Aνακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης για το Νεώριο Σύρου

"Απαραίτητες οι μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας"

  • Σάββατο, 13 Απριλίου, 2019 - 15:19

Την Τρίτη 10 Απριλίου γίναμε θεατές μιας ακόμα «παράστασης» από το εργοστασιακό σωματείο του Νεωρίου το οποίο υποκαθιστά, ως συνήθως, την νέα διοίκηση της επιχείρησης. Όπου παρουσιάστηκαν οι τεχνολογίες καθαρισμού και βαφής των πλοίων με τη χρήση αμμοβολής ή/και υδροβολής που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις. Στη εκδήλωση καλέστηκαν επιλεκτικά φορείς και υποψήφιοι στις προσεχείς τοπικές εκλογές, εξαιρώντας τη Λαϊκή Συσπείρωση. Είναι σαφές πως το μήνυμα που στάλθηκε από την εκδήλωση είναι η τρομοκράτηση και η  φίμωση οποιουδήποτε τολμά να ανησυχεί, να αναρωτιέται και να αναζητά τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Το ύφος και το ήθος του δελτίου τύπου (χωρίς να βελτιώνεται από τη μετέπειτα διευκρίνηση) αποτελεί ένα ακόμα δείγμα γραφής για το είδος και το επίπεδο της «αλήθειας» που  θέλουν να επιβάλουν, οι εμπνευστές της παράστασης, στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης στο νησί και μάλιστα ενόψει εκλογών: «επιτέλους σκάστε»(!). Για μας,  είναι ντροπή η νομιμοποίηση του εκφοβισμού στο  δημόσιο διάλογο για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Γιατί αυτό έπραξαν με τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι των φορέων και της εκκλησίας στη συνέντευξη και πολύ περισσότερο οι υποψήφιοι δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι που θα διεκδικήσουν αύριο την ψήφο των δημοτών του νησιού. Είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι.

Το πρώτο που αναρωτιέται καθένας, καλόπιστα, είναι γιατί για ένα θέμα που αφορά στη λειτουργία της επιχείρησης απευθύνεται στην τοπική κοινωνία ένα σωματείο εργαζομένων και όχι η διοίκηση της.  Μας λένε δηλαδή,  πως η όποια ευθύνη μπορεί να προκύψει αναφορικά με το περιβαλλοντικό κόστος και τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την έχουν οι εργαζόμενοι στο Νεώριο;

Δεν θα σταθούμε στο αν η αμμοβολή και τα παράγωγα της μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία πρώτα και κύρια των ίδιων των εργαζόμενων και εν συνεχεία και των κατοίκων της περιοχής, αυτά είναι ήδη απαντημένα από διάφορους διεθνείς και μη οργανισμούς και υπηρεσίες. Αναρωτιόμαστε μόνο το εξής: από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ζητήματα περιβαλλοντικής μόλυνσης για ποιο λόγο η διοίκηση του σωματείου δεν επέτρεψε την είσοδο σε κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που επισκέφθηκε την επιχείρηση για να κάνει τους απαραίτητους, τυπικούς ελέγχους; 

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο ναυπηγείο όλο το προηγούμενο διάστημα προβληματιζόμαστε έντονα, τόσο για το ρόλο της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου, η οποία είναι πια ηλίου φαεινότερο ότι έχει αναλάβει το ρόλο του εκτελεστικού οργάνου των επιδιώξεων της εργοδοσίας, όσο και για τον τρόπο λειτουργίας του ναυπηγείου σε αυτή την λεγόμενη «ενδιάμεση κατάσταση».

Μια κατάσταση που πάει να παγιωθεί μιας και από πέρυσι τον Απρίλιο που ήρθε ξανά πλοίο στο Νεώριο ως σήμερα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις εργασίας, όποτε και αν υπάρχει δουλειά για την κάθε ειδικότητα, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι αφού ακόμα δεν τους έχουν καταβληθεί τα χρωστούμενα δεδουλευμένα. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι αμείβονται με την ώρα, έχουν καταργηθεί οι υπερωρίες και το 8ωρο. Επίσης, το ωρομίσθιο που δίνεται είναι μεικτό. Στα χρήματα που παίρνουν οι εργαζόμενοι στο χέρι, περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, η φορολογία και οι αναλογίες των αδειών, των επιδομάτων αδείας και των δώρων. Στην ουσία ένα ωρομίσθιο, π.χ., των 10 αντιστοιχεί περίπου σε 4€/ώρα, καθαρά.

Αυτή η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, βολεύει απίστευτα την εργοδοσία. Αυτό είναι άλλωστε και το περίφημο μοντέλο ανάπτυξης που μας πλασάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και διάφοροι νυν και υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες, καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και παράλληλα πλήθος διευκολύνσεων προς τον κάθε επίδοξο επενδυτή.

Η πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι πως οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου θα πρέπει να εργάζονται σε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και χωρίς οποιαδήποτε μορφή ευέλικτης εργασίας και επιπλέον να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όπως και το σύνολο των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων.