Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εκφράζουν τις ανησυχίες και τα αιτήματά τους

Mε αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Σύρο, οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θέλησαν να γνωστοποιήσουν τα θέματα που τους απασχολούν με την ελπίδα πως τα αιτήματά τους θα εισακουστούν και θα επιτευχθεί κάποια λύση.

Εξηγώντας αναλυτικά όλους τους λόγους που καθιστούν δύσκολη την επιβίωσή τους στις νησιωτικές περιοχές, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην αύξηση του κόστους ζωής (που στα νησιά ήταν ήδη αυξημένο τόσο στη διατροφή, όσο και στα ενοίκια και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας), στη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, στην αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και στη μη καταβολή, εδώ και 8 μήνες, του μεταφορικού ισοδύναμου, στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου Σύρου που δημιουργεί ανασφάλεια και θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων και σε πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν την υπηρεσία τους αλλά και τους κατοίκους των νησιών γενικότερα.

Υποστελεχωμένες υπηρεσίες

Βασικό τους αίτημα είναι η άμεση στελέχωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τουλάχιστον 250 υπαλλήλων, όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων (Μηχανικών, Γεωτεχνικών, Περιβαλλοντολόγων, Εποπτών Υγείας, Διοικητικού-Οικονομικού ΠΕ ή ΤΕ). όπως προτείνεται και σε παλαιότερο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των πάγιων αναγκών της υπηρεσίας. “Ζητάμε την παρέμβαση σας για την εφαρμογή των προβλεπόμενων κινήτρων για την παραμονή του υπηρετούντος προσωπικού, αλλά και την προσέλκυση νέου, καθώς και τη χορήγηση των απαραίτητων υλικών και μέσων που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία ώστε να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας ανατίθεται” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην αρχή της ανακοίνωσή τους. Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας ζητούν επίσης να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία για την επιλογή προϊσταμένων Διευθύνσεων, Γενικών Διευθύνσεων και Τμημάτων οργανικών μονάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οικονομικά δυσβάσταχτη η νησιωτική ζωή

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά θέματα, ζητούν την εφαρμογή της νομοθεσίας για παροχή κινήτρων (στέγαση - σίτιση) του Ν. 4483/2017 αλλά και την νομοθετική παρέμβαση για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να χορηγείται σε όλους τους υπαλλήλους των νησιωτικών περιφερειών, ανεξαρτήτως πληθυσμιακών κριτηρίων. Επίσης, να αποσυρθεί το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου υπ’ αριθμ. πρωτ 2779/17-06-2022 ,που δημιουργεί πλείστα προβλήματα στην εφαρμογή της, με αποτέλεσμα, όσοι υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών είναι δικαιούχοι, να κινδυνεύουν επί της ουσίας να μην παίρνουν ούτε σε χρήμα ούτε και σε είδος, τα όποια κίνητρα είναι σε θέση να διαθέσουν οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού λόγω χρονοβόρων διαδικασιών και έλλειψης στέγης. Αιτούνται επιπλέον την αύξηση του επιδόματος προβληματικών περιοχών (τουλάχιστον στο διπλάσιο) ώστε να καλύπτει εν μέρει το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος ζωής και την κατοχύρωση του επιδόματος προβληματικών περιοχών όπως και την επαναφορά της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Τέλος, ζητούν την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε όλες τις νησιωτικές περιοχές (όπως προϋπήρχε) ώστε να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα και οι προβλέψεις του Συντάγματος.

Οι μετακινήσεις είδος πολυτέλειας για τους νησιώτες

Σχετικά με τα δυσθεώρητα μεταφορικά κόστη, οι εργαζόμενοι ζητούν την αύξηση της αποζημίωσης για τις εκτός έδρας μετακινήσεις πάνω από τα 40€ (τουλάχιστον 30%) ώστε να ανταποκρίνεται στην ιδιαιτερότητα των νησιών με το αυξημένο κόστος ζωής και τη χορήγηση ολόκληρης της αποζημίωσης και για τις αυθημερόν εκτός έδρας μετακινήσεις. Επίσης, την αύξηση της αποζημίωσης χιλιομετρικής απόστασης (όταν χρησιμοποιείται ΙΧ μεταφορικό μέσο) και την άμεση καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου των παλαιότερων μηνών και την άμεση καταβολή του από εδώ και πέρα.

Πολλά τα προβλήματα, ποικίλες οι απαιτήσεις

Επιπλέον, ο εργαζόμενοι στην Περιφέρεια ζητούν την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει την ανάθεση καθηκόντων σε δύο περιφερειακές ενότητες, την παρέμβαση προς την Περιφερειακή Αρχή για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη λειτουργία ΙΝΕΠ στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο και την άμεση στελέχωση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου όπως και όλων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων.

Επισκέψεις με υποσχέσεις

Υπενθυμίζουμε πως προχθές, το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε τη Σύρο, έκανε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους του Νεωρίου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων καθώς και του Λιμεναρχείου Σύρου, συζητώντας πολλά από τα θέματα που απασχολούν τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού, όπως είναι η πορεία του ναυπηγείου και των επιχειρήσεων του τόπου, ενώ εστίασαν και σε θέματα που απασχολούν όλους τους νησιώτες όπως είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο και η αύξηση του κόστους των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων.