Η Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου για την Αγία Σοφία

  • Παρασκευή, 17 Ιουλίου, 2020 - 02:53

Ο Χαράλαμπος Κόκκινος, επικεφαλής τουΠεριφερειακού Συνδυασμού "Πνοή Δημιουργίας ΝότιουΑιγαίου", Περιφερειακός Σύμβουλος Ρόδου καιΑντιπροεδρος του Εποπτικου Συμβουλίου της ΕΝΠΕ,φιλοξενήθηκε σε ΜΜΕ για το θέμα της μετατροπής τηςΑγίας Σοφίας σε τζάμι, κατήγγειλε τη εξωφρενική καιπροσβλητική στάση της τουρκικής κυβέρνησης καιέκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Αγία Σοφία πέρα από μνημείο παγκόσμιαςπολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί και το διαχρονικόσύμβολο της χριστιανοσύνης, της ορθοδοξίας, τουελληνισμού. Αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικόκομμάτι της ψυχής μας, της ιστορίας μας, τηςταυτότητας και του πολιτισμού μας.

ον ρόλο αυτό, σε συνδυασμό με τον αρχιτεκτονικόθρίαμβο της εποχής, την ιστορικότητά της και τηνκατασκευή της, αναγνώρισε και η UNESCOχαρακτηρίζοντάς την ως Μουσείο και εντάσσοντάς τηνστον σχετικό κατάλογο (με όλες τις δεσμεύσεις καιυποχρεώσεις που η ένταξη αυτή σημαίνει για τη χώρα στην οποία βρίσκεται) ως μνημείο παγκόσμιαςπολιτιστικής κληρονομιάς.

Το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, που για μια ακόμαφορά αναδεικνύει τη μικρότητά του, έρχεται, με εντελώςαδιανόητο και αυθαίρετο τρόπο, να αμφισβητήσειευθέως την ιστορία του μνημείου και τους υψηλούς συμβολισμούς που φέρει από την αρχή της δημιουργίας του.

Με θρασύτητα και αλαζονεία αποφάσισε ναπροχωρήσει στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η απόφαση αυτή επιδεικνύει την περιφρόνηση τουτουρκικού καθεστώτος προς τις αρχές τηςδημοκρατίας, του πολιτισμού, της ελευθερίας και τουσεβασμού της ετερότητας των ανθρώπινωνδικαιωμάτων του δυτικού πολιτισμού που, ως ελληνικόςλαός, πιστεύουμε και εκπροσωπούμε.

Η μονομερής και επαίσχυντη αυτή ενέργεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Όλοι μας, μαζί με τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μαςκαι να δυναμώσουμε τη φωνή και την αντίδρασή μας, καταδικάζοντας απερίφραστα και αποτρέποντας τηνπράξη αυτή διατρανώνοντας την αντίθεσή μας σε ό,τι προσβάλλει ιστορικά σύμβολα του χριστιανισμού, του ελληνισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.»

Χαράλαμπος Κόκκινος

Επικεφαλής του Συνδυασμού " Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου "Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ρόδου -Αντιπρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝΠΕ