Απαντήσεις του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου για χρηματοδοτήσεις της ΠΝΑΙ όσον αφορά σε γήπεδα και σχολικές μονάδες

Καυτηριάστηκε η αδράνεια νησιωτικών Δήμων

Διακριτά προγράμματα της Περιφέρειας παρόλο που δεν έχει αρμοδιότητα, προκειμένου να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες

Έντονα στηλίτευσε τη στάση των Δήμων πολλών νησιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος αναφορικά με την αδράνειά τους για απορρόφηση - αξιοποίηση των έξτρα χρηματοδοτήσεων που διατέθηκαν από τον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης προς τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και οι οποίες διεκδικήθηκαν ώστε να υπάρχουν, μετά από μεγάλο αγώνα.

Το θέμα των παραπόνων των Δήμων προς την Περιφέρεια, πως δηλαδή, η ΠΝΑΙ “αδικεί” νησιά και “δεν στηρίζει ισότιμα” τις νησιωτικές κοινωνίες σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις για συντηρήσεις σχολικών μονάδων και κατασκευές και συντηρήσεις γηπέδων, τέθηκε επί τάπητος, με αφορμή σχετική υπόθεση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος άδραξε την ευκαιρία να τοποθετήσει τα πράγματα σε ρεαλιστική βάση, διευκρινίζοντας πως η Περιφέρεια από την αρχή της περασμένης θητείας της, αν και δεν είχε αρμοδιότητα να στηρίξει τους Δήμους για τα ανωτέρω, ωστόσο, διεκδίκησε και “άνοιξε” διακριτούς κωδικούς για να βελτιώσει υποδομές που αφορούν τη νέα γενιά, τους μαθητές και τους αθλητές.

Γ. Λεονταρίτης: Το μεγαλύτερο έργο κατασκευής γηπέδων σε Κυκλάδες

Το θέμα άνοιξε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος εισηγούμενος το θέμα της Νάξου, δηλαδή να διατεθεί ποσό ύψους 400 χιλ. ευρώ για να φτιάξει ένα γήπεδο 8x8 στη Χώρα, μίλησε για τις παρεμβάσεις που έγιναν σε αυτή τη θητεία με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

“Αισθανόμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι γιατί στη λήξη της θητείας μας έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο έργο κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων στην ιστορία των Κυκλάδων. Είναι ένα πρόγραμμα που το διεκδίκησε ο Περιφερειάρχης στην αρχή της θητείας μας. Καταφέραμε και βρήκαμε χρηματοδότηση και αν και δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, φροντίσαμε για τη βελτίωση και την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στα νησιά μας.

Σήμερα που μιλάμε έχουμε ολοκληρώσει κυριολεκτικά ή και ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα αυτό. Ήταν πολύ αποδοτικό για την τοπική κοινωνία και με μεγάλη προστιθέμενη αξία, ειδικά για τη νεολαία μας”, ανέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Λεονταρίτης, δίνοντας απαντήσεις για τον λόγο που το γήπεδο στη Νάξο, καθυστέρησε με ευθύνη του Δήμου.

“Στο πλαίσιο αυτό είχαμε δεσμευθεί για την υλοποίηση ενός έργου στη Νάξο. Στην Περιφερειακή ενότητα Νάξου να τονίσουμε ότι έχουμε κάνει εννέα αθλητικά έργα. Απέμενε το συγκεκριμένο που αφορά στην κατασκευή ενός γηπέδου, ενός βοηθητικού γηπέδου 8x8 στον περιβάλλοντα χώρο του αθλητικού κέντρου της Χώρας Νάξου. Δεν είναι ευθύνη της σημερινής Περιφερειακής Αρχής. Δεν έχει υλοποιηθεί δεδομένου πως ο Δήμος σε κάποια στιγμή της διαδρομής αυτού του έργου, έθεσε ως προϋπόθεση για την κατασκευή του, την ανάπλαση συνολικά της περιοχής έξω από το αθλητικό κέντρο της Νάξου”, πρόσθεσε ο ίδιος. Επισήμανε δε, πως, “Ο Δήμος προσέθεσε κι άλλες εργασίες που δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον συγκεκριμένο κωδικό που έχουμε και αφορά σε αθλητικά έργα”. Σημείωσε μάλιστα αρκετές φορές ξεκάθαρα, πως αναπλάσεις δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια από κωδικό για γήπεδα. “Το έχουμε πει επανειλημμένως και στον Δήμο και στα αθλητικά σωματεία, δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν εργασίες ανάπλασης περιοχής”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, μετά και από νέα συνάντηση με όλους τους αρμόδιους στη Νάξο, ο ίδιος εξήγησε πως προχωρά η απόδοση της χρηματοδότησης.

“Ο Δήμος παρέμεινε στη θέση του ότι θέλει να κάνει συνολική ανάπλαση στον χώρο και να εντάξει το έργο σε αυτή. Εφόσον ο Δήμος δεν μας παραχωρεί τον χώρο, ο οποίος του ανήκει, δεν θα μπορούσαμε από μόνοι μας να κάνουμε το έργο”, σχολίασε, λέγοντας παρακάτω τα εξής: “Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη αποδεχτήκαμε, παραμένοντας σταθεροί στη δέσμευσή μας και στα σωματεία και στη νεολαία της Νάξου, να εντάξει ο Δήμος σε αυτό το μεγάλο έργο που έχει και να παραχωρήσουμε τη χρηματοδότηση και να το υλοποιήσει ο Δήμος. Σταθεροί σε αυτή τη δέσμευση φέρνουμε το έργο στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ενώ στην αρχή μιλούσαμε για 300 χιλ. ευρώ, σήμερα μιλάμε για 400 χιλ. ευρώ”.

Γ. Χατζημάρκος: Έξτρα χρηματοδοτήσεις και… παράπονα

Στην τοποθέτησή του, ο Γιώργος Χατζημάρκος υπήρξε σαφής σχετικά με τις κινήσεις του για να στηρίξει τους Δήμους σε πεδία που επηρεάζουν άμεσα τα νέα παιδιά. “Το 2015 παίρνουμε εδώ μία απόφαση και λέμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για να στηρίξουμε τους Δήμους μας, τα νησιά μας στην αρμοδιότητά τους να συντηρούν αθλητικές εγκαταστάσεις γιατί εκατοντάδες από αυτές ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Η πρώτη απάντηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν εντελώς αρνητική”, υπενθύμισε, αναφερόμενος παρακάτω στην εξέλιξη που υπήρξε προσεχώς και η Περιφέρεια κατάφερε να δημιουργήσει δύο διακριτά προγράμματα για σχολικές μονάδες και γήπεδα. “Σήμερα έχουμε ένα διακριτό πρόγραμμα. Όταν φτιάχνεις προγραμματική που λέει ότι μεταφέρεται η αρμοδιότητα, τότε δημιουργείται ένας κωδικός. Το ίδιο κάναμε και με τις σχολικές μονάδες. Και αυτό μετά από μάχη και με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους που δεν δεχόταν το άνοιγμα του κωδικού. Τελικά ο κωδικός άνοιξε και έχουμε κωδικούς”, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Μάλιστα διευκρίνισε πως, “στα σχολεία αποφασίσαμε να είναι επαναλαμβανόμενος ο κωδικός. Δηλαδή να γεμίζει ξανά ο κωδικός, αφού αδειάσει πρώτα. Και τότε, το 2016 βγάλαμε χρηματοδοτήσεις στους Δήμους μας”.

Ως εκ τούτου, ξεκαθάρισε πως, “είναι άδικη η συζήτηση για το Περιφερειακό Συμβούλιο” αναφορικά με το τι δεν κάνει η Περιφέρεια, όταν οι Δήμοι δεν καταφέρνουν να απορροφήσουν “έξτρα χρηματοδοτήσεις” για τα νησιά, που έρχονται να προστεθούν ουσιαστικά σε όσες άλλες οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν να “κυνηγούν”.

“Έχουμε δίκαιη αντιμετώπιση απέναντι σε όλους τους Δήμους και για όλα τα νησιά. Ενδεικτικά για τις σχολικές μονάδες τον στόχο έπιασε μόνον η Αμοργός. Δηλαδή σε 24 μήνες να είχε απορροφήσει τις πρώτες χρηματοδοτήσεις. Αυτό δεν συζητήθηκε ποτέ. Αντίθετα, ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάστηκε για μία ακόμη φορά από το νησί που “ρίχτηκε”, που “αδικήθηκε” και μιλούσαν για την “άδικη Περιφέρεια που δεν βλέπει””, σημείωσε ο ίδιος, παρατηρώντας μάλιστα πως, “δυστυχώς, πρέπει να έχουμε Δήμο που δεν έχει πάρει ούτε την πρώτη χρηματοδότηση και είμαστε στην καταγγελία”. Ο Γιώργος Χατζημάρκος ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, εξήγησε πως η Περιφέρεια στήριξε και μικρούς Δήμους που δεν είχαν τεχνική επάρκεια και παρόλα αυτά, κατηγορείται, την ίδια στιγμή που οι Δήμοι πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους.