Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Σύρο, με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου

“Χτίσαμε σχέση εμπιστοσύνης με τους νησιώτες”

Συνάντηση με τον νέο δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου για τη συνεργασία τους αναφορικά με θέματα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Τη δέσμευσή του για μία παραγωγική θητεία προς όφελος των νησιών έδωσε χθες ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθυνόμενος σε όλους τους νησιώτες, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Σύρο, προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους.

Με ποσοστό 66,30% ως εκλογικό αποτέλεσμα, η παράταξή του, “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, θα συνεχίσει ανανεωμένη να παράγει έργο για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, καθώς αυτή υπήρξε η εντολή που έλαβε από τους κατοίκους του Νοτίου Αιγαίου.

Αναφορικά με το ανωτέρω αποτέλεσμα που τον καθιστά μεγάλο νικητή στην εκλογική διαδικασία της 8ης Οκτωβρίου, ο κ. Χατζημάρκος θέλησε να ευχαριστήσει το σύνολο των συνεργατών του, αλλά και τους υποψήφιους και τις υποψήφιες που συμπορεύθηκαν με εκείνον, στοχεύοντας να ανεβάσουν τον πήχη για το Ν. Αιγαίο, ακόμη υψηλότερα.

Τη συνέντευξή του παρακολούθησε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης και πρώτος σε σταυρούς στη Σύρο, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Νίκος Φωτεινιάς, ο Μάκης Δαδάος, ο Χάρης Βεκρής, η Έφη Αναστασοπούλου και ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ενώ απουσίαζαν ο Χρήστος Καφτηράνης και η Ελπίδα Βουτσίνου.

Ζητήσαμε και πήραμε επιβεβαίωση για την πορεία μας”

“Είμαστε τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας της 8ης Οκτωβρίου. Στην Περιφέρειά μας δεν χρειάστηκε δεύτερη Κυριακή. Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, όσο μεγάλο είναι και το αποτέλεσμα και ακόμη μεγαλύτερο το ευχαριστώ μας, σε όλους τους νησιώτες, για το εξαιρετικό επίπεδο εμπιστοσύνης το οποίο είναι και η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να απολαύσει ένας πολιτικός, δηλαδή την εμπιστοσύνη των πολιτών”, δήλωσε αρχικά ο Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας για την προεκλογική διαδρομή και για το γεγονός πως οι νησιώτες αξιολόγησαν το έργο που παρήχθη στη θητεία που συμπληρώνεται.

“Πήγαμε σε μία προεκλογική διαδικασία στην οποία ζητήσαμε δύο πράγματα. Ζητήσαμε την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στη σχέση μας με τους νησιώτες και την επιβεβαίωση της πορείας. Γιατί είναι διαφορετικές οι εκλογές ως προς το περιεχόμενό τους για κάποιον που είναι νεοεισερχόμενος σε σχέση με αυτόν που είναι ήδη. Κι αυτό είναι απολύτως λογικό.

Οι τρεις άλλοι διεκδικητές ως νεοεισερχόμενοι είχαν την πολυτέλεια – εντός κι εκτός εισαγωγικών - να μιλήσουν στους πολίτες, λέγοντάς τους πράγματα μόνο για το μέλλον. Εμείς δεν μπορούσαμε σωστά και αντικειμενικά να μιλήσουμε μόνο για το μέλλον”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “εμείς έχουμε μία πορεία στην οποία έχουμε πεπραγμένα και πρωτίστως στη δική μας επαφή και στη δική μας σχέση με τους πολίτες, στη συζήτηση μπαίνει το ερώτημα τι έκανες την εμπιστοσύνη που σου έδωσαν την προηγούμενη φορά. Ένα ερώτημα πολιτικά ορθό”.

Αυτή την εμπιστοσύνη, τόνισε πως την τίμησε η περιφερειακή Αρχή, υπενθυμίζοντας πως πέτυχε σημαντικές πρωτιές και νίκες για τα νησιά, ενώ έδωσε και μάχες συνολικά για καυτά θέματα.

“Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναδείχθηκε πρώτη σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ), πρώτη σε ρυθμούς ανάπτυξης από όλες τις Περιφέρειες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πρώτη σε τουριστική ανάπτυξη (κατακόρυφη αύξηση επισκεπτών και τουριστικών εισπράξεων), πρώτη στην Ελλάδα σε αύξηση πληθυσμού, κάτι που υποδηλώνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της περιοχής”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

O περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις προκλήσεις του μέλλοντος, ενώ τόνισε πως υπάρχουν χρηματοδοτικά “εργαλεία” για πολύ σημαντικό έργο στα νησιά, κάτι που τόνισε πως αξίζουν οι νησιώτες για να βελτιώνεται η ζωή τους.

Συλλογικό αποτέλεσμα και πολιτική ουσίας

Εν συνεχεία, ευχαρίστησε τα πρόσωπα που συμπορεύθηκαν μαζί του στο ψηφοδέλτιο, λέγοντας τα εξής: “Θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο γιατί έδωσα τη μάχη με μια υπέροχη ομάδα. Οι 117 που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό μας, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και τα νησιά είναι άνθρωποι που ο καθένας έχει μία δική του ταυτότητα, προσωπικότητα, πρόταση και άποψη. Αυτό αποτυπώνεται στο υπέροχο αποτέλεσμα που φέραμε και το οποίο είναι απολύτως συλλογικό”.

Ο κ. Χατζημάρκος απάντησε και σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως όσα λέγονται για την απομάκρυνση της έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου από τη Σύρο, δεν ευσταθούν, ενώ επανέλαβε πως η σχέση του με τον Γιώργο Λεονταρίτη είναι “μία σχέση χρόνων και μια σχέση εμπιστοσύνης”.

Τέλος, για το πολιτικό επίπεδο διαλόγου στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα είναι το επιθυμητό, αν κρίνει κάποιος από τη διαδρομή των αντιπάλων του, προεκλογικά. Για τον ίδιο ξεκαθάρισε πως στην πολιτική ουσίας, δεν χωρά ψέμα, λάσπη και προσωπικές επιθέσεις.

Διάλογος για αμοιβαία συνεργασία

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, στην Περιφέρεια στη Σύρο μετέβη ο νέος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Χατζημάρκο για το εκλογικό αποτέλεσμα και ο περιφερειάρχης με τη σειρά του, εξήγησε πως επιθυμεί να έχουν διάλογο και καλή συνεργασία. “Σε θεσμικό επίπεδο παραμένει η καλύτερη και η υψηλότερη συνεργασία με τους Δήμους”, ανέφερε πρωτίστως ο Γιώργος Χατζημάρκος για τη συνεργασία με τον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως η συνάντησή του με τον κ. Αθανασίου πραγματοποιείται για να τεθεί αρχικά μία βάση επικοινωνίας, ενόψει της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από 1η Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο νέος δήμαρχος, ανέφερε πως, “η συνεργασία των δύο βαθμών πρέπει να είναι αγαστή και θα είναι αγαστή”, εξηγώντας πως, “είναι αλληλοσυμπληρούμενοι οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης και αυτό επιδιώκουμε”. Ο κ. Αθανασίου σημείωσε τέλος πως θα προχωρήσει βάσει του προεκλογικού του λόγου και προγράμματος.