. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά κατάτμηση. Είναι δεδομένο ότι στην πορεία μπορεί να το βρούμε μπροστά μας το πρόβλημα. Και σκεφθείτε να έχει υλοποιηθεί το έργο και να μην μπορούμε να πληρώσουμε. Και είναι δαπάνη που ξεπερνά νομίζω τα 2 εκ. Ευρώ και θα ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια έργα σε όλα τα νησιά” σχολίασε κατηγορηματικά ο κ. Μακρυωνίτης, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “Καταλαβαίνω τη θέση της Περιφερειακής Αρχής. Σέβομαι δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή ήρθε η αρμοδιότητα, αλλά αυτό δεν μπορεί να τεκμηριώσει ούτε την κατάτμηση, ούτε και το κατεπείγον”.

Ο ίδιος στην τοποθέτησή του, επαναλαμβάνοντας τις επιφυλάξεις του σχετικά με το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτεθειμένη η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά και διατυπώνοντας την ανησυχία να προκύψει κώλυμα και άρα, μεγαλύτερη καθυστέρηση στην υλοποίηση των εργασιών καθαρισμού των χειμάρρων, προέτρεψε σε επανεξέταση του θέματος.

“Θα πρέπει να το δουν οι Υπηρεσίες με μεγάλη σοβαρότητα ώστε να αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται το πρόβλημα, αλλά να είμαστε σύννομοι. Καταλαβαίνετε ότι ένα τέτοιο ποσό των 2 εκ. Ευρώ, όταν θα φτάσει ο κόμπος στο χτένι, κανείς δεν θα μπορεί να δώσει λύση. Θα έλεγα να το δούμε ξανά, μήπως ακολουθήσουμε τη νόμιμη οδό και φθάσουμε πιο γρήγορα στο αποτέλεσμα. Γιατί αν ακολουθήσουμε λάθος δρόμο θεωρώ ότι, μπορεί να χάσουμε δύο ή τρεις ή τέσσερις μήνες και να είμαστε στα ίδια και να έχουν προκύψει και ευθύνες, οι οποίες θεωρώ ότι θα είναι σοβαρές” δήλωσε, ολοκληρώνοντας την κριτική του.

Αν. Μαυρουδή: Κατάτμηση και καθυστέρηση(;) ενεργειών από πλευράς Περιφερειακής Αρχής

Στο νήμα της κριτικής του Τζώρτζη Μακρυωνίτη τοποθετήθηκε και η Άννα Μαυρουδή, τονίζοντας αρχικά πως, “Από το 2000 ως και το 2018 μέχρι και τον Κλεισθένη, δεν είχε βγει καμία Υπουργική απόφαση, η οποία να αποσαφήνιζε επακριβώς τις ευθύνες, τις αρμοδιότητες και την εκτέλεση των όποιων εργασιών χρειάζονταν για να καθαριστούν οι χείμαρροι και τα ρέματα”.

Ωστόσο, η ίδια επισημαίνοντας πως ο “Κλεισθένης” ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018, έθεσε ξεκάθαρα το ερώτημα αν η Περιφερειακή Αρχή ενήργησε άμεσα όταν της γνωστοποιήθηκε πως αναλαμβάνει τη σχετική αρμοδιότητα.

“Πότε απεστάλη στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, μετά την ψήφιση του νόμου φαντάζομαι. Ο νόμος ψηφίστηκε τον Ιούλιο. Φαντάζομαι ότι αυτή η διαδικασία αν είχε ξεκινήσει μέσα Αυγούστου προς το τέλος, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με έναν τρόπο που θα απέφευγε την απευθείας διαπραγμάτευση, που κατά τη γνώμη μου είναι ένα ζήτημα σοβαρό και αρνητικό” υποστήριξε σχετικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, το γεγονός πως, “σπάνε σε ένα νησί, σε έναν Δήμο οι εργασίες για τον καθαρισμό των χειμάρρων” σημαίνει πως, “οδηγούμαστε σε κατάτμηση αυτού του συνολικού έργου”.

Φ. Ζαννετίδης: Επιστολή σε Δήμους και ερώτηση στον Επίτροπο

Στα ανωτέρω θέλησε να απαντήσει ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμων Ζαννετίδης, ο οποίος υποστήριξε κατηγορηματικά πως, “Οι ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής ήταν άμεσες” και πως, “Απεστάλη σχετικό έγγραφο σε όλους τους Δήμους”, ωστόσο όπως ανέφερε συμπληρωματικά ο αρμόδιος υπάλληλος από την Ρόδο, “Η πρώτη κίνησή μου ήταν, εγώ δηλαδή έστειλα προς όλους τους Δήμους να μου αναφέρουν τί μελέτες έχουν κάνει ώστε να μας προσκομίσουν ποια έργα καθαρισμών έχουν κάνει”. Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως, “Κανένας μα κανένας δεν απάντησε”, τονίζοντας πως, “Η Περιφέρεια ήταν υποχρεωμένη να τρέξει το συντομότερο δυνατόν διότι αν δεν κάνουμε αυτή την κίνηση θα απολογηθούμε στον Εισαγγελέα αν γίνει κάτι”.

Σχετικά με την διαδικασία της κατάτμησης του έργου σε δέκα μικρότερα κι άρα την κατάτμηση του σχετικού ποσού των σχεδόν 2 εκ. Ευρώ σε δέκα μικρότερα, ο κ. Ζαννετίδης, θέλησε να παρουσιαστεί καθησυχαστικός, λέγοντας τα εξής: “Τώρα που έχουμε την αρμοδιότητα να πω ότι χθες (σσ. προχθές) επισκεφθήκαμε τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα και με τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας, τον κ. Τριαντάφυλλο και δεν μπαίνει τέτοιο θέμα κατάτμησης”. Πιο αναλυτικά μάλιστα, ανέφερε πως πρόκειται για διαδικασία που έχει ακολουθήσει κατά το παρελθόν ξανά η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

“Αυτές οι μελέτες που φέρνουμε ενώπιόν σας τώρα είναι μελέτες που έχουν υλοποιηθεί με προηγούμενες αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής το 2013 με υλοποίηση το 2015. Απλώς η Υπηρεσία μας επικαιροποίησε τις τιμές και το θέτει ενώπιόν σας. Είχε ξαναέρθει το θέμα σαν πρώην Δημοτικές Ενότητες για τη Ρόδο και τα έργα υλοποιήθηκαν, παραλήφθηκαν. Ήταν μάλιστα την εποχή που είχε την αρμοδιότητα ο Δήμος Ρόδου και με προγραμματικές διαβαθμιδικές (σσ. συμβάσεις) είχε καταφέρει η Περιφέρεια και τα υλοποίησε. Άρα, δεν μιλάμε για κατατμήσεις. Αυτά τα έργα είχαν έρθει ξανά” σχολίασε πρωτίστως, επισημαίνοντας πως, “θα θυμάστε ήταν στην αρχή της θητείας μας που είχαμε ξαναεγκρίνει και το είχατε ξεκινήσει εσείς ως προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, ακριβώς όπως έχει έρθει σήμερα. Το έργο υλοποιήθηκε, εκτελέστηκε, πληρώθηκε”.

Ασαφές τοπίο για τα υπόλοιπα νησιά Δωδεκανήσου και Κυκλάδων

Η Άννα Μαυρουδή θέλησε να στηλιτεύσει το γεγονός πως δεν προωθείται έργο για τα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, θέτοντας μάλιστα σχετικό ερώτημα.

“Αυτό γίνεται για τη Ρόδο. Για τα υπόλοιπα νησιά τόσο των Δωδεκανήσων, όσο και των Κυκλάδων;” ανέφερε η ίδια προς την Περιφερειακή Αρχή, με τον αρμόδιο υπάλληλος να σημειώνει πριν από τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής πως, “Ήδη τρέχουμε κι ετοιμάζουμε μελέτες και για τα υπόλοιπα νησιά αλλά δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο λόγω του ότι έχουν πέσει πάρα πολλά πάνω μας”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε “στην επόμενη Οικονομική θα φέρουμε και για τα υπόλοιπα νησιά, για Κάσο, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς και υπόλοιπα νησιά, ανά Περιφερειακές Ενότητες”. Επανέλαβε δε πως, “Απλώς δεν είχαμε χρόνο να ετοιμάσουμε τις μελέτες”.

Ωστόσο, με φόντο τη μη απάντηση για την κατοχύρωση ή μη των αναγκών των Κυκλάδων, η Άννα Μαυρουδή ρώτησε ξανά, με τον κ. Ζαννετίδη να τοποθετείται ασαφώς και γενικόλογα: “Για τις Κυκλάδες η ενημέρωση που έχω είναι πως ό,τι έχουμε έτοιμο και εκτάκτως θα συνεδριάσουμε να το περάσουμε. Ετοιμάζονται και οι Κυκλάδες. Αν χρειαστεί θα συνεδριάσουμε και εκτάκτως. Περνάμε αυτά που είναι έτοιμα”.

Έλεγχος και οριοθέτηση χειμάρρων και ρεμάτων

Στο περιθώριο της ουσίας του θέματος, ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης θέλησε να προβεί σε μία σημαντική παρέμβαση όσον αφορά στις εργασίες που θα ακολουθήσουν στα ρέματα και τους χειμάρρους.

“Η εμπειρία μου, μου έχει δείξει ότι πάρα πολλά ρέματα καθαρίζονται όχι γι αυτό που πρέπει να πετύχουμε αλλά για να γίνουν δρόμοι. Το ξέρετε πολύ καλά” σημείωσε προς τον κ. Ζαννετίδη, επισημαίνοντας πως, “θέλει μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα από έναν καθαρισμό ρέματος που θα μπει μία μπουλντόζα και θα το κάνει “πιάτο” από ότι αν η αυτοφυής βλάστηση παραμείνει. Είναι πάρα πολύ σπουδαίο αυτό που λέω”.

Ο ίδιος, κλείνοντας την παρέμβασή του, επανέλαβε την ανάγκη υπεύθυνης μέριμνας εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής τόσο για λόγους υπεράσπισης και ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής, όσο και για την ομαλή “συμπεριφορά” των χειμάρρων.