Σε εξέλιξη μεγάλες παρεμβάσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των νησιών, από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

“Κύμα” ασφαλτοστρώσεων σε Σύρο και Κυκλάδες

Εντός Ιουνίου θα “τρέξει” η ασφαλτόστρωση σε Βάρη, Κίνι και στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ασφαλτόστρωση εκτεταμένων τμημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σύρου από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σε συνέχεια παρεμβάσεων που “τρέχουν” ήδη σε Κυκλαδονήσια και οι οποίες μεταφράζονται σε ποσό περίπου 25 εκατ. ευρώ, για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Ειδικότερα, ο δρόμος του Κινίου, αλλά και της Βάρης, όπως και το “προβληματικό” σημείο του δρόμου στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων δρομολογούνται προς οριστική “επούλωση”, μέσα από συμβασιοποιημένες εργολαβίες της Περιφέρειας για όλα τα νησιά, οι οποίες “ξεκλείδωσαν” μετά από δύο έτη, δεδομένων των συγκυριών της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών που αυτές προκάλεσαν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης μιλά αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη” για τις παρεμβάσεις οδοποιίας που ολοκληρώθηκαν ήδη σε Σαντορίνη και Σίφνο, καθώς και γι αυτές που θα ακολουθήσουν σε Πάρο, Κύθνο και Σύρο.

Οι ανάγκες για ποιοτικά έργα ασφαλτοστρώσεων στα νησιά ήταν και παραμένουν μεγάλες καθώς επί πολλά έτη το επαρχιακό οδικό δίκτυο, στο παρελθόν είχε εγκαταλειφθεί.

Δύο χρόνια με δεμένα… χέρια

Αναφορικά με τις εργολαβίες που επιτέλους “τρέχουν” στα νησιά, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Πρόκειται για παρεμβάσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ. Και αυτά τα έργα τα έχουμε δημοπρατήσει από το 2021. Δυστυχώς όμως, είχαμε τα δύο χρόνια με τα lockdown και διαταράχθηκε όλη η λειτουργία του κράτους και του δημοσίου. Οι υπάλληλοι έκαναν τηλεργασία, οπότε για δύο χρόνια με τις απαγορεύσεις δεν μπορούσαμε να υλοποιήσουμε τίποτα”, παρατήρησε αρχικά, επισημαίνοντας ακόμη πως, “εκείνα τα δύο χρόνια πανδημίας, η χώρα “άνοιξε” μόνον για 3 μήνες το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλτοστρώσεις. Οπότε χάσαμε τα δύο πρώτα χρόνια ενώ τα έργα ήταν δημοπρατημένα από το 2021”.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “πέρυσι που ξεκινήσαμε να κάνουμε τις διαδικασίες για να κάνουμε τα έργα άρχισε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτομάτως εκτινάχθηκαν όλες οι τιμές στο πετρέλαιο. Υπήρξε η ενεργειακή κρίση και αυτή έφερε αυξήσεις στα αδρανή υλικά. Οπότε οι εργολάβοι σταμάτησαν να κάνουν έργα”.

Προχώρησαν σε Σαντορίνη και Σίφνο

Δεδομένου πως ομαλοποιήθηκαν πλέον οι συνθήκες, ο ίδιος μίλησε για τα νησιά στα οποία προχώρησαν οι ασφαλτοστρώσεις. “Φέτος καταφέραμε να έχουμε ομαλές συνθήκες και να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τα έργα σε όλα τα νησιά. Σήμερα λοιπόν, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στη Σαντορίνη. Δεν έχει απορροφηθεί όλο το ποσό. Υπάρχουν ακόμη αρκετά χρήματα για να κάνουμε κι άλλα έργα τον Σεπτέμβρη. Τώρα στη Σαντορίνη δεν συνεχίζουμε λόγω τουριστικής σεζόν”, διευκρίνισε, μιλώντας αναλυτικά για τα τμήματα που καλύφθηκαν σε πρώτο επίπεδο. “Κάναμε το τμήμα Πύργος – Φηρά, Φηρά – Καρτεράδος, προχωρήσαμε στον Βόθωνα. Έχουμε ολοκληρώσει το τμήμα Μεσαριά – Αεροδρόμιο, Μεσαριά – Καμάρι, Εμπορείο και “επουλώσαμε” κάποιες λακκούβες που υπήρχαν στον παλιό δρόμο της Οίας, μέχρι τα Φηρά”, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν στο νησί μετά τον Σεπτέμβρη.

Επιπλέον, προχώρησαν εργασίες ασφαλτόστρωσης στη Σίφνο. “Στο νησί της Σίφνου ολοκληρώσαμε τα έργα μας. Ο κεντρικός οδικός άξονας, Αρτεμώνας – Απολλωνία - Εξάμπελα – Πλατύς Γιαλός είναι ολοκαίνουργιος”, γνωστοποίησε ο κ. Λεονταρίτης, επισημαίνοντας πως στο νησί “έχει γίνει πάρα πολύ καλό έργο στον κεντρικό άξονα του νησιού”.

Επίσης, πρόσθεσε πως, “κάναμε παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο από τις Καμάρες μέχρι την Απολλωνία, στα σημεία που ο δρόμος είχε φθορές” και σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, “αύριο (σ.σ. σήμερα) τελειώνουν και την οδοποιία στο Κάστρο”.

Στο πλάνο η Σύρος

Αμέσως μετά ο Γιώργος Λεονταρίτης έδωσε απαντήσεις για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, στη Σύρο οι εργασίες ασφαλτόστρωσης θα προωθηθούν μέσα στον Ιούνιο. “Ευελπιστούμε να ξεκινήσουμε τα έργα οδοποιίας, στις αρχές Ιουνίου”, δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν είναι εφικτή η όποια παρέμβαση συντομότερα. “Δεν μπορούμε νωρίτερα, γιατί δεν υπάρχουν αδρανή υλικά στη Σύρο για να μπορέσει ο εργολάβος να ξεκινήσει τα έργα”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας μάλιστα πως, σχετικά με τα αδρανή υλικά “υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα σε όλα τα νησιά”. “Τα πλοία που μεταφέρουν τα υλικά από τα λατομεία της Lafarge ή του Βόλου είναι τρία για όλη την Ελλάδα”, εξήγησε, διευκρινίζοντας ουσιαστικά πως υπάρχει αναμονή στο κομμάτι της προτεραιότητας.

Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που θα γίνουν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στη Σύρο, δεδομένου πως από αρχές Ιουλίου το νησί “γεμίζει” ασφυκτικά από επισκέπτες, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Η σεζόν ουσιαστικά ξεκινά από αρχές Ιουλίου στη Σύρο. Θεωρώ πως θα έχουμε τελειώσει με τις παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο”, συμπλήρωσε, λέγοντας πως καλό θα είναι τον Ιούνιο να γίνουν όλες οι εργασίες στη Σύρο. “Μακάρι να υπάρχουν υλικά και να γίνουν ασφαλτοστρώσεις σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σύρου και στα τμήματα που έχουμε να κάνουμε. Άλλωστε, όποτε και να γίνουν τα έργα οδοποιίας, υπάρχει όχληση. Τουλάχιστον με την άσφαλτο κλειστού τύπου, δεν διακόπτεται η κυκλοφορία. Υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση”.

Για τη Σύρο, ο ίδιος προσδιόρισε ποιοι δρόμοι θα ασφαλτοστρωθούν τον επόμενο μήνα. “Εκτός από αυτά που κάναμε πέρυσι στον Πάγο, τα Χρούσσα κλπ, τώρα προχωράμε στο Κίνι και συγκεκριμένα από το χωριό μέχρι τη διασταύρωση του Φθισιατρείου”. Σχετικά με τη Βάρη που αποτελεί και μεγάλη απαίτηση των κατοίκων, ο ίδιος επεσήμανε τα εξής: “Να πω πως 99,9% θα προχωρήσουμε σε αφαλτόστρωση. Αυτό εξαρτάται από τον Δήμο και ειδικότερα από την Επιτροπή Παραλαβής. Θέλουμε να προχωρήσουμε, οπότε θεωρώ ότι θα γίνει ο δρόμος της Βάρης συνολικά, από Αζόλιμνο μέχρι Βάρη”. Επιπλέον, η Περιφέρεια στη Σύρο θα ασφαλτοστρώσει “κι ένα κομμάτι στην Ποσειδωνία, δηλαδή από τον πύργο της περιοχής μέχρι τον Βήσσα”, ενώ ακόμη, υπογράμμισε πως, “και στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων θα κάνουμε ασφαλτοστρώσεις γιατί υπάρχει πρόβλημα”.

Τα νησιά που ακολουθούν

Ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε και για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. “Αμέσως μετά τη Σίφνο, ο εργολάβος θα πάει στην Κύθνο. Εκεί έχει κάνει ήδη προεργασία και έχει προετοιμάσει την κατάσταση. Απομένει το τελικό στάδιο της ασφαλτόστρωσης”, ανέφερε, μιλώντας μετά για το νησί της Πάρου. “Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει το έργο και στην Πάρο. Θα συμπεριλαμβάνει την ασφαλτόστρωση του δρόμου από την Παροικιά μέχρι τη Νάουσα”, πρόσθεσε, λέγοντας πως και στην Πάρο θα καλυφθούν επιπρόσθετα λακκούβες.

Στην παρατήρηση πως αυτή τη φορά η Περιφέρεια έρχεται να καλύψει εκτεταμένα τμήματα, ο ίδιος ανέφερε: “Έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με μεγάλες παρεμβάσεις. Δείτε το παράδειγμα στη Σύρο, από το στρατόπεδο μέχρι την Ποσειδωνία”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μετά τα παραπάνω, ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε πως θα υπάρξει συνέχεια στον προγραμματισμό της Περιφέρειας όσον αφορά τα έργα οδοποιίας στα νησιά των Κυκλάδων.

“Μέσα στο καλοκαίρι θα είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι στα νησιά με τόσο κόσμο”, πρόσθεσε, εξηγώντας πως οι όποιες νέες παρεμβάσεις θα γίνουν από Σεπτέμβρη.

Σημαντική υπήρξε η ενημέρωσή του και για έργα οδοποιίας που “ξεμπλόκαραν” μετά από προσφυγές εργολάβων. “Το σημαντικό είναι πως τελείωσαν οι δικαστικές διενέξεις των εταιρειών που είχαν μπλοκάρει την οδοποιία σε Άνδρο, Τήνο και Μύκονο και σε Πάρο, Νάξο και Αμοργό”, επεσήμανε, παρατηρώντας τέλος πως, “και αυτά τα έργα θα δρομολογηθούν”. Μάλιστα υπενθύμισε πως, “και αυτά ήταν δημοπρατημένα από το 2021”.

Ολοκληρώνεται το έργο 6,5 εκατ. ευρώ του οδοφωτισμού

Σαφής υπήρξε και για το μεγάλο έργο του οδοφωτισμού στα νησιά με 6,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου τοποθετούνται 8.160 νέοι ιστοί σε 13 νησιά. “Ολοκληρώθηκε ο οδοφωτισμός στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Πάρου και σήμερα που μιλάμε, τα συνεργεία είναι στη Μύκονο και έχουν ξεκινήσει τις εργασίες αντικατάστασης στον οδοφωτισμό. Μετά θα πάνε στη Σαντορίνη και μετά στη Σύρο”, γνωστοποίησε, επισημαίνοντας τέλος, πως, “μέχρι αρχές Ιουλίου θα έχουν μπει οι νέοι ιστοί σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων”.