Απολογισμός θητείας της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, στην τελευταία δια ζώσης συνεδρίασή της, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Αποφασιστικότητα από τους νησιωτικούς Δήμους

Ποιες σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα
  • Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023 - 06:19

Αποφάσεις για την προάσπιση των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο πήραν τα μέλη της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας που “έτρεξε” και οδεύει πλέον στο τέλος της, με τον πρόεδρό της, Αντώνη Καμπουράκη, να πραγματοποιεί επίσημα έναν απολογισμό για τη μακρά διαδρομή που οι αυτοδιοικητικοί έπρεπε να λειτουργήσουν υπό τη βαριά σκιά της πανδημίας, αλλά και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.

Ειδικότερα, στην τελευταία δια ζώσης συνεδρίαση των μελών της, ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στους πέντε άξονες δράσεων της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και συγκεκριμένα στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε κάθε έναν εξ αυτών. Αναλυτικά, μίλησε για τη θεσμική αναβάθμιση και ισχυροποίηση της νησιωτικής αυτοδιοίκησης, για την οικονομική θωράκισή της, για τη βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος των νησιών, για τη σταθερή και γενναία στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού και για την άμεση ανταπόκριση της ΠΕΔ σε κοινωνικές ανάγκες. Σημειώνεται πως αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου είναι ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ενώ στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Θετικό το αποτύπωμα της θητείας”

Παρουσία κυβερνητικών προσώπων, ο κ. Καμπουράκης τόνισε πως, “το αποτύπωμα της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού σε αυτή την τετραετία είναι θετικό για όλα τα νησιά μας. Όπως θετικό είναι και το συλλογικό αποτύπωμα που ως ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αφήνουμε και πραγματικά με κάνει να νιώθω περήφανος ως πρόεδρος του οργάνου μας”.

Ο Αντώνης Καμπουράκης έκανε μία σύντομη αναδρομή στα δεδομένα της θητείας που βαίνει προς το τέλος της, εξηγώντας πως υπήρξε παραγωγική, παρά τις δυσκολίες και τις συγκυρίες που τη σημάδεψαν.

“Διανύσαμε μια δύσκολη αυτοδιοικητική θητεία αλλά παρ’ όλα αυτά εξαιρετικά παραγωγική. Με πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως η πανδημία, μέσα από τις οποίες καταφέραμε όχι μόνον να βγούμε όρθιοι αλλά και να προχωρήσουμε σταθερά μπροστά. Με πολλές επιτυχίες για τα νησιά μας. Στην ανάπτυξη. Στον τουρισμό. Στη βιωσιμότητα. Στον τεχνολογικό μετασχηματισμό. Στη βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής”, σχολίασε, αναγνωρίζοντας βέβαια πως, “ασφαλώς για τα νησιά που αγαπάμε και εκπροσωπούμε, όσα κι αν κάνουμε και πάλι λίγα θα είναι. Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Ανηφορικό και με πολλές στροφές. Όμως εμείς οι νησιώτες δεν τα παρατάμε ποτέ. Ξέρουμε να παλεύουμε και να κερδίζουμε. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει πολυτέλεια αδράνειας”.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ξεκαθάρισε πως, “κάθε μέρα είναι μέρα έργου και υπηρεσίας για τις κοινωνίες των νησιών μας”, αλλά και “κάθε μέρα και κάθε ευρώ του πολίτη πρέπει να έχει σαφές ανταποδοτικό όφελος για τον ίδιο, την οικογένειά του, τη γειτονιά του, το χωριό του, τον τόπο του”.

Αμέσως μετά, παρουσίασε έναν αναλυτικό απολογισμό των αποφάσεων που ελήφθησαν αυτά τα τέσσερα χρόνια. Η “Κοινή Γνώμη” κάνει αναφορά στις σημαντικότερες εξ αυτών, όπως αναφέρθηκαν από τον κ. Καμπουράκη.

Θεσμική αναβάθμιση και ισχυροποίηση της νησιωτικής αυτοδιοίκησης

Ειδικότερα, στον πρώτο άξονα που αφορά στη θεσμική αναβάθμιση και ισχυροποίηση της νησιωτικής αυτοδιοίκησης, η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου έλαβε τις εξής αποφάσεις: 1. Ανάθεση εμπεριστατωμένης γνωμοδότησης και εισηγητική έκθεση για νομοθετικές παρεμβάσεις - τροπολογίες σχετικά με το θέμα της ανάρτησης δασικών χαρτών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. 2. Προτάσεις σε σχέδιο νόμου Υπουργείου Τουρισμού για την διαχείριση και λειτουργία ιαματικών πηγών. 3. Θέσεις και προτάσεις για τη χωροθέτηση και την αναστολή εγκατάστασης αδειών ανεμογεννητριών. 4. Κατάθεση προτάσεων σε συμφωνία με το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. 5. Έγιναν και συντονίζονται οι νομικές ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά. 6. Παρέμβαση για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Οικονομική θωράκιση νησιωτικών Δήμων

Σχετικά με τον δεύτερο άξονα της οικονομικής θωράκισης των νησιωτικών δήμων, η ΠΕΔ πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. 1. Προχώρησε σε σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔΙΑ 2.0) με δεκαπέντε (15) ΟΤΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος –Παράρτημα Δωδεκανήσου, με κύριο σκοπό την ουσιαστική στήριξη των νησιωτικών Δήμων. 2. Είχε πρωταγωνιστική συμμετοχή μέσω των εκπροσώπων της του Α΄ βαθμού στην ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία του ΦΟΔΣΑ ΑΕ Νοτίου Αιγαίου σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια. 3. Έκανε παρέμβαση και προτάσεις για αλλαγή συστήματος και κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ για αύξηση χρηματοδότησης σε Π.Ε.Δ. και νησιωτικούς ΟΤΑ σε συνεργασία με όλες τις νησιωτικές ΠΕΔ και βάσει τεκμηριωμένης μελέτης που εκπόνησε η ΕΕΤΑΑ για το Νότιο Αιγαίο. Η μελέτη - πρόταση υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στο Βόλο και από το 2024 προβλέπεται αύξηση των ΚΑΠ από 20 έως 100% στους νησιωτικούς Δήμους.

Βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος

Επιπλέον, έγιναν παρεμβάσεις και αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για το κομμάτι της προστασίας περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας. Ενδεικτικά, η ΠΕΔ προχώρησε στα εξής: 1. Προμήθεια έξι ελαφρών πυροσβεστικών οχημάτων 4Χ4 που παραχωρήθηκαν για δράσεις Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους Νοτίου Αιγαίου κόστους 260.000 ευρώ με ιδίους πόρους. Γίνεται η διαδικασία για προμήθεια επιπλέον τεσσάρων ίδιων οχημάτων και επέκταση της λειτουργίας των δράσεων πολιτικής προστασίας και στα νησιά των Κυκλάδων. 2. Σε ετήσια βάση διέθεσε πάνω από 20 οχήματα κυρίως πυρόσβεσης στους Δήμου με σκοπό την νίσχυση της πολιτικής προστασίας των νησιών. 3. Υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Ε.Κ.Π.Α. για καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης αιρετών και στελεχών Ο.Τ.Α. στην διαχείριση κινδύνων και κρίσεων από φυσικές καταστροφές.

Γενναία στήριξη πολιτισμού και αθλητισμού

Ακόμη, σχετικά με τη στήριξη στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, η ΠΕΔ εξάντλησε τις δυνατότητές της. “Ως ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στηρίξαμε, χρηματοδοτήσαμε και χορηγήσαμε δεκάδες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου μέσα στην αυτοδιοικητική μας θητεία. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός δεν κοστίζουν. Αξίζουν. Γιατί είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον τόπο μας και ταυτόχρονα πεδία έκφρασης και συμμετοχής της νέας γενιάς. Δεν κάνουμε λοιπόν δαπάνες μερικών χιλιάδων ευρώ. Κάνουμε επενδύσεις. Επενδύσεις στα νιάτα και στο μέλλον των νησιών μας”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Καμπουράκης.

Άμεση ανταπόκριση σε κοινωνικές ανάγκες

Τέλος, ο πρόεδρος έκανε μία λιτή αναφορά στον τρόπο με τον οποίον ανταποκρίθηκε η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου σε κοινωνικές ανάγκες που προέκυψαν, με φόντο την πορεία της πανδημίας της Covid-19. “Υπήρξαν ολοκληρωμένες προτάσεις μας για την ενίσχυση δομών υγείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Covid-19, όπως επίσης προμήθεια και παραχώρηση σε μικρούς Δήμους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου 16 απινιδωτών και εκπαίδευση προσωπικού για τη χρήση τους”, γνωστοποίησε, κλείνοντας τον απολογισμό του.